5 σύγχρονες ελληνικές μπάντες που ίσως να μην ξέρεις αλλά πρέπει σίγουρα να ακούσεις
Βρείτε μας στο
Μουσική

5 σύγχρονες ελληνικές μπάντες που ίσως να μην ξέρεις αλλά πρέπει σίγουρα να ακούσεις

Είσαι από αυτούς που λένε ότι πεθαίνει το ελληνικό ροκ; Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς...

Το έχουμε πει άπειρες φορές και δεν θα βαρεθούμε να το λέμε ποτέ: η δεκαετία του ’90 υπήρξε μια χρυσή δεκαετία για το ελληνικό ροκ. Οι μπάντες που βγήκαν εκείνη την περίοδο δύσκολα θα ξαναβγούν.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να μιλάμε και τόσο πολύ σαν γέροι- η ζωή συνεχίζεται. Τι κι αν το δίπολο ΤρύπεςΞύλινα Σπαθιά δεν θα το ξαναζήσουμε; Τι κι αν τα Διάφανα Κρίνα δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια μπάντα μετά τον θάνατο του Θάνου; Νέα συγκροτήματα κάνουν την εμφάνισή τους άλλωστε και πολλά εξ’ αυτών έχουν και πολλά να πουν.

Πέρα και έξω από τις μπουρδολογίες για την Αθήνα που γίνεται το νέο Βερολίνο και άλλα τέτοια, στους underground κύκλους της πόλης η αλήθεια είναι πως γίνεται δουλίτσα. Απλά πρέπει να ψαχτείς.

Ε, αν ψαχτείς θα βρεις ωραία πραγματάκια. Συγκροτήματα αληθινά διαμαντάκια που απλά είχαν την ατυχία να μην συμπέσουν με τα ένδοξα 90s. Διότι αν έβγαιναν στα 90s δεν θα χρειαζόταν να τους αναφέρει αυτό εδώ το κειμενάκι. Θα τους ξέρατε έτσι κι αλλιώς.

Αλλά επειδή δεν είμαστε στα 90s, ούτε βγήκαν τότε αυτές οι μπάντες είμαστε υποχρεωμένοι να σας κάνουμε τη χάρη και να σας τις μάθουμε.

Πέντε σύγχρονες μπαντάρες που ΠΡΕΠΕΙ να μάθετε λοιπόν:

Dirty Fuse

5 σύγχρονες ελληνικές μπάντες που ίσως να μην ξέρεις αλλά πρέπει σίγουρα να ακούσεις

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Από τις πιο ανεβαστικές μπάντες που τριγυρνούν ανάμεσά μας, αν μάθεις ποτέ πως θα παίξουν σε κάποιο live τρέχα να την δεις και δεν θα χάσεις: μιλάμε για μπαντάρα. Αυτοί οι τύποι (και η μία τύπισσα που παίζει κιθάρα μαζί τους) έχουν πάει το Surf Rock που υπηρετούν σε άλλο επίπεδο καθώς διασκευάζουν παλιά ελληνικά τραγούδια υπό τους ήχους του. Θα βάλουμε ένα βιντεάκι να τους ακούσετε, αλλά η αλήθεια είναι πως άλλο να τους ακούτε και άλλο να τους (ακούτε και να τους) βλέπετε: μιλάμε για μπάντα-δυναμίτη στα live τους.

Sexy Christians

5 σύγχρονες ελληνικές μπάντες που ίσως να μην ξέρεις αλλά πρέπει σίγουρα να ακούσεις

Γεμάτοι ιεροσυλία και kinky διαθέσεις, αυτοί εδώ οι πιτσιρικάδες είναι αγνό, καθαρό, «άρρωστο» ροκ. Με προφανείς τις επιρροές τους από τους Jesus and Mary Chain και τους Pixies, οι Sexy Christians (μα τι γ@μάτο όνομα είναι αυτό…) είναι κάτι τρελοκομεία που τυχαίνει ωστόσο να ξέρουν καντάρια μουσικής.

Tα βιντεοκλιπ των Plastic Love…

…και Delivery Boy…

…είναι οι καλύτερες αποδείξεις για το τι τυπάρες (και μουσικάρες) είναι τούτα τα παιδιά.

Μπαλάντες για Φόνους

5 σύγχρονες ελληνικές μπάντες που ίσως να μην ξέρεις αλλά πρέπει σίγουρα να ακούσεις

Με τον Παντελή Ροδοστόγλου, τον μπασίστα δηλαδή των Διάφανων Κρίνων, να είναι το «βαρύ» τους όνομα και με ένα όνομα-αναφορά στον ομώνυμο ιστορικό δίσκο του Nick Cave -το Murder Ballads- οι «Μπαλάντες για Φόνους» είναι μια μπάντα της οποίας τα μέλη έχουν μεγαλώσει με Διάφανα Κρίνα (με εξαίρεση τον Ροδοστόγλου που έπαιζε στα Κρίνα…) και Tindersticks και αυτό κάνει μπαμ από χιλιόμετρα. Ό,τι πιο φρέσκο κυκλοφορεί στο χώρο του ελληνόφωνου New Wave/Post Punk, με ένα μόλις δίσκο στο ενεργητικό τους και με ορισμένα ανατριχιαστικά κομμάτια, είναι δεδομένο: θα τους ακούμε για χρόνια.

Regressverbot

5 σύγχρονες ελληνικές μπάντες που ίσως να μην ξέρεις αλλά πρέπει σίγουρα να ακούσεις

Οι (λίγοι, αλλά φανατικοί) οπαδοί τους τους αποκαλούν «Regress» για λόγους συντομίας μιας και το «Regressverbot» είναι λίγο γλωσσοδέτης αλλά ολόκληρο το όνομά τους είναι ακόμα μεγαλύτερο: «Regressverbot, Music For Ordinary Life Machines».

Οι «Regressverbot…», λοιπόν, είναι μια πολύ σκοτεινή μπάντα, με μια αίσθηση φουτουριστικής δυστοπίας να χαρακτηρίζει τους minimal synth ήχους τους. Οι φήμες που ακουγόντουσαν από εδώ και από εκεί για ένα διάστημα πως έχουν διαλυθεί διαψεύστηκαν πανηγυρικά, προκαλώντας ενθουσιασμό και ανακούφιση στους (λίγους, αλλά φανατικούς…) οπαδούς τους: απλά είχαν αποσυρθεί για λίγο αλλά δεν διαλύθηκαν ποτέ και αυτό μάλλον θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο μαζί τους.

Σπάνια εμφανίζονται, αλλά όταν το κάνουν είναι μεγάλο γεγονός…

The Callas

5 σύγχρονες ελληνικές μπάντες που ίσως να μην ξέρεις αλλά πρέπει σίγουρα να ακούσεις

Brit pop αισθητική, τρομακτική αγάπη στους Sonic Youth, αγγλόφωνος στίχος και ορισμένα live στο εξωτερικό που αναβαθμίζουν τη φάση τους, οι Callas είναι μια από τις μπάντες που είχαν την ατυχία να παίζουν τη μουσική τους στην Ελλάδα, σε μια αγορά δηλαδή εξαιρετικά περιορισμένη για το είδος που παίζουν.

Σόκαραν αρκετό κόσμο με το «άσεμνο» περιεχόμενο του βιντεοκλίπ του τραγουδιού «La Jalousie» (δεν το βάζουμε για να μην μας καταγγείλει κανείς, αλλά μπορείτε να το βρείτε πανεύκολα…) και γενικά, η αλήθεια είναι πως το όλο στυλάκι τους είναι προορισμένο για να προκαλεί τους σεμνότυφους.

Δυναμίτης στα live τους, μιλάμε για τρελή ένταση και απίστευτο πάθος…