Είναι επιτακτική ανάγκη, όπως φαίνεται από τον όγκο των μηνυμάτων και των σχολίων που αφήνονται στα social media, να υπάρχει μία πιο σταθερή στήλη με διορθώσεις και διευκρινίσεις για τον σωστό τύπο λέξεων που φαίνεται ότι χάνεται καθώς η λάθος λέξη, επικρατεί για διάφορους λόγους. Η αγάπη του Menshouse γι’ αυτές τις λέξεις είναι δεδομένη και συχνά πυκνά προσπαθούμε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας για να ομιλείται και να γράφεται σωστά η γλώσσα, έστω στα νέα ελληνικά.
Η σημερινή περίπτωση δεν είναι από τις λέξεις που συναντάς συνέχεια. Παρόλα αυτά ψάχνοντας στην google, μελετώντας κείμενα, ακούγοντας ανθρώπους να τη χρησιμοποιούν στον προφορικό τους λόγο, σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, στις παρέες, δε γίνεται να μην αντιδράσεις και να αναφέρεις ποιο είναι το σωστό.
Ειδικά μετά από νίκες ελληνικών ομάδων: Η λέξη που γράφουν λάθος δημοσιογράφοι και αναγνώστες βγάζει κυριολεκτικά μάτι
Ο λόγος για τη λέξη συμπαρομαρτούντα, η οποία δυστυχώς έχει επικρατήσει σε όλα τα παραπάνω με τη λάθος εκδοχή της ως συμπαραμαρτούντα. Αχ κάθε φορά που το ακούμε τρέμουμε. Και όμως αυτός ο λάθος τύπος επικράτησε άνετα του σωστού. Γιατί όμως;
Η επικράτηση του “συμπαραμαρτούντα” αντί του “συμπαρομαρτούντα” μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς λόγους. Κάποιοι από αυτούς είναι η φωνητική ομοιότητα, η παρανόηση της σωστής λέξης, και η έλλειψη γνώσης της σωστής ετυμολογίας.
Φωνητική ομοιότητα
Οι λέξεις “συμπαρομαρτούντα” και “συμπαραμαρτούντα” έχουν παρόμοια φωνητική μορφή, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και χρήση της λανθασμένης μορφής.
Παρανόηση:
Πολλές φορές οι λέξεις που δεν χρησιμοποιούνται συχνά ή είναι κάπως “εξειδικευμένες” μπορεί να παρανοούνται ή να παρερμηνεύονται.
Έλλειψη γνώσης ετυμολογίας:
Οι περισσότεροι ομιλητές της γλώσσας δεν γνωρίζουν την ετυμολογία των λέξεων που χρησιμοποιούν, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθη. Η λέξη “συμπαρομαρτούντα” προέρχεται από το ρήμα “συμπαρομαρτώ”, που σημαίνει “συνοδεύω”. Η λανθασμένη μορφή “συμπαραμαρτούντα” δεν έχει αυτή τη σύνδεση, αλλά η ομοιότητα των δύο μορφών μπορεί να οδηγήσει στη χρήση της λανθασμένης λέξης.
Διάδοση μέσω προφορικού λόγου και γραπτών κειμένων:
Αν μια λανθασμένη μορφή μιας λέξης αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως, αυτή μπορεί να επικρατήσει. Η συνεχής χρήση της λανθασμένης μορφής σε διάφορα μέσα επικοινωνίας (π.χ., ΜΜΕ, εκπαιδευτικά βιβλία) μπορεί να οδηγήσει στην καθιέρωσή της.