Ξεκίνησε- όταν ακούστηκε ότι το μεγάλο στούντιο που ανέλαβε την παραγωγή προτίθεται να γυρίσει την συγκεκριμένη ταινία- περίπου ως εγχείρημα καταδικασμένο ν’ αποτύχει, καθώς θεωρήθηκε πως απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό και πως θα σκάσει σαν τσιχλόφουσκα ροζ χρώματος.
Εν συνεχεία, όταν μαθεύτηκε πως την σκηνοθεσία η (κάτι παραπάνω από αξιόλογη) Γκρέτα Γκέργουιγκ, υψώθηκαν, μ’ ενδιαφέρον, μερικά φρύδια. Όταν ανακοινώθηκε πως στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα είναι η υπέροχη Μάργκοτ Ρόμπι και πως δίπλα της θα βρεθεί ο εκπληκτικός Ράιαν Γκόσλινγκ το πράγμα… σοβάρεψε.
Έπειτα, το πρώτο «μπαμ»: το μνημειώδες τρέιλερ με αναφορές στην Οδύσσεια του Διαστήματος του ανυπέρβλητου Στάνλεϊ Κιούμπρικ, το οποίο επιβεβαίωσε πως όχι χαζομαρίτσα δεν (θα) είναι, αλλά κάτι παραπάνω από κανονική ταινία- μια, κατά πάσα πιθανότητα, καλή ταινία.
Fast forward στο σήμερα: η “Barbie”- περι ης ο ασαφής λόγος- έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office από την κυκλοφορία της στις 21 Ιουλίου, έχει ξεπεράσει ακόμα και το μνημειώδες “Dark Knight” του Κρίστοφερ Νόλαν (σκηνοθέτη και το,υ απλά αριστουργηματικού, «Οπενχάιμερ»- υπομονή λίγες μέρες και θα το διαπιστώσετε και εσείς…) και θεωρείται δεδομένο πως θα γίνει η ταινία με τα περισσότερα έσοδα το 2023 και μία από τις κορυφαίες- σε αυτόν τον τομέα πάντα- όλων των εποχών.
Εκπληκτικό; Προφανώς. Ακόμα πιο… εκπληκτικό; Ότι παρά το γεγονός πως μιλάμε για ένα τόσο προβεβλημένο φιλμ και για μια «πλαστική» ηρωίδα που την ξέρουν οι πάντες ανά τον κόσμο, ουδείς γνωρίζει κάτι πολύ βασικό: η Μπάρμπι δε λέγεται ακριβώς «Μπάρμπι» και, μάλιστα, έχει και επίθετο!
Πριν αναρωτηθείτε αν το menshouse έχει σώας τας φρένας ή αν το ‘χασε τελείως στο βωμό του να πει τη μεγαλύτερη μπούρδα στα χρονικά των μπουρδολογιών για μερικά παραπάνω κλικς, δώστε βάση:
Η πασίγνωστη, πια, κούκλα δημιουργήθηκε το 1959 από την Ruth Handler, που την επινόησε σε ένα ταξίδι στην Ελβετία και της έδωσε το όνομα Barbara Millicent Roberts. Το όνομα ήταν στην πραγματικότητα αναφορά στην κόρη της, Barbara. Αρχικά είχε πιο κομψό και σοφιστικέ στιλ και έμοιαζε περισσότερο με σταρ του Χόλιγουντ, βλέποντας όμως ότι αυτό είναι λάθος πρότυπο για τα νεαρά κορίτσια, οι δημιουργοί της έδωσαν ένα πιο νεανικό στυλ, με μεγαλύτερα μαλλιά και πιο «τρελά» ρούχα.
Επομένως το (μετέπειτα) Barbie δεν είναι τίποτ’ άλλο από υποκοριστικό του «κανονικού» της ονόματος (Barbara) ενώ η κούκλα έχει τόσο μεσαίο όνομα (Millicent) όσο και επίθετο (Roberts).
Ελληνιστί Μπάρμπι Ρόμπερτς!
Πάμε στοίχημα πως αν ρωτήσουμε εκεί έξω κάνα μισό δισεκατομμύριο κόσμου για το αν ξέρουν το επίθετο της Μπάρμπι θα εισπράξουμε ως απάντηση 500 εκατομμύρια ζευγάρια μάτια γεμάτα απορία, ενώ είναι δεδομένο πως ακόμα και η λατρεμένη μας Ρόμπι πριν ασχοληθεί με τον ρόλο δεν γνώριζε καν ότι το όνομά της είναι Μπάρμπαρα.
Αν έχουμε πέσει τόσο έξω και το ήξερε από πριν, μπορεί κάλλιστα να περάσει από τα γραφεία του menshouse και να διαψεύσει ιδίοις… σώμασι.
Ή, τέλος πάντων, κάπως έτσι…