Chia: Το κρυπτονόμισμα που αλλάζει εντελώς τους όρους και «προκαλεί» το Bitcoin
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Chia: Το κρυπτονόμισμα που αλλάζει εντελώς τους όρους και «προκαλεί» το Bitcoin

Οι ταχύτητες με τις οποίες τρέχει ο κόσμος των cryptocurrencies είναι αδιανόητες πια

Κατά καιρούς τα τελευταία 10 χρόνια συζητιέται έντονα η αύξηση της ταχύτητας των πράγματων που αποτελούν τη ζωή και την καθημερινότητα της. Γρήγορα τελειώνουμε κάτι, γρήγορα βαριόμαστε κάτι.

Πλέον, έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο ταχύτητας, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε ήδη για μια νέα φάση στο Crypto Cinematic Universe. Γιατί είναι πραγματικά κινηματογραφική η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα κρυπτονομίσματα και από κει που είχαμε μπει σε μια διαδικασία να συζητάμε για το Bitcoin και τα υπόλοιπα που θα εκτοξευτούν ως και 10 φορές σε αυτή τη δεκαετία, μας πήρε τα μυαλά το Dogecoin του Ίλον Μασκ, όμως κι αυτό έχασε γρήγορα τη λάμψη του.

Αυτή, η λάμψη, έχει στραφεί τα τελευταία 24ωρα στο κρυπτονόμισμα Chia. Αν βγάζεις άφτρες ακούγοντας για σπόρους Chia, τότε χαλάρωσε, μιλάμε για κάτι που αν ασχολείσαι με το mining, μπορεί και να σου αρέσει. Βέβαια, το όνομα βασίζεται ακριβώς στη θρεπτική αξία των σπόρων chia, επειδή το νόμισμα αυτό ευαγγελίζεται την οικολογική του υπόσταση.

Πέρα από το Bitcoin: 5 κρυπτονομίσματα που σε μια δεκαετία θα αποφέρουν εκατομμύρια στους κατόχους τους

Τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν με μια φιλοσοφία που ονομάζεται proof of work. Απόδειξη εργασιών, αν μπορούμε να το αποδώσουμε σωστά στα ελληνικά. Αυτές οι εργασίες αφορούν στη λειτουργία της κάρτας γραφικών και του pc συνολικά. Όσο περισσότερο «τρέχει» η λειτουργία τους σε υψηλότατες ταχύτητες, τόσο πιο κοντά θα βρεθείς στο να κάνεις extract μια ποσότητα κρυπτονομίσματος.

Αυτό όμως μπορεί να σου αποφέρει άμεσα ένα κέρδος, αν λύσεις τις εξισώσεις και πάρεις ένα Bitcoin για παράδειγμα, αλλά απαιτεί τρομερή κατανάλωση ενέργειας και το αποτύπωμα του σε επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα είναι τεράστιο. Αν σκεφτούμε κιόλας πως ένας νορμάλ miner κρυπτονομισμάτων θέλει από 3 ως 5 μήνες για να κάνει το extract, τότε αυτό το ξόδεμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη διάσταση.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Το Chia από την άλλη, δε μιλάει με όρους mining. Το Chia το σπείρεις και στη συνέχεια το θερίζεις, κάνεις farming. Αυτό γιατί δεν λειτουργεί με proof of work, αλλά με proof of time and space, δηλαδη proof of continuum. Δεν απαιτεί δηλαδή να πάρεις όλα τα υπολογιστικά εργαλεία για να πιάσεις ταχύτητες φωτός και να γίνει άμεσα το mining. Βασίζεται στην αναμονή, στη διαχείριση.

Μετά το Brexit: Η Αγγλία σοκάρει ξανά την Ευρώπη με τη νέα της κίνηση

Απαιτεί να βάλεις στη μνήμη του υπολογιστή σου τα αρχεία, να μην κάνεις υπερφόρτωση, να διατηρήσεις μια ισορροπία και απλώς σε βάθος χρόνου να χαρίζεις όλο και περισσότερη χωρητικότητα στα λεγόμενα plots και blocks. Plots είναι οι εξισώσεις που καλείσαι να λύσεις και blocks είναι η ανταμοιβή σου.

Εξίσου σημαντικό με το Chia είναι πως δεν απαιτεί το ίδιο υψηλά έξοδα σε σχέση με τα άλλα κρυπτονομίσματα και καταλαμβάνει απείρως λιγότερο χώρο στην παγκόσμια χωρητικότητα.

Για παράδειγμα, μπορείς με έναν απλό πυρήνα Core i5-11400, μια memory Team T-Create 32GB DDR4-3200 και μια νορμάλ SSD να κάνεις τη δουλειά σου και να αυξάνεις τη χωρητικότητα με κάποιον εξωτερικό σκληρό ή με μια νέα SSD. Φυσικά όλο αυτό γίνεται ήδη σε μεγάλο βαθμό και παρουσιάζεται αυτό που συμβαίνει και με τα άλλα κρυπτονομίσματα.

Οι κάρτες γραφικών και άλλα υπολογιστικά εργαλεία έπιασαν τιμές πολύ παραπάνω από το σύνηθες και αυτό οδήγησε και σε έλλειψη στην αγορά, αλλά και σε δυσχέρεια ένα συγκεκριμένο γκρουπ καταναλωτών, τους gamers, οι οποίοι δε μπορούσαν πια να αντέξουν οικονομικά. Τώρα, το Chia κάνει το ίδιο για τις SSD και HDD και ήδη σε Κίνα και Βιετνάμ σημειώνεται έλλειψη σε πολλά καταστήματα.

Κι αυτό εν τέλει καταλήγει σε μια άλλης μορφής κατανάλωση που έχει κι αυτή ένα σεβαστό αποτύπωμα στο περιβάλλον, πολύ μικρότερο βέβαια.

Πάντως, είναι τέτοια η ανάπτυξη του Chia, που εγκαινίασε ο Μπραμ Κόεν, που ήδη το Amazon Cloud Storage σου επιτρέπει να κάνεις upload εκεί αρχεία και να εκμεταλλευτείς χωρητικότητα που ίσως να μη διαθέτεις στο δικό σου pc, το οποίο, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, μειώνει κι άλλο το κόστος για τη δική σου τσέπη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η χωρητικότητα του Chia αυτή τη στιγμή είναι κάπου γύρω από τα 3 exabytes και καθημερινά προστίθενται περίπου 4.800 blocks. Αυτό σημαίνει πως αν είσαι chia farmer, θα χρειαστείς μια χωρητικότητα περίπου 10 terabytes για να βρεις winning plots για 91 blocks, ενώ κάθε αποτελεσματικό plot δεν χάνεται, καθώς μπορεί ο συνδυασμός του να βγάλει ξανά στο μέλλον επιτυχημένο farming με 2 XCH, που είναι το chia coin που παίρνεις για κάθε block. Ακόμα και σε αυτή την ιλιγγιώδη χωρητικότητα, οι πιθανότητες για να βρεις νικητήρια plots είναι στο 0,00035%.

Τέλος, σε αντίθεση με τα άλλα κρυπτονομίσματα, το κάθε block χάνει κάθε 3 χρόνια την αξία του μέχρι να περάσουν 12 χρόνια, οπότε και μένει στάσιμο επ΄αόριστον!

Φωτογραφία: pexels.com