Το μυστικό της υψηλής ποιότητας ζωής: 3 πράγματα που οι Φινλανδοί δεν κάνουν ποτέ κι είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός
Βρείτε μας στο

Εδώ και πέντε χρόνια η Φινλανδία κατατάσσεται σταθερά στην πρώτη θέση με τη λίστα των πιο ευτυχισμένων χωρών στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύει το World Happiness Report. Στην ίδια λίστα βρίσκεται και η Ελλάδα κατέχοντας την 58η θέση.

Το World Happiness Report για να σχηματίσει την κατάταξη ζητάει από κατοίκους 156 χωρών να βαθμολογήσουν τη διαβίωσή τους, βαθμολογώντας σε μία κλίμακα από το 0 μέχρι το 10. Οι παράγοντες που εξετάζει είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το επίπεδο κοινωνικής υποστήριξης, το προσδόκιμο ζωής, την ελευθερία δράσεων, τη γενναιοδωρία και την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά σε κάθε κράτος.

Το συναίσθημα της ευτυχίας είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό για τη ζωή ενός ανθρώπου. Κάθε άτομο βέβαια ορίζει εντελώς διαφορετικά την έννοια της ευτυχίας και ασφαλώς θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να τη συγχέουμε με τα υλικά αγαθά και τις ανέσεις.

Προφανώς και είναι σημαντικό το περιβάλλον που ζούμε και είναι απολύτως κατανοητό, ότι στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης η ποιότητα ζωής των πολιτών διαφέρει σημαντικά από τις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, διότι δυστυχώς οι ευκαιρίες δεν είναι ίδιες.

Αν ρωτήσεις όμως έναν Φινλανδό θα σου εξηγήσει ότι η ειδοποιός διαφορά έγκειται στον τρόπο σκέψης και όχι στη δυνατότητα να κάνει επίδειξη πλούτου. Όπως επισημαίνει ο Φινλανδός ψυχολόγος και φιλόσοφος Frank Martella, οι συμπολίτες του αποφεύγουν να κάνουν τρία συγκεκριμένα πράγματα και για αυτό είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.

Πρώτον, δεν συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους γείτονες. Αποφεύγουν δηλαδή να μπουν σε έναν ανούσιο ανταγωνισμό να δείξει ο ένας στον άλλον την οικονομική του ισχύ. Δεν έχει κανένα νόημα να επικεντρώνεσαι για παράδειγμα στο να πάρεις καλύτερο αυτοκίνητο από τον γείτονα, αν αυτό που έχεις ήδη ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες σου.

Το μυστικό λοιπόν είναι να εστιάζεις στα πράγματα που σε κάνουν πραγματικά χαρούμενο και όχι στο φαίνεσθαι και σε αυτά που θεωρητικά σε κάνουν να δείχνεις επιτυχημένος.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Δεύτερον, οι Φινλανδοί δεν ξεχνούν ποτέ να έρχονται τακτικά σε επαφή με τη φύση. Η ψυχή τους ηρεμία εξαρτάται από αυτό. Στη Φινλανδία, οι εργαζόμενοι δικαιούνται τέσσερις εβδομάδες καλοκαιρινών διακοπών. Οι περισσότεροι αξιοποιούν αυτό το διάστημα για να έρθουν πιο κοντά στη φύση και να γίνουν ένα με αυτή, χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν υπάρχει ρεύμα ή τρεχούμενο νερό στο κατάλυμα τους.

Πολλοί Φινλανδοί ζουν σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, επομένως έχουν ανάγκη να έρχονται σε επαφή με το πράσινο για να τονώνουν τη ζωτικότητά τους και την ευεξία τους.

Τρίτο και πιο σημαντικό οι Φινλανδοί δεν έχουν πάψει να εμπιστεύονται τα άλλα μέλη της κοινότητας. Όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών μίας χώρας, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι αυτοί.

Στη Φινλανδία έγινε ένα πείραμα το 2022 για να τεστάρουν την εντιμότητα των πολιτών. Έριξαν στους δρόμους 16 διαφορετικών πόλεων, 192 πορτοφόλια για να διαπιστωθεί πόσα από αυτά θα επιστραφούν στον κάτοχό τους. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αφού 11 στα 12 πορτοφόλια επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη τους.

Στη Φινλανδία υπάρχει η αίσθηση ότι αν για παράδειγμα ξεχάσεις το laptop σου σε μία βιβλιοθήκη ή σου πέσει το τηλέφωνο στο τρένο, έχεις πολύ σοβαρές πιθανότητες να το πάρεις πίσω. Επίσης, υπάρχει η σιγουριά ότι τα παιδιά είναι ασφαλή, να πηγαίνουν χωρίς επίβλεψη στο σχολείο, χρησιμοποιώντας τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.

Γενικά, υπάρχει η αντίληψη ότι μικρές πράξεις κοινωνικής προσφοράς συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της κοινότητας και αυτό δημιουργεί μία αίσθηση ασφάλειας και κατ’ επέκταση ικανοποίησης στο κοινωνικό σύνολο.

Εν ολίγοις, οι Φινλανδοί έχουν πιάσει ακριβώς το νόημα όσων υποστηρίζει ο Αριστοτέλης στα Ηθικά του συγγράμματα, διαχωρίζοντας την ευτυχία, η οποία μπορεί να είναι προϊόν τύχης και πρόσκαιρη, από την ευδαιμονία, η οποία συνδέεται με τη διαβίωση και τη δράση σύμφωνα με τις ηθικές αρετές και τη λογική.