Αγορά της Γροιλανδίας (με ρητορική «ελάτε μαζί μας, θα περάσουμε υπέροχα»), προσάρτηση του Καναδά μέσω της οικονομικής ισχύος, «ανακατάληψη» της διώρυγας του Παναμά («εμείς την φτιάξαμε»). Ένα είναι το σίγουρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε άναυδο τον κόσμο την εβδομάδα που μόλις πέρασε, λέγοντας πράγματα που ακροβατούν ανάμεσα στο ανισόρροπο και στο «πού μπλέξαμε». Αν και ο Έλον Μασκ, από όπου βρισκόταν εκείνη την ώρα, θα τα αντιμετώπισε όλα αυτά ως κάτι το μεγαλειώδες, ως επίδειξη δύναμης. Ραψωδός πιστός του MAGA (Make America Great Again)…
Όπως λέγεται κατά κόρον, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη και δεξί χέρι του νέου προέδρου των ΗΠΑ είναι σε μεγάλο βαθμό ενορχηστρωτής των όσων γίνονται, των όσων θα γίνουν. Εξαγοράζοντας έτσι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, το ρόλο που έπαιξε για να εκλεχθεί ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών.
Ηγέτης στο χώρο της τεχνολογίας με τους δορυφόρους και τα Tesla του, όταν ο Έλον Μασκ έκανε δικό του το Twitter (ή Χ όπως το βάφτισε στην πορεία) απέκτησε και την πλατφόρμα εκείνη παγκόσμιας απήχησης για να ελέγξει, να κατευθύνει την πληροφορία. Η δύναμη που έχει συγκεντρώσει στα χέρια του είναι τεράστια. Περισσότερη από αυτή που θα έπρεπε να έχει ένας άνθρωπος.
Και το θέμα είναι πως δεν κρύβεται καν πια. Μεθυσμένος από την εκλογική νίκη και διψασμένος για εξουσία δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα. Κι αν εντός συνόρων, πες, θα το καταλάβαινε κανείς – θα μπορούσε έστω – το θέμα είναι ότι ο βαθύπλουτος Αμερικανός χώνει τη μύτη του παντού.
Στη Γερμανία στηρίζει ανοιχτά το ακροδεξιό AfD, πήρε μάλιστα συνέντευξη (πιο σωστά «έκανε διαφήμιση») στην συμπρόεδρο και υποψήφια του κόμματος για την καγγελαρία, Άλις Βάιντελ η οποία μάλιστα κάποια στιγμή έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τον Χίτλερ… κομμουνιστή!
Προς τη Γροιλανδία έκανε επίθεση αγάπης, κάνοντας μια ανάρτηση (μετά την επίσκεψη του γιου του Τραμπ στο νησί) με την εξής λεζάντα: «Αν ο λαός της Γροιλανδίας θέλει να γίνει μέρος της Αμερικής, κάτι που εύχομαι, θα είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι».
Αναφορικά με τα της Βρετανίας πάλι, έκανε poll ανάμεσα στους 211 εκατ. ακολούθους του στο Twitter με ερώτημα το «η Αμερική θα έπρεπε να απελευθερώσει τον λαό της Βρετανίας από την τυραννική κυβέρνησή του». Το «πουλέν» του στο Νησί ήταν αρχικά ο πρωτεργάτης του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ αλλά τώρα τα «έσπασαν», τον αποκάλεσε «λίγο» εμμέσως πλην σαφώς για ηγέτη. Επειδή δεν έκανε κάτι που ζήτησε, επειδή πήρε πρωτοβουλίες. Ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος δεν το(ν) συγχώρησε. Σαφές δείγμα πως δεν έχει φιλίες, μόνο συμφέροντα. Και ότι θέλει να γίνονται τα πράγματα με έναν και μόνο τρόπο: Τον δικό του.
Το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Τι θέλει πραγματικά ο Έλον Μασκ; Ποιο είναι το μακρόπνοο project του; Κάποιοι λένε πως πάνω από όλα, αυτό που θέλει, είναι να ενισχύσει την εικόνα του, την επιρροή του εντός ΗΠΑ. Και ότι όλα τα άλλα είναι και λίγο «θέατρο», μια επικοινωνιακή εικόνα που πουλάει προς το κοινό του στην Αμερική.
Αυτό πάντως που δεν μοιάζει να επιδέχεται αμφισβήτησης είναι η βεβαιότητα που έχει ο Έλον Μασκ πως τα λεφτά του, του επιτρέπουν να κάνει ό,τι βάλει στο κεφάλι του. Και να ορίσει αυτός την ατζέντα. Διαμορφώνοντας το δημόσιο διάλογο και την πολιτική. Ένας τεχνο-ολιγάρχης. Η δική του υπερ-νοημοσύνη έχει γίνει ένα σώμα με τον ισχυρότερο μηχανισμό του πλανήτη, την αμερικανική κυβέρνηση, στην μεγαλύτερη επιχειρηματική ευκαιρία του αιώνα. Στην απόλυτη τεχνο-αυταρχική φαντασίωση. Να κατακτήσει και το κράτος όχι μόνο να πλουτίσει κι άλλο. Δεν είναι το καπρίτσιο ενός πολυεκατομμυριούχου. Είναι η αποθέωση του εγωισμού και του κοινωνικού δαρβινισμού. Τόσο που κάποιοι προβλέπουν πως παρά τα τρέχοντα «μέλια» δεν θα αργήσει η ώρα που θα συγκρουστούν με τον Τραμπ, δύο τόσο ισχυρά «εγώ» δηλαδή, κάποια στιγμή θα κοντράρουν.
Φαίνεται πάντως πως μέσα σε όλα υπάρχει και μια τακτική «τα λέμε φουσκωμένα, για να πάρουμε τα ρεαλιστικά». Όπως συνέβη με τον Τραμπ που αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως το «24ωρο» μέσα στο οποίο υποσχόταν λύση για το Ουκρανικό, δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 6 μήνες. Ή με την ομολογία του ίδιου του Μασκ πως δεν του βγαίνει το σχέδιο για περικοπή 2 τρισ. δολαρίων – το «έριξε» στο 1 τρισ. δολάρια.
Υπάρχει ένα meme που «παίζει» κατά καιρούς στα social media. Είναι από σκιτσάκι του Τεν Τεν, του πασίγνωστου κόμικ με πρωταγωνιστή τον Βέλγο ρεπόρτερ. Δίπλα του, κάθεται σκεπτικός και εμφανώς «μπαϊλντισμένος» ο Κάπτεν Χάντοκ, επίσης εκ των ηρώων της σειράς. «Τι βδομάδα και αυτή», λέει εκείνος. «Είναι μόλις Τετάρτη ακόμα, καπετάνιε!», έρχεται η απάντηση. Έτσι κάπως νιώσαμε και ακούγοντας τα όσα είπε τις προάλλες ο Ντόναλντ Τραμπ ή βλέποντας τις τελευταίες κινήσεις του Έλον Μασκ. «2025, τι έτος και αυτό…». Κι (ας) είναι μόλις αρχές Γενάρη.