Αν σας ρωτούσαν ποιοι είναι οι τομείς που θα γνώριζαν την μεγαλύτερη άνθιση μέχρι το τέλος της δεκαετίας και θα δημιουργούσαν τις πιο πολλές θέσεις εργασίας, τι θα απαντούσατε; Πιθανότατα το μυαλό σας, όπως και το δικό μας, να πήγαινε σε τεχνολογία αιχμής, πληροφορική, ρομποτική ή κάτι αντίστοιχο.
Κι όμως οι ειδικοί λένε πως αυτός ο νέος κόσμος υψηλής τεχνολογίας στον οποίο ζούμε, κατά βάση θα θέλει και πάλι να καλύψει την νούμερο 1 βασική και απόλυτη ανάγκη του. Όπως συνέβαινε πάντοτε. Την πείνα… Και για αυτό τελικά δεν είναι παράξενο ότι στο αμέσως προσεχές μέλλον οι κλάδοι της γεωργίας και της κτηνοτροφίας είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας!
Επιστροφή στο… μέλλον
Η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι τομείς άμεσα συνδεδεμένοι με την ανθρώπινη ύπαρξη. Για αυτό άλλωστε αποτελούν και απόλυτα σημεία καμπής στην πορεία του είδους μας πάνω στον πλανήτη. Για αιώνες (χιλιετίες) οι περισσότερες εργασίες ήταν σε αυτό τον χώρο. Αλλά τα δεδομένα άλλαξαν πρόσφατα, όταν τουλάχιστον μιλάμε για την ανθρώπινη ιστορία.
Ο κλάδος συρρικνώθηκε με την εκβιομηχάνιση και την ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα, ενώ ολοένα και πιο πολλοί νέοι απομακρύνονταν λόγω των δυσκολιών που έχει η ζωή ενός αγρότη ή ενός κτηνοτρόφου. Πλέον, όμως, παρατηρείται μια μεταστροφή καθώς τώρα πια η γεωργία στο σύνολό της έχει μπει σε μια νέα εποχή.
Οι σύγχρονοι μέθοδοι καλλιέργειας, η ανάγκη για πράσινη ανάπτυξη και οι καινοτομίες στην παραγωγή σε συνδυασμό με την επιστημονική υποβοήθηση, έχει μετατρέψει τον κλάδο σε έναν από τους πλέον ταχέως αναπτυσσόμενους στον πλανήτη.
34.000.000 νέες θέσεις εργασίας!
Πρόσφατα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε τα συμπεράσματά του σχετικά με το μέλλον της εργασίας. Σύμφωνα με την έκθεση, στα χρόνια που απομένουν μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα υπάρξουν πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει αναφορά και ανάλυση σχετικά με την ζήτηση των επαγγελμάτων ως το 2030 και τα αποτελέσματα ξαφνιάζουν. Οι τεχνολογικές εξελίξεις θα φέρουν μεγάλες αλλαγές. Υπολογίζεται ότι λόγω αυτών θα χαθούν περίπου 92.000.000 θέσεις εργασίας. Αλλά, από την άλλη, υπάρχει και η διαφορετική όψη του ίδιου νομίσματος.
Παράλληλα, θα δημιουργηθούν 170.000.000 νέες θέσεις εργασίας, άρα με απλά μαθηματικά, μιλάμε για 78.000.000 πραγματικές νέες θέσεις. Και μάλιστα σχεδόν οι μισές (για την ακρίβεια 34.000.000) θα είναι στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Η έκθεση τονίζει ότι οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες και όσοι σχετίζονται με ανάλογες εργασίες θα είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας ζήτησης. Ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν: οδηγοί ελαφρών φορτηγών ή υπηρεσιών διανομής, προγραμματιστές λογισμικού και εφαρμογών, οικοδόμοι και πωλητές καταστημάτων…