«Periplaneta Americana» είναι η επιστημονική τους ονομασία, αλλά ήδη οι κάτοικοι της Λάρισας τις αποκαλούν «Σβαρτσενέγκερ» και «Νατοϊκές» εξαιτίας τόσο της… καταγωγής τους όσο και του μεγέθους τους. Και παράλληλα, εκτός από το να… βαφτίζουν αυτά τα έντομα, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αντιμετωπίσουν την επέλαση αυτών των γιγαντιαίων κατσαρίδων που έχουν κάνει… απόβαση στην πόλη.
Το φαινόμενο έχει γίνει πολύ έντονο ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τις κατσαρίδες «κομάντο», όπως επίσης τις αποκαλούν οι ντόπιοι, να έχουν δημιουργήσει πονοκέφαλο όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και στις Αρχές, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας, αυτή είναι η μόλις δεύτερη φορά που η πόλη αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος, εξηγεί ότι η κυριότερη αιτία για την εμφάνισή τους είναι το γεγονός ότι ο περασμένος χειμώνας ήταν πολύ πιο ήπιος από τα συνηθισμένα και στη συνέχεια ο συνδυασμός της ζέστης με την υγρασία ευνόησε την απόβαση των κατσαρίδων. «Οπότε είχαμε και πρόωρη εμφάνιση του αποκρουστικού θεάματος» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ΔΕΥΑΛ προχωρά σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε φρεάτια και αποχετεύσεις, που αποτελούν τον… παράδεισό τους… Βέβαια, αυτό ίσως να μην αποδειχτεί αρκετό για την αντιμετώπισή τους και σίγουρα χρειάζεται και οι ιδιώτες να κάνουν το ίδιο στα σπίτια και στα καταστήματά τους.
Όπως σε γνωστά ανέκδοτα που οι Αμερικανοί καυχιούνται ότι όλα στην πατρίδα τους είναι μεγαλύτερα, έτσι και οι κατσαρίδες τύπου «Periplaneta Americana» διαφέρουν κατά πολύ σε μέγεθος από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Το μήκος τους κυμαίνεται από 34 μέχρι περίπου 53 χιλιοστά, δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 5 εκατοστά, την στιγμή που τα περισσότερα τέτοια έντομα ίσα που φτάνουν τα 12 με 15! Και αυτή η διαφορά τα λέει όλα και εξηγεί την τεράστια δυσφορία, στα όρια αηδίας, που έχουν οι Λαρισαίοι.
Το χρώμα τους είναι το… κλασικό καφέ, ενώ πέρα από τα… μούσκουλα, ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες και λόγω του χαρακτηριστικού ανοικτού κίτρινου στο σημείο ακριβώς πίσω από το κεφάλι. Επιπλέον έχουν και φτερά που τους επιτρέπουν να πετάξουν (και μάλιστα αρκετά ψηλά), με τα αρσενικά να είναι εκείνα που προτιμούν να το κάνουν, σε αντίθεση με τα θηλυκά τα οποία σπανίως το επιχειρούν.
Όσο για την διατροφή τους, είναι τόσο απαίσια και σιχαμένη όσο και οι ίδιες οι κατσαρίδες. Πρόκειται για παμφάγα όντα που είναι σε θέση να καταναλώσουν οτιδήποτε οργανικό, από τρόφιμα (ανεξαρτήτως ποιότητας ή σήψης) μέχρι και ρούχα ή χαρτιά, ενώ ο προσδόκιμος χρόνος ζωής τους δεν ξεπερνά το ένα έτος.
Ο μικρός χρόνος ζωής βέβαια δεν σημαίνει πως ξεμπερδεύεις εύκολα με αυτές αφού, όπως συμβαίνει με τα έντομα, έχουν την δυνατότητα να φέρνουν στον κόσμο πολλούς απογόνους που συνεχίζουν το αηδιαστικό έργο τους. Κάθε θηλυκό τοποθετεί σε μια κάψουλα περίπου 14 με 16 αυγά τα οποία επωάζονται, ενώ έχει την δυνατότητα να το κάνει αυτό πάνω από 20 φορές κατά την διάρκεια της ύπαρξής της. Πράγμα που με πρόχειρα μαθηματικά συνεπάγεται ότι από κάθε θηλυκιά κατσαρίδα προκύπτουν άλλες 300!
Για την ώρα οι Λαρισινοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το… κακό στη ρίζα του, με ψεκασμούς και απεντομώσεις και ελπίζουν αυτή να είναι η τελευταία φορά που έρχονται αντιμέτωποι με τον… Σβαρτσενέγκερ των κατσαρίδων…