Το φαινόμενο της αντιπαροχής κατέστρεψε την εικόνα της Αθήνας, αφού ξαφνικά τις δεκαετίας του 50′, του 60′ αλλά και του 70′ άρχισαν να ξεφυτρώνουν τσιμεντένιες πολυκατοικίες χωρίς κανένα ίχνος αισθητικής. Αυτό είχε ως συνέπεια, το λεκανοπέδιο να γεμίσει με ομοιόμορφα “κουτιά”, φτωχής ή μέτριας ποιότητας κατασκευής.
Πλέον, η πρωτεύουσα είναι μία πόλη με γηρασμένο κτιριακό απόθεμα και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της είναι να μπορέσει να συντηρήσει, να ανανεώσει και να αναβαθμίσει ενεργειακά το κτιριακό της απόθεμα για να συμβαδίσει επιτέλους με τις επιταγές του 21ου αιώνα.
Το θετικό είναι πως σήμερα, έστω κι αν η οικοδομική δραστηριότητα δεν είναι έντονη, υπάρχουν αρχιτεκτονικά γραφεία με νέες ιδέες, που δίνουν στα κτίρια έναν ξεχωριστό χαρακτήρα και οικοδομούν με σεβασμό στο περιβάλλον.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το 314 Architecture Studio, γνωστό ασφαλώς για την “h3 μονοκατοικία στην Αθήνα”, ένα έργο που διακρίθηκε το 2013 ανάμεσα στα 20 δημοφιλέστερα στον κόσμο από τη μεγαλύτερη διεθνή αρχιτεκτονική εφημερίδα “Arch Daily”.
Επίσης, αν κάνεις κάποιος μία βόλτα στη Γλυφάδα, στη συμβολή των οδών Λαοδίκης και Ευαγγελιστρίας, είναι σίγουρο πως θα παρατηρήσει ένα νέο συγκρότημα κατοικιών, που ουσιαστικά χαράζει το μέλλον στο real estate και περνάει σε εντελώς άλλο επίπεδο την εικόνα της περιοχής.
Όμοια πολυκατοικία στο λεκανοπέδιο δεν υπάρχει, καθώς πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, με μεγάλους υπαίθριους χώρους, ιδιωτικές πισίνες σε κάθε μπαλκόνι, μινιμαλιστική προσέγγιση και φουτουριστική αρχιτεκτονική.
Σύμφωνα με το γραφείο οι κυματισμοί στα μπαλκόνια αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά την αρμονία της θάλασσας, όταν αυτοί κυματίζει. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το 314 Architecture Studio ονόμασε τη συγκεκριμένη πολυκατοικία Σεμέλη, η οποία σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν μία από τις τέσσερις κόρες του Κάδμου, ιδρυτή και βασιλιά της Θήβας, και της Αρμονίας, κόρης της Αφροδίτης και του Άρη.