Ολα ξεκίνησαν τον χειμώνα του 1919, όταν ένας τσέλιγκας από την πρώην Βοστινίτσα της Φωκίδας (σημερινό Δάφνο) κατέβηκε με τα κοπάδια του στην Αττική, προκειμένου να αποφύγει τις πυκνές χιονοπτώσεις. Το όνομά του; Γιάννης Φιλίππου.
Είχε τη φαεινή ιδέα να ανοίξει βουστάσιο στην περιοχή του Αγίου Λουκά, προμηθεύοντας τα λιγοστά ακόμη νοικοκυριά με φρέσκο γάλα και κερδίζοντας τις πρώτες εντυπώσεις.
Επτά χρόνια αργότερα εγκαινιάστηκε ένα γαλακτοπωλείο στην οδό Πατησίων, η οποία τότε ήταν γεμάτη από διαφόρων ειδών μαγαζιά και, κυρίως, ουζοποτεία μικρασιατικού τύπου λόγω των προσφύγων.
Την επιχείρηση ανέλαβαν οι Θανάσης και Κώστας Φιλίππου, γιοι του Γιάννη. Η επιτυχία τους αποδείχθηκε μεγάλη, όπως μαρτυρά το γεγονός ότι αργότερα άνοιξαν και δεύτερο κατάστημα στην περιοχή. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος προφανώς επηρέασαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αλλά δεν την εξαφάνισαν.
Κατά την περίοδο που η Ελλάδα προσπαθούσε να ανοικοδομηθεί και να σταθεί στα πόδια της, εγένετο ΦΑΓΕ, δηλαδή Φιλίππου Αδελφοί Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις.
Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του γαλακτοπωλείου, εν έτει 1950, ο Θανάσης άρχισε να πουλά τυποποιημένο βούτυρο και να δικαιώνεται με συνοπτικές διαδικασίες.
Εκείνο το διάστημα μπήκαν στην επιχείρηση τα δύο παιδιά του, ο Κυριάκος και ο Γιάννης, αμφότεροι με δεξιότητες που συνέβαλαν στην άνοδο της ΦΑΓΕ.
Το 1954 δημιουργήθηκε το πρώτο δίκτυο χονδρικής πώλησης γιαουρτιού και γάλακτος στην Αττική, γεγονός που αποδείχθηκε καταλυτικό για την αύξηση της κερδοφορίας.
Γεννηθείς το 1939, ο Κυριάκος φοίτησε στο 8ο Γυμνάσιο Πατησίων και καθότι άριστος μαθητής, πέρασε στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εξ ου και το παρατσούκλι «χημικός».
Ο Γιάννης ανέλαβε τη διανομή του γάλακτος και του γιαουρτιού στην Αττική, προτείνοντας την παράδοση των προϊόντων με αυτοκίνητο.
Με αυτόν τον τρόπο το πελατολόγιο αυξήθηκε σημαντικά, αφού οι οικίες, οι φούρνοι, οι μικρές επιχειρήσεις και τα ζαχαροπλαστεία διευκολύνονταν αφάνταστα.
Το 1964 τα δύο αδέρφια δημιούργησαν στο Γαλάτσι το πρώτο τους εργοστάσιο, το οποίο έντεκα χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στη Μεταμόρφωση. Τα προϊόντα ήδη έχουν πάρει θέση στα ράφια των λιγοστών ακόμη σούπερ μάρκετ. Το ευρύ κοινό γνωρίζει πια τι εστί ΦΑΓΕ.
Σε μία περίοδο που ακόμη το γιαούρτι πουλιόταν χύμα, χωρίς να είναι γνωστός ο παραγωγός, ο Κυριάκος βρήκε τον τρόπο αυτό να αδρανοποιηθεί, να τυποποιηθεί και να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Κατά συνέπεια, η ΦΑΓΕ έγινε η πρώτη εταιρεία που έθεσε στην κυκλοφορία προϊόντα με την επωνυμία της σε μικρά σφραγισμένα κύπελλα.
Είναι η ώρα για μια πολύ σημαντική παρένθεση, προκειμένου να αντιληφθεί κανείς τι είχε πετύχει μέχρι τότε η οικογένεια, αλλά και τι θα κατάφερνε αργότερα.
Μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα, πέρα από τη Βορειοανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Ασία, το γιαούρτι δεν βρισκόταν στην καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου.
Εκείνα τα χρόνια το συναντούσε κανείς σε ορεινές περιοχές, όπου δηλαδή υπήρχαν κτηνοτρόφοι για να το παράγουν και αρκετό κρύο για να συντηρηθεί.
Χάρη στον Ίλια Μέτσνικοφ, έναν ζωολόγο από τη Ρωσική Αυτοκρατορία, αναπτύχθηκε η θεωρία ότι το γαλακτικό οξύ μπορεί να παρατείνει τη ζωή.
Επομένως, έπινε ξινόγαλο κάθε μέρα και έγραψε μια εργασία για την επιμήκυνση της ζωής με τις ιδιότητες των λακτοβάκιλλων.
Παράλληλα, ο Μέτσνικοφ απέδωσε τη μακροβιότητα των Βουλγάρων χωρικών στην κατανάλωση γιαουρτιού, το οποίο σταδιακά άρχισε να αποκτά ζήτηση.
Μέσω της διαδικασίας της παστερίωσης, το γαλακτομικό αυτό προϊόν απέκτησε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μετατράπηκε σε αγαπημένο σνακ πολλών ανθρώπων.
Μέχρι τη γιγάντωση της ΦΑΓΕ, αρκετές ισπανικές και ιταλικές εταιρείες παρήγαγαν, τυποποιούσαν και εξήγαγαν τόνους γιαουρτιού ακόμη και στις ΗΠΑ.
Η οικογένεια Φιλίππου αντιλήφθηκε ότι χάρη στην ελληνική ποιότητα, το προϊόν θα εκτοξευόταν. Το “Greek yoghurt” ήταν γεγονός. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 άρχισε να κατακτά την Ευρώπη (Βρετανία, Ιταλία κ.λπ.). Στο μεταξύ είχαν λανσαριστεί διάφορες γεύσεις (φρούτα, στραγγιστό, μούσλι, ξηρούς καρπούς κ.λπ.).
Από το 1998 ξεκίνησαν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Η αφετηρία δεν ήταν εύκολη. Τα αδέρφια αναγκάζονταν να στηθούν έξω από τα κεντρικά γραφεία μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ σε μία προσπάθεια να πείσουν τα διοικητικά της στελέχη για την αξία του. Τελικά, μετά από 5 μήνες επίμονης προσπάθειας, δικαιώθηκαν. Όπως πάντα.
Ακόμα και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής γιαουρτιού κατασκευάστηκε στο Τζόνσταουν της Νέας Υόρκης. Το “Total” δημιούργησε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά. Αν μη τι άλλο αποδείχθηκε ξανά ότι αν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, μεγαλουργούν παντού. Από έναν τσέλιγκα που προστάτευσε τα κοπάδια του το 1919, στην απόλυτη επιχειρηματική επιτυχία…