Τέμπη
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Μονταζιέρα στα Τέμπη: Και μετά μας κάνει εντύπωση το 77% που βλέπει συγκάλυψη;

Το δημοσίευμα του Βήματος δεν προκάλεσε, ενίσχυσε την οργή της κοινής γνώμης

Παραμονές εθνικής εορτής το δημοσίευμα του Βήματος είχε όλα τα χαρακτηριστικά αυτού που δημοσιογραφικά αποκαλούμε «βόμβα». Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το ρεπορτάζ της εφημερίδας, υπήρξε αλλοίωση των ηχητικών καταγραφών στο δυστύχημα των Τεμπών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, η οποία πάντως διέψευσε το εν λόγω δημοσίευμα. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως προτίθεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας την Τρίτη (26/3).

Η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος είναι μες το παιχνίδι, το αντιλαμβανόμαστε, έτσι ήταν, έτσι θα ‘ναι. Ο κόσμος της πολιτικής, θαρρείς, το επιτάσσει. Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όμως, πρέπει να βγει μπροστά η ουσία.

Το θέμα είναι πως αν ρωτήσεις εκεί έξω, οι περισσότεροι θα σου πουν πως όντως πιστεύουν πως κάτι πολύ περίεργο συνέβη εκείνες τις κρίσιμες πρώτες ώρες που ακολούθησαν την τραγωδία.

Μονταζιέρα στα Τέμπη: Και μετά μας κάνει εντύπωση το 77% που βλέπει συγκάλυψη;

Κάτι που αποτυπώθηκε με τον πλέον ηχηρό τρόπο σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha κατά την οποία το 77% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στο ερώτημα «βλέπετε συγκάλυψη για τα Τέμπη;».

Το ποσοστό είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. 8 στους 10 ανθρώπους, μιλάμε για κάτι πολύ σπάνιο. Πέρα δηλαδή από ιδεολογική τοποθέτηση και προφανώς με θετικές απαντήσεις και από κόσμο που έχει ψηφίσει και Νέα Δημοκρατία, το περασμένο καλοκαίρι. Δεν θα φτάναμε αλλιώς στο 41%.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Ενώ ακόμα πέρυσι το δυστύχημα ήταν νωπό, ο κόσμος δεν το χρέωσε στη ΝΔ – ίσα ίσα. Φαίνεται όμως πως της χρεώνει ξεκάθαρα το «μετά». Την Εξεταστική Επιτροπή και πώς (δεν) λειτούργησε, τις αλαζονικές και κυνικές δηλώσεις στελεχών της, τη μη ανάληψη ευθυνών, την ενίοτε απροκάλυπτη προστασία των «δικών» της με τη δύναμη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Τα Τέμπη είναι ένας από τους βασικούς λόγους, αν όχι ο βασικότερος, που οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν βαριά «τιμωρία» της κυβέρνησης στις ερχόμενες Ευρωεκλογές.

Μονταζιέρα στα Τέμπη: Και μετά μας κάνει εντύπωση το 77% που βλέπει συγκάλυψη;

Δεν είναι τυχαίο πως ο Σταν Γκρίνμπεργκ, ο Αμερικανός «γκουρού» της επικοινωνίας και στρατηγικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, που φημίζεται για το ότι δεν πέφτει ποτέ έξω στις προβλέψεις του, στο τελευταίο του σημείωμα προς τον πρωθυπουργό με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ως την κάλπη του Ιουνίου, είχε τα Τέμπη στην κατηγορία «αγκάθια». Επιμένοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να βρει επειγόντως πειστικό τρόπο να διαχειριστεί την οδύνη του ελληνικού λαού για το συγκεκριμένο θέμα.

Δημοσιεύματα ωστόσο όπως αυτό του Βήματος ή παλαιότερων για αδήλωτα βαγόνια, μεταφορά λαθραίων προϊόντων, ή επίσης θεωρίες πως κάποιον «μεγαλοσχήμονα» προστατεύουν οι αρχές, έρχονται να ενισχύσουν τη δυσφορία του κόσμου.

Ακόμα και να κάνουμε την υπόθεση εργασίας πως τελικά δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω η ζημιά για τη ΝΔ έχει ήδη γίνει και απαιτούνται ισχυρές πράξεις για να αναστραφεί το εις βάρος της κλίμα.

Το δυστύχημα των Τεμπών φουντώνει ξανά την αντισυστημική αγανάκτηση, θυμίζοντας μας τις εποχές των Μνημονίων. Το τραύμα όχι μόνο δεν επουλώθηκε, αλλά παραμένει επώδυνο, περισσότερο ίσως από ποτέ. Και αυτό πιθανότατα θα φανεί στις Ευρωεκλογές. Αυτό το 77% δεν πρέπει να το αγνοήσει μήτε να το υποτιμήσει κανείς.