Αρκετά χρόνια πριν ο Γιώργος Λάνθιμος μετατρέψει σε… συνήθεια τις υποψηφιότητες Ελλήνων στα Όσκαρ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο έμοιαζε σπάνιο. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο παράξενη φάνηκε η απουσία από την λαμπρή τελετή ενός ανθρώπου, του Βαγγέλη Παπαθανασίου, που όχι μόνο διεκδίκησε το χρυσό αγαλματίδιο αλλά το κατέκτησε κιόλας!
Βρισκόμαστε στο 1982 και πλέον ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά τον καλλιτέχνη που ξεκίνησε από την Αγριά της Μαγνησίας και μετατράπηκε στον Vangelis, τον μουσικοσυνθέτη με την παγκόσμια αναγνώριση η οποία ουσιαστικά επισφραγίστηκε με μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής στην ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς» ή «Chariots of fire», όπως ήταν ο αγγλικός τίτλος της.
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου πάντοτε είχε στο μυαλό του την μουσική για τον κινηματογράφο και πριν μπει καν στην διαδικασία διεθνούς καριέρας, δικές του συνθέσεις είχαν ακουστεί σε πολύ πιο… ταπεινές, εγχώριες παραγωγές, όπως «Ο Θόδωρος και το δίκαννο» το 1962 και το «Ο αδελφός μου ο τροχονόμος» το 1963! Όπως, δηλαδή, αντίστοιχα η πορεία του Λάνθιμου ξεκίνησε με διαφημίσεις και βίντεο κλιπ στην Ελλάδα!
Η συμμετοχή του στο γκρουπ «Aphrodite’s Child», μαζί με τον Ντέμη Ρούσσο και τον Λουκά Σιδερά, του χάρισε διεθνή υπόσταση, αλλά έφερε σε δεύτερη μοίρα την μουσική για κινηματογράφο και τηλεόραση, στην οποία επανήλθε από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν σταδιακά διαμόρφωσε το προφίλ που τελικά τον έκανε διάσημο.
Το αποκορύφωμα ήρθε τελικά το 1982, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Chariots of fire» η οποία προκάλεσε αίσθηση και του χάρισε και την υποψηφιότητα για ένα Όσκαρ, μία από τις 7 που είχε το φιλμ.
Εκείνη την βραδιά θα τιμηθεί σε 4 χρυσά αγαλματίδια, αλλά οι Έλληνες αγωνιούν για αυτό της μουσικής όπου η σύνθεση του Βαγγέλη Παπαθανασίου θα επικρατήσει τελικά έναντι των Alex North (Dragonslayer), Dave Grusin (On Golden Pond), Randy Newman (Ragtime) και John Williams (Raiders of the Lost Ark). Όμως την ώρα της ανακοίνωσης του βραβείου ο ίδιος δεν είναι εκεί για να το παραλάβει!
Κάθλιν Τέρνερ και Γουίλιαμ Χαρτ χαμογελούν στη σκηνή, η Ελλάδα πανηγυρίζει, όμως ο Vangelis που έκανε έτσι trend την ως τότε παρεξηγημένη ηλεκτρονική μουσική, δεν είναι εκεί! Ο λόγος της ηχηρής απουσίας του πάντως δεν ήταν κάποιο θέμα υγείας ούτε αποτέλεσε κάποιου είδους διαμαρτυρία, όπως –για παράδειγμα- είχε συμβεί με τον Μάρλον Μπράντο.
Ήταν πολύ πιο… πεζός και είχε να κάνει με την μνημειώδη φοβία του σπουδαίου συνθέτη για τα αεροπλάνα… Για το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα έπρεπε να ξεπεράσει αυτό το ψυχολογικό εμπόδιο, αλλά δεν το έκανε ούτε καν για χάρη αυτής της κορυφαίας στιγμής στην καριέρα του. Προτίμησε να δει την εκδήλωση από την τηλεόραση.
Μέχρι τότε μόνο οι κοντινοί του άνθρωποι γνώριζαν ενώ κάποιοι άλλοι το είχαν μάθει λίγα χρόνια νωρίτερα όταν ο Παπαθανασίου έφτασε μετά από καιρό στην Ελλάδα εξαιτίας των θεμάτων που είχε με την αναβολή στράτευσής του. Ζώντας, τότε, στο Λονδίνο, προτίμησε να ταξιδέψει οδικώς καλύπτοντας πάντως αυτή την μεγάλη απόσταση με ιδιαίτερο στυλ, με μια μοναδική Rolls-Royce Silver Cloud II του 1960, χωρίς καν να οδηγεί ο ίδιος!