Survivor: Το μεγάλο κόλπο του Τζέιμς Καφετζή
Βρείτε μας στο
Media

Survivor: Το μεγάλο κόλπο του Τζέιμς Καφετζή

Ίσως και να μιλάμε για έναν Κασπάροφ των ριάλιτι

Το φετινό Survivor έβαλε για τα καλά στο σκεπτικό του τηλεοπτικού κοινού την έννοια της τακτικής, όμως φαίνεται πως υπάρχει ένας παίκτης στον οποίο η τακτική αποκτά ένα πολύ μεγαλύτερο επίπεδο.

Ο Τζέιμς Καφετζής ίσως να είναι μια πολύ πιο ευφυής και «προσιτή» εκδοχή του Αλέξη Παππά. Σε τακτικό επίπεδο φαίνεται να βρίσκονται και οι δύο αρκετά μπροστά σε κινήσεις, όμως ο ένας το πράττει με τρόπο που τον αναδεικνύει στα μάτια του κοινού, ενώ ο δεύτερος το έκανε με τρόπο που τον καταβαράθρωσε.

Στα τελευταία επεισόδια του Survivor παρακολουθούμε μια συσσωρευμένη επίθεση όλων των παικτών προς τον Τζέιμς και τον Μπάρτζη. Ο βασικός στόχος τους βέβαια είναι ο πρώτος. Η αιτία, σύμφωνα με όσα λένε, είναι ότι ο Τζέιμς κάνει τα πάντα με στρατηγική. Δεν είναι όμως στρατηγική η γενικευμένη επίθεση προς τον πιο δυνατό παίκτη του ριάλιτι που έχει αποδειχτεί ότι είναι κοντά σε δημοφιλία στον πιο δημοφιλή όλων, τον Τριαντάφυλλο;

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα είναι άλλο. Για καιρό ακούμε τον Τζέιμς και τον Μπάρτζη να λένε πως ο Ταβλαδάκης όταν μπήκε στο Survivor τους ανέφερε πως έξω τους μισούν και αυτό λεγόταν αρκετά κατά καιρούς. Στο τελευταίο συμβούλιο είδαμε τον Ασημακόπουλο να το αναφέρει ξανά.

Αν λοιπόν συμφωνήσουμε πως ο Τζέιμς είναι αποδεδειγμένα ένας πολύ ευφυής παίκτης με διορατικότητα κορυφαίου σκακιστή, μπορούμε να καταλήξουμε σχετικά εύκολα στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή έχει στήσει το μεγάλο κόλπο, το οποίο οδηγεί σε αποχώρηση παικτών που το κοινό συμπαθεί και έδειχναν να ανεβαίνουν, όπως ο Γαλακτερός.

Survivor: Ο πιο συμπαθής παίκτης που έχει αρχίσει πλέον να κουράζει περισσότερο απ΄όλους

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Ποιο είναι αυτό το κόλπο; Ο Τζέιμς αντιλήφθηκε από την περίπτωση του Τριαντάφυλλου ότι το κοινό δείχνει μια μεγάλη συμπάθεια στους λαβωμένους, στους απόκληρους, σε αυτούς που τους πολεμούν όλοι, ακόμα κι αν είναι δίκαιο αυτό.

Ο Τριαντάφυλλος για ένα διάστημα ήταν στο στόχαστρο όλης της Κόκκινης Ομάδας και αν δε συνέβαινε το περιστατικό με το ψάρι, ίσως να είχε χαιρετήσει το ριάλιτι από καιρό, αφού την περίοδο της αποχώρησης Κοψιδά, η τάση έδειχνε πως ο Τριαντάφυλλος μετρούσε ημέρες.

Τελικά σώθηκε χάρη στη σκληρή στάση των Κόκκινων και δύο μήνες μετά είναι ακόμα παρών. Ο Τζέιμς λοιπόν έχει την ικανότητα να το καταλάβει αυτό και να στήσει ένα σχέδιο με τον Μπάρτζη ώστε να αυτοτεθούν σε θέση αδύναμου, σε θέση απομονωμένου, σε θέση δέκτη επιθετικών συμπεριφορών.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα επεισόδια αυτής της εβδομάδας, ο Τζέιμς είχε συνομιλίες χωρίς κόντρα και εντάσεις μόνο με τον Τριαντάφυλλο και απέφευγε τις συζητήσεις με τους υπόλοιπους εκτός των αγωνισμάτων. Το έκανε με το Μπόγδανο, το έκανε με τη Μαριαλένα.

Σχηματίζεται επομένως η εξής εικόνα: από τη μία ο Μπόγδανος να του μιλάει σε υψηλά ντεσιμπέλ και με εμφανή ενόχληση κι από την άλλη ο Τζέιμς να του απαντά «είπες δε θες να μου μιλάς, προτιμώ να μη συζητήσουμε».

Από τη μία η Μαριαλένα λέει στον Τζέιμς να σκεφτεί μήπως είναι αυτός λάθος και οι άλλοι 10 σωστοί και από την άλλη εκείνος της απαντά «Μαριαλένα, χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω, δε θα το συζητήσω αυτό μαζί σου». Μια απάντηση που σε άλλο context θα ήταν επιθετική, αλλά εδώ ταίριαζε γιατί η Μαριαλένα τον αντιμάχεται διαρκώς. Έδειξε με αυτή την απάντηση ο Τζέιμς ένα ειλικρινές πρόσωπο, ενώ ως προς τη Μαριαλένα, σε συνδυασμό με όλα όσα συμβαίνουν με τον Σάκη, το κοινό δεν θα έχει και την καλύτερη εικόνα.

Survivor: Οι 3 πιο άστοχες κατηγορίες των παικτών προς τον Τζέιμς δείχνουν πόσο τους επηρέασε ο Παππάς

Με απλά λόγια, τα σημεία αυτά δείχνουν ότι ο Τζέιμς αδρανοποιεί στα μάτια του κοινού παίκτες που θα μπορούσαν να τον κοντράρουν και έχει μείνει μόνο ο Τριαντάφυλλος με τον οποίο δεν έχει τσακωθεί ποτέ. Αξίζει εδώ κι ένα flashback. Μια ημέρα πριν την αποχώρηση του Παππά, ο Τζέιμς είχε πάει στον Τριαντάφυλλο και του είχε πει «τι σου έχω κάνει εσένα και με λες εχθρό σου; είναι πολύ βαρύ, με σένα δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Ίσως να είμαστε τηλεθεατές σε ένα αριστουργηματικό σχέδιο που έχει τόσες κοινωνικές προεκτάσεις, ακουμπάει τόσα ψυχολογικά ζητήματα, είναι δηλαδή ένα τρομερό case study, αν όντως ο Τζέιμς έχει επιδείξει όλη αυτή την ευφυία.