4 συλλαβές, 2 λάθη:  Η λέξη με το «ν» που όσα χρόνια κι εάν περάσουν θα εξακολουθούμε να μην τη γράφουμε σωστά
Βρείτε μας στο
EXTRAS

4 συλλαβές, 2 λάθη: Η λέξη με το «ν» που όσα χρόνια κι εάν περάσουν θα εξακολουθούμε να μην τη γράφουμε σωστά

Την έχουμε δει εκατοντάδες φορές. Πάντα πριν τη γράψουμε όμως, κοντοστεκόμαστε και κάνουμε λάθος!
Menshouse Team

Στο Menshouse έχουμε ασχοληθεί και θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τα συχνά λάθη στον γραπτό λόγο. Ειδικά αυτά που επικρατούν σε κάποιες περιπτώσεις έναντι των σωστών. Είναι το βίτσιο μας, συγχωρέστε μας αλλά εμείς για εσάς νοιαζόμαστε.

Μία από τις πιο συχνές παρανοήσεις είναι η ορθογραφία της λέξης «συνημμένα». Μία λέξη που λόγο της καθημερινής χρήσης στα email ή στις αιτήσεις των δημόσιων φορέων έχει γίνει εφιάλτης σε πολύ κόσμο. Γιατί λοιπόν ενώ η χρήση της είναι πολύ συχνή τόσοι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να μπερδεύονται;

4 συλλαβές, 2 λάθη:  Η λέξη με το «ν» που όσα χρόνια κι εάν περάσουν θα εξακολουθούμε να μην τη γράφουμε σωστά

Πρώτον, η λέξη «συνημμένο» περιλαμβάνει συνδυασμούς γραμμάτων που συχνά προκαλούν σύγχυση με απόρροια τα λάθη. Η παρουσία του «ημ» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι κανόνες για την ορθογραφία του “η” και του “ι” είναι συχνά δύσκολοι για να τους μάθουν και να τους εφαρμόσουν οι μαθητές και οι ενήλικες.

Εάν κάνεις το πρώτο «ει» λάθος, δεν σώζεται: Η μοναδική λέξη που οι μισοί Έλληνες κάνουν 3 ορθογραφικά

Η σωστή ορθογραφία της λέξης είναι «συνημμένο». Η λέξη προέρχεται από το ρήμα «συνάπτω», το οποίο σημαίνει «προσκολλώ» ή «επισυνάπτω».

Η μορφή «συνημμένο» είναι το μετοχικό επίθετο του ρήματος και χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι που είναι επισυναπτόμενο ή προσαρτημένο σε κάτι άλλο. Συχνά χρησιμοποιείται για έγγραφα ή αρχεία που επισυνάπτονται σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλο έγγραφο.

Συγκεκριμένα, η λέξη αποτελείται από το πρόθεμα «συν-» που σημαίνει «μαζί» και τη ρίζα «ημμένο», η οποία προέρχεται από την αρχαία μορφή του ρήματος «ήπτομαι», που σημαίνει «αγγίζω» ή «προσκολλώμαι». Συνολικά, η λέξη «συνημμένο» περιγράφει κάτι που είναι συνδεδεμένο ή προσαρτημένο σε κάτι άλλο.

«Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σωστή ορθογραφία και κατανόηση των ετυμολογικών ριζών των λέξεων συμβάλλει στη σωστή χρήση τους στον γραπτό λόγο.