Μια ανάσα απ’ την Ελλάδα: Η πιο μολυσμένη χώρα στην Ευρώπη μπαίνει σε «lockdown» για να περιορίσει το κακό

3.000 θάνατοι κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Μία από τις γειτόνισσες της Ελλάδας, η Βόρεια Μακεδονία κατέχει την αρνητική πρωτιά της πιο μολυσμένης χώρας στην Ευρώπη και μία από τις πιο επιβαρυμένες χώρες παγκοσμίως από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το πρόβλημα της ρύπανσης του αέρα είναι υπαρκτό εδώ και δεκαετίας στα Σκόπια και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο μέχρι και σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει για να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο, που ευθύνεται για πάνω από 3.000 θανάτους ετησίως στη γειτονική χώρα και φυσικά απειλεί και τη βόρεια Ελλάδα, αν αναλογιστούμε ότι η Θεσσαλονίκη απέχει μόλις 223 χιλιόμετρα από τα Σκόπια.

Τελικά, μετά από πιέσεις περιβαλλοντικών ομάδων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα στην πρωτεύουσα και άλλες τρεις πόλεις, με στόχο να προστατεύσει τους κατοίκους της.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν το Σάββατο και σύμφωνα με αυτά δεν θα πραγματοποιούνται αθλητικές δραστηριότητες τις ημέρες με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επίσης, οι κατασκευαστικές εργασίες θα διαρκούν μόνο έξι ώρες. Ακόμη, η κυβέρνηση ζητάει από τις εταιρίες να δικαιολογεί τις απουσίες από την εργασία σε εγκύους και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα άτομα άνω των 60 ετών.

Σε μία κίνηση για να… δώσει το καλό παράδειγμα η κυβέρνηση της Βορείου Μακεδονίας αναμένεται να μειώσει τη χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων στο μισό. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να βρεθούν χώροι και δομές για να φιλοξενούν τους άστεγους.

Σημειώνεται ότι η IQAir, μια ελβετική εταιρεία τεχνολογίας για την ποιότητα του αέρα, κατέταξε τα Σκόπια για το περασμένο Σάββατο, ως την τρίτη πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο! Τα τοξικά σωματίδια που βρέθηκαν στον αέρα των Σκοπίων ήταν περίπου 28 φορές υψηλότερα από το όριο ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Βόρεια Μακεδονία έχει έναν από τους πιο παλιούς στόλους αυτοκινήτων στην Ευρώπη και σε συνδυασμό με τις περιορισμένες έως ανύπαρκτες αστικές συγκοινωνίες, οι ρύποι αναπόφευκτα αυξάνονται. Επίσης, στη χώρα λειτουργούν εργοστάσια με ανεπαρκείς υποδομές και χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες.

Ταυτόχρονα, ο αέρας μολύνεται ακόμη περισσότερο από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι άνθρωποι θερμαίνονται κυρίως από τζάκια και ξυλόσομπες, ειδικά τώρα που οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτοξευτεί, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, πολλοί Ρομά καίνε σκουπίδια από τις χωματερές και στην ατμόσφαιρα δημιουργείται ένα αποπνικτικό μείγμα ρύπων.