Ήξερε την απάντηση: Η ερώτηση- παγίδα στον «Μονομάχο» που κόστισε στον παίκτη πάνω από 10.000 ευρώ
Βρείτε μας στο

Λένε ότι τα λάθη που πληρώνεις ακριβά στη ζωή σου δεν τα ξεχνάς ποτέ. Και υπό αυτήν την έννοια, ο παίκτης στο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι «Μονομάχος» του ΣΚΑΪ μάλλον θα γνωρίζει από εδώ και πέρα πολύ καλά τι ημερομηνία έχουν οι κάτοικοι της… Ταϊλάνδης αφού η συγκεκριμένη χώρα του κόστισε (ούτε λίγο-ούτε πολύ) 10.500 ευρώ!

Το περιστατικό συνέβη σε πρόσφατη εκπομπή της 21ης Μαρτίου, όταν ο Γιάννης όπως είναι το όνομα του παίκτη, έφτασε στο πολυπόθητο φινάλε και βρισκόταν αγκαλιά με το μεγάλο έπαθλο.

Το μόνο που τον χώριζε ήταν η τελευταία ερώτηση, η οποία προφανώς και δεν ήταν… ευκολάκι! Ο παρουσιαστής, Χρήστος Φερεντίνος, αφού τον αποθέωσε για το γεγονός ότι είχε φτάσει τόσο μακριά, του διατύπωσε το ζητούμενο.

 

«Σε ποια χώρα ζουν ήδη στο έτος 2566;», με τις πιθανές απαντήσεις να είναι: Α. Μαλαισία, Β. Μιανμάρ, Γ. Ταϊλάνδη. Δηλαδή τρεις χώρες που στο μυαλό ενός δυτικοευρωπαίου και κατά συνέπεια ενός Έλληνα, δεν είναι μόνο σχετικά άγνωστες, αλλά φαίνεται να… μοιάζουν και μεταξύ τους από άποψη θρησκευτική ή πολιτιστική.

Κι ενώ η αρχική θέση του Γιάννη ήταν να απαντήσει η Ταϊλάνδη, στη συνέχεια άλλαξε την απάντησή του και αποφάσισε να στηρίξει την Μαλαισία. Μερικά δευτερόλεπτα αγωνίας αργότερα (με το χαμόγελο στα χείλη είναι αλήθεια) είδε να «πρασινίζει» η συγκεκριμένη χώρα και αντιλήφθηκε πως αυτή η αλλαγή της τελευταίας στιγμής του είχε κοστίσει 10.500 ευρώ!

Ήξερε την απάντηση: Η ερώτηση- παγίδα στον «Μονομάχο» που κόστισε στον παίκτη πάνω από 10.000 ευρώ

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Ακόμη κι έτσι πάντως, όπως είπαμε, δεν έχασε την θετική του διάθεση και αποδέχθηκε στωικά το αποτέλεσμα, αποδεικνύοντας ότι εκτός από καλός παίκτης, είναι και καλός χαρακτήρας.

Όσο για το γεγονός ότι η Ταϊλάνδη «ζει» στο έτος 2566 αυτό οφείλεται στον βασιλιά Rama VI, ο οποίος ήταν ο ηγεμόνας της χώρας (που τότε λεγόταν ακόμα Σιάμ) από το 1910 μέχρι τον θάνατό του το 1925. Το 1912, λοιπόν, με βάση το Γρηγοριανό Ημερολόγιο το οποίο χρησιμοποιείται διεθνώς και θέτει ως έτος 0 την γέννηση του Χριστού, επέβαλε την χρήση του Ταϊλανδέζικου Ηλιακού Ημερολογίου που σχετίζεται με τον Βούδα.

Ήξερε την απάντηση: Η ερώτηση- παγίδα στον «Μονομάχο» που κόστισε στον παίκτη πάνω από 10.000 ευρώ

Έτσι το σημείο 0 τοποθετείται στις 11 Μαρτίου του 543 π.Χ (στο δικό μας ημερολόγιο) που είναι η ημερομηνία η οποία είναι γενικώς αποδεκτή ως ημερομηνία θανάτου του Βούδα. Και αυτά τα 543 χρόνια διαφοράς σημαίνουν ότι ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο το τρέχον έτος είναι το 2024, για την Ταϊλάνδη είναι το 2567 (και όχι το 2566 τελικά) αφού πριν από 84 χρόνια έγινε νέα προσαρμογή και «χάθηκαν» 9 μήνες, αφού η αρχή αντί της 11ης Μαρτίου πήγε στην 1η Ιανουαρίου!

Σήμερα αυτό το ημερολόγιο είναι το επίσημο της χώρας, γεγονός που όπως και να το κάνουμε δημιουργεί μια σύγχυση, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι παράλληλα υπάρχει και το παραδοσιακό σεληνιακό ημερολόγιο, το οποίο επίσης διαφέρει και πάνω σε αυτό λογαριάζονται και οι θρησκευτικές εορτές των Βουδιστών.

*Πάτα ΕΔΩ για να δεις όλο το επεισόδιο με τον άτυχο παίκτη στον «Μονομάχο»