Έρημη Χώρα

Πολλοί πίστεψαν ότι θα ήταν η καλύτερη της 3ετίας: Το τέλος της ελληνικής σειράς που δε δικαίωσε τις υψηλές προσδοκίες

Kρίμα και άδικο.

Η σειρά «Έρημη Χώρα», μια συμπαραγωγή του ERTFLIX και της ΕΡΤ, ήρθε σαν δροσερή ανάσα ποιότητας στην ελληνική τηλεόραση, συνδυάζοντας μοναδικά τη μυθοπλασία με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Από τα πρώτα κιόλας επεισόδια, ξεχώρισε για την άρτια παραγωγή της, την εξαιρετική σκηνοθεσία και το καλογραμμένο σενάριο που ανέδειξε καίρια κοινωνικά ζητήματα με έναν τρόπο που αποφεύγει τη διδακτικότητα.

Τα πρώτα τέσσερα επεισόδια είναι διαθέσιμα στο ERTFLIX από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, ενώ την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2024 θα ανεβούν και τα άλλα τέσσερα. Η «Έρημη χώρα», η πρώτη παραγωγή του ERTFLIX, η οποία έχει καταγράψει έως τώρα περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια θεάσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, προσεγγίζει με διεισδυτική ματιά και ευαισθησία την περιπέτεια κηδεμονίας ενός παιδιού και το μεγάλο ζήτημα του «δίκαιου» εγκλήματος. Στον δεύτερο κύκλο, το νήμα της αφήγησης ξετυλίγεται γυρίζοντας συχνά δώδεκα χρόνια πριν, για να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας.

Έρημη Χώρα – Μία σπάνια καλλιτεχνική σύμπραξη

Οι συντελεστές της σειράς, από τον σκηνοθέτη και τους σεναριογράφους μέχρι τους ηθοποιούς, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, προσφέροντας μια δουλειά που ξεχωρίζει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Η ατμόσφαιρα της «Έρημης Χώρας» αποπνέει αυθεντικότητα και μια αίσθηση μυστηρίου που δεν συναντάμε συχνά στην ελληνική τηλεόραση. Η ποιότητα της παραγωγής, με τη λεπτομερή φωτογραφία, την προσεγμένη σκηνογραφία και τη μουσική επένδυση, δημιουργεί ένα έργο που φλερτάρει με τον κινηματογράφο, θυμίζοντας πως η τηλεόραση μπορεί να γίνει ένα εξίσου ισχυρό μέσο έκφρασης.

Ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία της σειράς είναι οι ερμηνείες των ηθοποιών, με πρώτη αυτή του Γιώργου Κέντρου στον ρόλο του Λουκάς. Πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές ξεχωρίζουν για τη φυσικότητα και την αμεσότητα με την οποία ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες τους. Οι σχέσεις που χτίζονται ανάμεσα στους χαρακτήρες δεν είναι απλώς δραματικές καταστάσεις, αλλά αντανακλούν τον σύγχρονο ψυχισμό των Ελλήνων. Όλοι οι ήρωες της σειράς θα έρθουν αντιμέτωποι με τα δικά τους διλήμματα και την «έρημη χώρα» του καθενός τους.

Ωστόσο, ενώ η σειρά έχει καταφέρει να κερδίσει κοινό και κριτικούς, η ανακοίνωση ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα επεισόδια έχει προκαλέσει απογοήτευση. Με μια τόσο καλοδουλεμένη πλοκή και ένα καστ που βρίσκεται στο απόγειο της δημιουργικότητάς του, το γεγονός ότι η «Έρημη Χώρα» θα τελειώσει τόσο γρήγορα μοιάζει «αδικία». Οι θεατές επιθυμούν να δουν περισσότερο χρόνο αφιερωμένο στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και των ιστοριών τους. Το σενάριο έχει την πυκνότητα και την ποιότητα που θα μπορούσε άνετα να απλωθεί σε περισσότερα επεισόδια, δημιουργώντας νέες εξελίξεις και βαθύτερες αποκαλύψεις.

Είναι σπάνιο να βλέπουμε στην ελληνική τηλεόραση μια τόσο καλογυρισμένη σειρά που να συνδυάζει την καλλιτεχνική αρτιότητα με την κοινωνική ευαισθησία. Η επιλογή του Erflix και της ΕΡΤ να ολοκληρώσουν την «Έρημη Χώρα» τόσο σύντομα αφήνει τα κλασικά αναπάντητα ερωτήματα σε κάθε φινάλε τέτοιας σειράς, για το αν θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία αν της δινόταν περισσότερος χρόνος.