Εάν πέρυσι δηλώσατε εισόδημα που κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 χιλιάδων ευρώ και φέτος αναμένεται να συμβεί το ίδιο, ίσως θα έπρεπε να το… ξανασκεφτείτε. Ή, τέλος πάντων, να μιλήσετε με το λογιστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεστε.
Και αυτό διότι όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προσδιορισμού Φορολογικού Κενού θα προχωρήσει κατά την τρέχουσα χρονιά σε «Μελέτη – Διασταύρωση Εισοδημάτων 10.000 – 20.000 ευρώ με Δηλωθείσες Δαπάνες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ή, με πολύ λιγότερα και απλούστερα λόγια, ανήκετε σε εκείνη την κλίμακα φορολογούμενων που θα μπει περισσότερο από κάθε άλλη στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού επιτελείου.
Πολλαπλάσιες δαπάνες
Πώς προέκυψε, όμως, αυτή η διαπίστωση που στοχοποίησε αυτά τα εισοδήματα που δεν τα λες και… μεγάλα; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με βάση τα περσινά στοιχεία, έχει διαπιστώσει πως κάποιοι από τους φορολογούμενους που ανήκουν σε αυτήν την κλίμακα έχουν αποκρύψει σημαντικά ποσά.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μέσω διεξοδικού ελέγχου του ύψους των δαπανών, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις ήταν πολλαπλάσιο. Μάλιστα, κάτι ανάλογο έχει παρατηρηθεί και σε χαμηλότερα εισοδήματα –και συγκεκριμένα μέχρι 10.000 ευρώ- με την ΑΑΔΕ να βρίσκει ετήσιες δαπάνες μέχρι 100.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη μεγαλύτερες.
Επιπλέον, πέρα από τις δαπάνες που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το δηλωθέν εισόδημα, από τον έλεγχο προέκυψαν και ανάλογου ύψους εμβάσματα από το εξωτερικό, τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ.
Ποιους θα ψάξει η ΑΑΔΕ
Το κύμα των ελέγχων αφορά περίπου 2.800.000 φορολογούμενους που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Φυσικά, όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε και να διαβάζουμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις, στο «στόχαστρο» της εφορίας θα μπουν κατά κύριο λόγο οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ωστόσο δεν θα είναι η μοναδική κατηγορία. Από τις διασταυρώσεις δεν θα εξαιρεθούν μισθωτοί, εισοδηματίες ακόμη και συνταξιούχοι, αφού η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θεωρεί ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για περιπτώσεις φοροδιαφυγής ακόμη και σε κατηγορίες που θα λέγαμε ότι ήταν ως τώρα «υπεράνω υποψίας».
Πώς θα γίνει ο έλεγχος
Για να διαπιστωθεί εάν προκύπτει θέμα με ορισμένους από τους φορολογούμενους, το… σύστημα θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο όπλο, κάνοντας «φύλλο και φτερό» τις δαπάνες.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός του δημοσίου θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία από διάφορες πηγές, όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών, συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, αγορές περιουσιακών στοιχείων, μεταβολές σε δάνεια και καταθέσεις.
Επιπλέον θα συνυπολογιστούν δαπάνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστήρια συμβόλαια, ακόμη και πληρωμές λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας ή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ θα εντατικοποιηθούν οι διασταυρώσεις για τυχόν εισοδήματα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση μεταξύ των εισοδημάτων τα οποία δηλώθηκαν και των δαπανών διαβίωσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν το περίφημο… ραβασάκι της εφορίας.
Θα κληθούν, δηλαδή, να δώσουν εξηγήσεις, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Μαζί με τις εξηγήσεις θα πρέπει να προσκομίσουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσουν όχι μόνο τους φόρους που αναλογούν στις δαπάνες τους αλλά και πολύ τσουχτερά πρόστιμα για την απόπειρα απόκρυψης των εσόδων τους.
Οπότε… προσοχή!