Στα τέλη του 2028, σε περίπου 4 χρόνια από τώρα, η ανθρωπότητα θα είναι έτοιμη να κάνει ένα τεράστιο βήμα. Κάτι που ορισμένοι περιμένουν με ενθουσιασμό και άλλοι χαρακτηρίζουν ύβρη. Να αναστήσει ουσιαστικά ένα εξαφανισμένο θηλαστικό. Το μεγαλοπρεπές μαμούθ, το οποίο δεν περπατά στη Γη εδώ και λίγες χιλιάδες χρόνια.
Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκεται η Colossal Biosciences. Μια εταιρεία η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μέχρι τώρα έχει καταφέρει μόνο μέσα στα τελευταία τρία χρόνια να συγκεντρώσει σχεδόν 450 εκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες των ερευνών και των πειραμάτων της. Πλέον οι άνθρωποί της δηλώνουν σχεδόν έτοιμοι. Υποστηρίζουν ότι θα είναι σε θέση σε 1500 μέρες από τώρα να υλοποιήσουν ένα σχέδιο που θα φέρει τον άνθρωπο ένα βήμα πιο κοντά στον ίδιο τον Θεό. Ή, αν προτιμάται, που θα κάνει τον άνθρωπο έναν μικρό Θεό…
Η εξαφάνιση των μαμούθ
Αυτά τα μεγαλοπρεπή θηλαστικά εξαφανίστηκαν οριστικά πριν μερικές χιλιάδες χρόνια, αφήνοντας πίσω τους πολλά απολιθώματα αλλά και τους τελευταίους κοντινούς συγγενείς τους. Τους ελέφαντες, οι οποίοι ευτυχώς δεν ακολούθησαν την μοίρα των μεγάλων αδελφών τους.
Για τα μαμούθ έχουν υπάρξει κατά καιρούς διάφορες προσπάθειες ώστε να εξηγηθεί το γιατί δεν κυκλοφορούν πια ανάμεσά μας, αλλά οι περισσότεροι μελετητές συγκλίνουν στην άποψη ότι αυτό οφείλεται σε συνδυασμό δύο πραγμάτων. Στις κλιματικές αλλαγές και –φυσικά- στον ανθρώπινο παράγοντα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες εμφανίστηκαν στον πλανήτη πριν από 6,2 εκατομμύρια χρόνια και συνυπήρξαν με τον παλαιολιθικό άνθρωπο μέχρι την τελευταία περίοδο των παγετώνων, περίπου το 10.000 π.Χ. Έκτοτε οδηγήθηκαν στην εξαφάνιση, αφού πρώτα η παρουσία τους περιορίστηκε σε περιοχές που υπήρχε ακόμη κρύο. Δηλαδή στην Βόρεια Αμερική και την βόρεια Ευρασία, ειδικά σε περιοχές όπως η Σιβηρία όπου οι έχουν βρεθεί και τα πιο καλά διατηρημένα απολιθώματά τους.
Μάλιστα ορισμένοι λένε ότι η αρχική καταγωγή τους ήταν στην Αφρική, ενώ υποστηρίζουν ότι το γνωστό μαλλί τους προέκυψε στην πορεία, όταν ακόμη προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Συγγενικά πάντως φαίνεται να είναι πιο κοντά στους ασιατικούς ελέφαντες παρά στους αφρικανικούς. Σύμφωνα με την Colossal Biosciences η ταύτιση είναι στο 99,6% του dna των δύο ειδών.
Στο δρόμο της επιστροφής
Διεθνής ερευνητική ανακοίνωσε ότι πρόσφατα ξεπέρασε ένα σημαντικό εμπόδιο που άνοιξε το δρόμο για τη «νεκρανάστασή» τους. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες κατάφεραν να πετύχουν την πρώτη τρισδιάστατη ανακατασκευή χρωμοσωμάτων που συλλέχθηκαν από καλοδιατηρημένο δέρμα μαμούθ. Αυτό το βήμα θεωρείται απολύτως καθοριστικό και πλέον το επόμενο είναι να εισαχθεί dna από τα μαμούθ σε ινδικούς (δηλαδή ασιατικούς) ελέφαντες, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα υβρίδιο. Εάν αυτό συμβεί σε σημαντικούς αριθμούς, τουλάχιστον στη θεωρία, θα υπάρξει ένα ικανοποιητικό νούμερο του είδους που στη συνέχεια εικάζεται ότι θα μπορέσει να αναπαραχθεί.
Βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει είναι πού και πώς θα συμβεί αυτό. Προφανώς από ηθική άποψη, ακόμη και οι υπέρμαχοι αυτής της κίνησης ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να επιστρέψει ένα εξαφανισμένο είδος μόνο και μόνο για να παραμείνει σε αιχμαλωσία προς τέρψιν των οφθαλμών του ανθρώπου και προς ικανοποίηση της δικής του ματαιοδοξίας.
Επομένως ακόμη ένα ζήτημα που δεν έχει λυθεί είναι το πού θα ζήσουν αυτές οι ομάδες μαμούθ. Ποιοι θα δεχτούν να φιλοξενήσουν στα εδάφη τους αυτά τα θηλαστικά και πώς θα εξασφαλιστούν οι συνθήκες επιβίωσής τους. Κι αυτό διότι μπορεί οι ειδικοί να έχουν μια θεωρητικά καλή εικόνα για τις διατροφικές -και όχι μόνο- συνήθειές τους, αλλά κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για την ομαλή (επαν)ένταξή τους.
Τι ακολουθεί μετά τα μαμούθ
Εφόσον πάντως η υπόθεση με τα μαμούθ προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις που βεβαίως φτάνουν και σε θέματα θρησκευτικού τύπου αντιρρήσεις, είναι δεδομένο ότι η επιστήμη δεν θα σταματήσει εκεί.
Στη λίστα υπάρχουν μια σειρά από άλλα είδη, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν εξαφανιστεί σχετικά πρόσφατα. Όπως για παράδειγμα το μεγαλοπρεπές ντόντο. Ένα πουλί που έμοιαζε με τα σημερινά περιστέρια αν και το μέγεθός του ήταν σαφώς μεγαλύτερο. Τα τελευταία ντόντο θανατώθηκαν από ανθρώπους όταν δυστυχώς τα συνάντησαν στο νησί Μαυρίκιος στον Ινδικό Ωκεανό.
Αργότερα, ποιος ξέρει, ίσως η τίγρη της Τασμανίας, όπως οραματίζονται οι υπεύθυνοι της Colossal Biosciences. Το μοναδικό μαρσιποφόρο αρπακτικό της Ωκεανίας του οποίου ο τελευταίος εκπρόσωπος πέθανε σε αιχμαλωσία το 1936. Ο επιχειρηματίας Μπεν Λαμ μάλιστα κάνει λόγο για ένα «απίστευτο επιστημονικό άλμα» και για το υψηλότερης ποιότητας αρχαίο γονίδιο που έχει παραχθεί ποτέ, με μόλις 45 κενά σε ένα γενετικό σχέδιο που περιέχει περίπου 3 δισεκατομμύρια στοιχεία, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε τροχιά να επαναφέρουμε το είδος και στη συνέχεια «να δημιουργήσουμε την επιστήμη που είναι απαραίτητη για να κάνουμε τον αφανισμό παρελθόν», όπως χαρακτηριστικά λέει.