«Δεν το πίστευαν ούτε οι τραγουδιστές»: Η νύχτα που ο Μητροπάνος κόντεψε να ρίξει το Καλλιμάρμαρο
Βρείτε μας στο

Λες και η μοίρα να το είχε επιλέξει, το τελευταίο τραγούδι που έγινε επιτυχία φέροντας την «υπογραφή» του Δημήτρη Μητροπάνου ήταν το «Σβήσε το φεγγάρι»… Ένα κομμάτι που ηχογραφήθηκε στην πιο δύσκολη στιγμή του μεγάλου ερμηνευτή κι έμελλε να γίνει ένα από αυτά που ακούστηκαν στο ύστατο χαίρε από τον κόσμο.

Λίγοι καλλιτέχνες μπορούν να συγκριθούν με τον Δημήτρη Μητροπάνο, από όποια σκοπιά κι αν προσεγγίσει κανείς το θέμα. Το προφανές έχει να κάνει με την ερμηνεία του. Δίχως να καταφεύγει σε υπερβολές και αχρείαστες «φιοριτούρες», τραγουδούσε μέσα από την ψυχή του και σου έδινε πάντοτε την εντύπωση ότι πρώτα ένιωθε κάθε νότα και κάθε στίχο να διαπερνά το κορμί του και στη συνέχεια μετέδιδε το προσωπικό του βίωμα στο κοινό, κάνοντας τους πάντες κοινωνούς στην δική του μυσταγωγία.

Έκανε αιμοκάθαρση 3 φορές την εβδομάδα: Ο ύμνος που ηχογράφησε ο Δημήτρης Μητροπάνος στην πιο δύσκολη στιγμή του

Πέραν αυτού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο που διένυσε πολύ δρόμο και αντιξοότητες μέχρι να φτάσει στην κορυφή, χωρίς ποτέ να χάσει τον δρόμο που χάραξε η ηθική του και οι κανόνες που έθετε στην ζωή και στην δουλειά του. Μεγάλωσε δίχως πατέρα, βρέθηκε μαθητής ακόμα στην Αθήνα, γνώρισε διώξεις για τις πολιτικές πεποιθήσεις του κι όμως βρήκε αλώβητος από όλα αυτά και συνέχισε την πορεία του.

Ξεχωριστές στάσεις σε αυτήν την διαδρομή υπήρξαν και οι συνεργασίες του με πολλούς άλλους καλλιτέχνες, ειδικά από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και μετά, όταν έδειξε διαφορετικές πτυχές της ερμηνευτικής γκάμας του και φανέρωσε την άνεση με την οποία ήταν ικανός να ξεπερνά τις όποιες αποστάσεις.

Έκανε αιμοκάθαρση 3 φορές την εβδομάδα: Ο ύμνος που ηχογράφησε ο Δημήτρης Μητροπάνος στην πιο δύσκολη στιγμή του

Ανάλογη, βέβαια, ήταν και η ικανότητά του να μην αφήνει ακόμη και στα πολύ σοβαρά θέματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν να του σταθούν εμπόδια. Σε αυτό το πλαίσιο όλοι θαυμάζουν την δύναμή του να ξεσηκώσει το Καλλιμάρμαρο το 2008, μόλις λίγους μήνες μετά την μεταμόσχευση νεφρού στην οποία είχε υποβληθεί στο Παρίσι ή την παρουσία του στην Κρήτη σε ζωντανή εμφάνιση, ένα μήνα μόλις πριν τον θάνατό του…

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Ανάλογη δύναμη ψυχής επέδειξε και μερικά χρόνια νωρίτερα –και συγκεκριμένα το 2005– εκείνες τις ημέρες που μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει τα τραγούδια του δίσκου «Πες μου τα αληθινά σου», σε συνεργασία με τον Στέφανο Κορκολή, ένα δίδυμο που μας χάρισε αξέχαστες επιτυχίες όπως το εμβληματικό «Θες». Σε αυτό το άλμπουμ ξεχωρίζει ακόμη ένα τραγούδι που έμελλε να ταυτιστεί με την μοναδική φωνή του.

Μιλάμε, φυσικά, για το «Σβήσε το φεγγάρι», το οποίο και ηχογραφήθηκε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η ασθένεια του λατρεμένου τραγουδιστή όχι μόνο είχε εμφανιστεί, αλλά είχε αγριέψει… Ο Δημήτρης Μητροπάνος εκείνη την εποχή χρειαζόταν να επισκέπτεται τρεις φορές την εβδομάδα νοσοκομείο για να κάνει αιμοκάθαρση και η ταλαιπωρία την οποία βίωνε ήταν εμφανής.

Οι στίχοι του κομματιού γράφτηκαν από τον Νίκο Μωραΐτη, ο οποίος αποκάλυψε ότι του ήρθαν… ουρανοκατέβατοι την ώρα που οδηγούσε και αμέσως έσπευσε να τους στείλει στον Στέφανο Κορκολή. Όπως λέει, ο Έλληνας συνθέτης αμέσως τους ενέκρινε και σκέφτηκε ότι θα ταίριαζαν απόλυτα στην φωνή του Μητροπάνου, όπως και τελικά συνέβη.

Ωστόσο το θέμα της ηχογράφησης τους άγχωσε όλους εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του μεγάλου τραγουδιστή. Χαρακτηριστική είναι η διήγηση του ίδιου του Νίκου Μωραΐτη για εκείνες τις ημέρες. «Δεν ήταν καν η στιγμή της μεγάλης επιστροφής του ‘’έχω κάνει μεταμόσχευση, είμαι γερός, είμαι εδώ’’.  Ήταν η περίοδος του μεγάλου χαστουκιού της υγείας του. Είχα πάει στο στούντιο την ώρα που ηχογραφούσε το κομμάτι, αλλά είχα τόση αγωνία που δεν μπορώ να πω ότι το χάρηκα. Περισσότερο υπήρχε καρδιοχτύπι. ‘’Θα ‘ναι καλά;’’, ‘’θα μπορέσει;’’, ‘’μήπως τον κουράζουμε;’’», αποκαλύπτει.

Έκανε αιμοκάθαρση 3 φορές την εβδομάδα: Ο ύμνος που ηχογράφησε ο Δημήτρης Μητροπάνος στην πιο δύσκολη στιγμή του

Τελικά τις απαντήσεις τις έδωσε η ίδια η ιστορία. Αγέρωχος, παρά τα προβλήματα, ο Δημήτρης Μητροπάνος ηχογραφεί τον δίσκο που γίνεται επιτυχία, ενώ ο κόσμος το ταυτίζει τόσο πολύ με την φωνή του ώστε όταν μερικά χρόνια αργότερα ο μοναδικός ερμηνευτής φεύγει από την ζωή, είναι ένα από τα ελάχιστα που ακούγονται στο τελευταίο αντίο. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα Μέσα που μετέδωσαν την είδηση του θανάτου του, χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Έσβησε το φεγγάρι»…