Ο σύγχρονος άνθρωπος στην καθημερινότητά του χρησιμοποιεί περισσότερο απ’ όλα δύο συγκεκριμένα αντικείμενα. Όπως σωστά θα μάντεψες αυτά είναι το κινητό και ο υπολογιστής.
Οι περισσότεροι από εμάς είτε εργαζόμαστε με υπολογιστή, είτε τον χρησιμοποιούμε για διασκέδαση, δηλαδή για gaming ή για να βλέπουμε ταινίες και σειρές. Και ενώ η πλειονότητα κάνει καθημερινά πολύωρη χρήση, ελάχιστοι γνωρίζουν γιατί όλα τα πληκτρολόγια, είτε σε dekstop, είτε σε laptop έχουν δύο μικρά εξογκώματα στα πλήκτρα F και J, παρότι είναι σίγουρο πως γίνονται αισθητά με την αφή κατά την πληκτρολόγηση.
Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν για την εργονομία του πληκτρολογίου, ορίστηκε ότι πλήκτρα F και J ή Φ και Ξ στο ελληνικό αλφάβητο είναι η αρχική θέση για τους δείκτες την ώρα της πληκτρολόγησης.
Ενώ λοιπόν τα δάχτυλα ανεβοκατεβαίνουν συνέχεια την ώρα που γράφουμε κάτι σε ένα πληκτρολόγιο, αυτά τα δύο εξογκώματα μας βοηθούν να επανερχόμαστε πάντα στην αρχική θέση και στη μεσαία σειρά, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για το πού βρίσκονται τα δάχτυλά μας, χωρίς να χρειάζεται να κοιτάμε το πληκτρολόγιο.
Η λογική είναι απλή: Ορίζοντας ως αρχική θέση το F και J, τα δάχτυλα του αριστερού χεριού μας τοποθετούνται στα γράμματα ASDF ενώ τα δάχτυλα του δεξιού χεριού μας στα γράμματα JKL, με τον αντίχειρα βέβαια να μένει πάντα ελεύθερος για να πατάει το space.
Εν ολίγοις, η πατέντα με τα εξογκώματα στα δύο συγκεκριμένα πλήκτρα, της June E. Bottich, είχε σκοπό να βοηθήσει τους χρήστες να βελτιώσουν την ταχύτητά τους στην πληκτρολόγηση, φτάνοντας τελικά σε σημείο να γράφουν χωρίς να κοιτούν καθόλου το πληκτρολόγιο.