Η άγρια μέρα της διάλυσης των «Ημισκουμπρίων»: Ο τσακωμός που έφερε το τέλος του θρυλικού συγκροτήματος

Το τέλος μια επιτυχημένης πορείας

Αν και για αρκετά χρόνια έκαναν θραύση, η επιτυχία δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει τα Ημισκούμπρια μαζί. Οι συντελεστές του συγκροτήματος που ακολουθούν πλέον ξεχωριστές πορείες, έχουν ακόμη επαφές, αλλά οι Ημίζ ως σύνολο διαλύθηκαν μετά από έναν καυγά ο οποίος έφερε το ουσιαστικό τέλος.

Βέβαια επί της ουσίας οι επίσημοι τίτλοι τέλους δεν έπεσαν με τον παραδοσιακό τρόπο. Απλά σταμάτησε η κοινή δισκογραφική πορεία τους και περιορίστηκαν σταδιακά και οι κοινές εμφανίσεις σε live. Πλέον η θρυλική τριάδα δεν υφίσταται επί της ουσίας από το 2016.

Η… αγία τριάδα

Οι Δημήτρης Μεντζέλος, Μυθριδάτης και Πρύτανης είχαν σκάσει σαν… βόμβα στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Επηρεασμένοι από συγκροτήματα όπως οι Beastie Boys, οι Black Sheep και οι De La Soul, εμφανίστηκαν την δεκαετία του 1990, με ύφος πολύ διαφορετικό από αυτόν που είχαμε συνηθίσει.

Το ελληνικό hip hop είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω του και τα Ημισκούμπρια βρήκαν την δική τους κυρίαρχη θέση. Και το έκαναν με διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με άλλα αντίστοιχα σχήματα. Αντί του καταγγελτικού στίχου προτίμησαν το… κοφτερό χιούμορ και από ό,τι έδειξε η ιστορία, δικαιώθηκαν!

Η πρώτη από τις πολλές επιτυχίες

Αν και είχαν προηγηθεί κάποιες δουλειές, η πρώτη δική τους θεωρείται το κομμάτι «Ο μοναχός» το οποίο γράφτηκε το 1994. Περίπου την ίδια περίοδο άλλωστε, το αρχικό μέλος, Sick κατατάχτηκε στον στρατό και προσχώρησε στα Ημισκούμπρια οριστικά ο Πρύτανης.

Το συγκεκριμένο κομμάτι συμπεριλήφθηκε και στην πρώτη δισκογραφική παρουσία τους με τον πρωτότυπο τίτλο «30 χρόνια επιτυχίες» του 1996!

Ένα μήνα νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει και το cd single «Η τσόντα», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το LP ξεπέρασε τις 30.000 πωλήσεις και έγινε ο πρώτος χρυσός ελληνικός hip hop δίσκος! Η υπόλοιπη δεκαετία του 1990 συνεχίστηκε με τον ίδιο τρόπο. Κάθε δουλειά των Ημίζ γινόταν ανάρπαστη και οι νέοι της εποχής τραγουδούσαν κομμάτια όπως «Ο κύρης του σπιτιού», ή «Η μαγική τσατσάρα». Τραγούδια δηλαδή που σατίριζαν αλλά και ταυτόχρονα στηλίτευαν τα κακώς κείμενα της νεοελληνικής κουλτούρας και κοινωνίας.

Τα Ημισκούμπρια που δεν έγιναν… Τρελή Φάση

Σε ό,τι αφορά το όνομα του συγκροτήματος, αυτό προέκυψε από μια παρεΐστικη έκφραση που είχαν μεταξύ τους με επίκεντρο το… σκουμπρί! Όπως είχε αποκαλύψει ο Δημήτρης Μεντζέλος, θεωρούσαν τους εαυτούς τους κοντινούς στο συγκεκριμένο ψάρι, έστω κατά το ήμισυ!

Υπό την έννοια ότι το σκουμπρί ελίσσεται στις καταστάσεις και στα πράγματα. Όσο για το άλλο μισό, συμπληρώνει: «Είμαστε οι άνθρωποι οι φυσιολογικοί, που πονάμε και γελάμε… Μας είχε κολλήσει τότε το σκουμπρί και όταν ήρθε η ώρα να ονομάσουμε το συγκρότημα, αυτό είπαμε».

Ωστόσο ο Πρύτανης είχε καταθέσει μια άλλη πρόταση. Η δική του ιδέα ήταν να ονομαστεί το συγκρότημα Τρελή Φάση, αλλά Μεντζέλος και Μυθριδάτης δεν συμφώνησαν. Κατά την δική τους άποψη δεν ταίριαζε με το ύφος τους και έτσι παρέμειναν Ημίζ!

Η φθίνουσα πορεία και το τέλος

Την δεκαετία του 2000 συνεχίστηκαν οι επιτυχίες, με τα Ημισκούμπρια να συμμετέχουν και σε άλλες δουλειές, εκτός των δισκογραφικών. Όπως για παράδειγμα οι διαφημίσεις. Καθώς, όμως, περνούσε ο καιρός το ελληνικό hip hop άρχισε να μεταλλάσσεται, ενώ και τα μέλη του ήθελαν να κάνουν και πράγματα έξω από τα πλαίσια της ομάδας.

Ακόμη κι έτσι, ίσως σε λίγο πιο χαλαρό ρυθμό, τα Ημισκούμπρια θα μπορούσαν να είναι ακόμη ενεργά. Όπως, όμως, αποκάλυψε ο Πρύτανης, ένας μεταξύ τους καυγάς, έφερε το τέλος.

«Βγάλαμε χρήματα τότε, ήταν πολλά για τρία φτωχά παιδιά. Σε σύγκριση, όμως, με αυτά που έπαιρναν οι τραγουδιστές που εμφανίζονταν σε πίστες, ήταν τίποτα. Τα “Ημισκούμπρια” διαλύθηκαν γιατί υπήρξε ένας τσακωμός. Είπαμε να κάνει ο καθένας αυτό που θέλει για να είναι καλά. Μιλάμε αραιά και που. Μια στο τόσο, τα λέμε με τα παιδιά» δήλωσε παλιότερα στον ΣΚΑΪ ο Πρύτανης ή κατά κόσμο Κωνσταντίνος Κωστάκος, όπως είναι το πραγματικό όνομά του.