Τι έχετε φτιάξει εκεί ρε μπαγάσηδες; Τι χαμός ήταν αυτός; Πώς ταράξατε έτσι τα σύμπαντα;
Εντάξει, το παραδεχόμαστε: αυτή η εισαγωγή παραήταν κλεμμένη από τον Νίκο Αλέφαντο για να μη μας πιάσετε στα ηλεκτρονικό πράσα.
Ωστόσο, πράγματι έχετε φτιάξει κάτι σημαντικό (τουλάχιστον για εμάς…) ρε μπαγάσηδες. Τα θέματα με τις ελληνικές λέξεις που «σκοτώνουμε» χωρίς δεύτερη σκέψη έχουν γίνει τ’ αγαπημένα σας και γι’ αυτό μας ζητάτε μονίμως στα social media να φτιάχνουμε κι άλλα.
Και το Menshouse είναι γνωστό τοις πάσι πως χατίρια δε χαλάει, ο κόσμος να χαλάσει.
Έτσι, κατόπιν δική σας απαίτησης, βρήκαμε ακόμα ένα παράδειγμα ελληνικής λέξης που και λέμε και γράφουμε λάθος. Σε ποια αναφερόμαστε;
Συμπληρώστε την πρόταση: Έκατσε στο _________ του κατηγορουμένου.
Αν απαντήσατε «εδώλιο» (πράγμα κάπως σπάνιο) μπράβο σας!
Αν απαντήσατε «ειδώλιο», πολύ θα θέλαμε να μας πείτε τι δουλειά έχουν τα μικρά αγάλματα στο δικαστήριο. (Ναι εντάξει, τώρα δεν πολυβγάζει νόημα αυτή η πρόταση, αλλά σε κάνα 2-3 παραγράφους θα βγάλει. Κάντε μόνο λίγη υπομονή- που, άλλωστε, είναι και τεράστια αρετή- και θα δείτε).
«Εδώλιο», λοιπόν, χωρίς γιώτα. Κι αυτό γιατί υπάρχουν και οι Grammar Nazis που ενδέχεται να σας ρίξουν καμιά Γιώτα. «Εδώλιον» στ’ αρχαία σήμαινε «κάθισμα», «έδρα». Επομένως βγάζει κάπως νόημα το να κάθεται ο κατηγορούμενος σε ένα κάθισμα, δε νομίζετε;
Το εδώλιο (όπως και το έδος, η έδρα και το έδρανο) προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «έζομαι», που σημαίνει «κάθομαι». Εξ ου και «χέζομαι», καθώς για να το κάνει κάποιος αυτό πρέπει να κάθεται.
Εντάξει, αυτό το τελευταίο ίσως- ίσως– και να είναι κάτι που βγάλαμε μόλις τώρα από το μυαλό μας και να μην έχει ιδιαίτερη ετυμολογική βάση. Αλλά, από την άλλη, ποιος χέστηκε;
Πάμε και στο «ειδώλιο» τώρα. Αποτελεί το υποκοριστικό του ουσιαστικού «είδωλο» και σημαίνει «μικρό άγαλμα», «αγαλμάτιο», «αγαλματίδιο». Θα το έχετε ακούσει, ενδεχομένως, σε καμιά πρόταση όπως «Σήμερα πήγαμε και είδαμε τα κυκλαδίτικα ειδώλια» ή στο «Έκατσε στο ειδώλιο του κατηγορουμένου», μόνο που αυτό το δεύτερο είναι λάθος που να πάρει.
Άρα τώρα πια ξέρετε ποιο είναι το σωστό και δε θα μπερδέψετε ξανά το ζεύγος παρωνύμων που εξετάσαμε παραπάνω (λέξεις που ακούγονται σχεδόν το ίδιο, δηλαδή, αλλά έχουν τελείως διαφορετικό νόημα).
Τι μένει; Να εφαρμόσετε στην πράξη την καινούργια σας «γνώση».
Και ποιος καλύτερος τρόπος από το να κάνετε μία μεγάλης έκτασης ληστεία, να συλληφθείτε, να μπείτε φυλακή, να οριστεί δικάσιμος για 1 μήνα μετά, να παραστείτε στο δικαστήριο και να πάτε στον ειδικά διαμορφωμένο θώκο όσο θα δικάζεστε, προκειμένου να πείτε συνωμοτικά στον δικαστή «Έι, ψιτ, σ’ εσένα μιλάω. Ξέρεις πώς λέγεται αυτό; Το εδώλιο του κατηγορουμένου…»;
Ειλικρινά, όσο και να το σκεφτούμε δεν μπορούμε να βρούμε κάτι καλύτερο. Γι’ αυτό, και με δεδομένο πως έχουμε πολυετή συνεργασία με γνωστό κολοσσό αθλητικής ένδυσης και υπόδησης, επιτρέψτε μας να δανειστούμε το μότο του:
Just do it.