Με συνολικό κόστος επένδυσης που αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, τρία έργα έρχονται να αλλάξουν την εικόνα σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, με ανέγερση ουρανοξυστών στα πρότυπα άλλων χωρών.
Μάλιστα το ένα εξ αυτών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς αφορά τον μέχρι πρόσφατα «πύργο-φάντασμα» στον Πειραιά. Ήδη από το τέλος του προηγούμενου έτους έχει αρχίσει να ανακτά την χαμένη του αίγλη μετά την καταβολή 45 εκατομμυρίων ευρώ από το σχήμα των Dimand – EBRD – Prodea Investments, που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του ακινήτου για τα επόμενα 99 χρόνια.
Πρόκειται για ένα κτίριο ύψους 88 μέτρων και επιφάνειας 34.000 τ.μ. όπου πλέον ξεπηδούν σχεδόν σε καθημερινή βάση γραφεία, καταστήματα, χώροι εστίασης, γυμναστήριο και άλλα. Ανάμεσα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή αναμένεται να δραστηριοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα είναι τα καταστήματα ένδυσης JD Sports, το μεγαλύτερο κατάστημα ομίλου Inditex στην Ελλάδα του και ένα από μεγαλύτερα της Ευρώπης. Τα Zara και Zara Home, ο όμιλος Gendal (Nice n’ Easy), φαρμακείο της αλυσίδας Go to Health, αλλά και γραφεία της Dialectica, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αγορά του knowledge brokering και είναι ο βασικός μισθωτής του Πύργου του Πειραιά.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η επένδυση στο Ελληνικό. Εκεί θα δούμε τον ψηλότερος πύργος κατοικιών που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Ελλάδα, ο Riviera Tower, με ύψος 200 μέτρα και συνολική επιφάνεια 44.600 τ.μ. Το κόστος αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Τόσα δηλαδή όσα χρειάζονται για να δημιουργηθούν 171 πολυτελή διαμερίσματα, τα οποία προορίζονται βέβαια για χοντρά πορτοφόλια, καθώς η μέση τιμή πώλησης θα είναι κοντά στα 14.000 ευρώ ανά τετραγωνικό! Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να παραδοθεί προς το τέλος του 2026.
Τέλος, μεγάλα (στην κυριολεξία) πράγματα θα δούμε και στην Θεσσαλονίκη. Το αντίστοιχο «φιλέτο» αφορά την έκταση των πρώην Κεραμείων Αλλατίνη στην συμπρωτεύουσα, συνολικού εμβαδού 82 στρεμμάτων. Εκεί αποφασίστηκε αντί να χτιστούν πολλές μικρότερες πολυκατοικίες που θα κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας, να ακολουθηθεί άλλη προσέγγιση. Στη θέση των πολλών τέτοιων κτηρίων θα ανεγερθεί ένα πολυώροφο ύψους 100 μέτρων και επιφάνειας 29.800 τ.μ. Όπως, μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Ανδρεάδης, ο όμιλος του οποίου αγόρασε το ακίνητο: «Όλος ο υπόλοιπος χώρος να διαμορφωθεί σε ένα κοινόχρηστο πάρκο προσβάσιμο σε όλους. Όλες οι θέσεις στάθμευσης να γίνουν υπόγειες και να μην υπάρχει κανένα αυτοκίνητο στην επιφάνεια».