μεγαβατώρα

Ποτέ εκείνη την ώρα: Η στιγμή της ημέρας που η μεγαβατώρα κοστίζει 283,12 ευρώ

Καιρός να ξανασκεφτείς το μπανάκι μετά τη δουλειά

Οι αυξήσεις στο ρεύμα έχουν βάλει φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Έχεις τελειώσει τη δουλειά. Μπαίνεις σε ένα λεωφορείο ή μετρό για να πας σπίτι σου και να ξεκουραστείς. Είναι Δευτέρα. Έχεις μπροστά σου 4 ημέρες ως το ΣΚ. Φτάνεις σπίτι, ανάβεις θερμοσίφωνα κι όσο ζεσταίνει το νερό, μαγειρεύεις για βράδυ. Και η μεγαβατώρα γράφει.

Ταυτόχρονα, θα βάλεις και λίγη μουσική να ηρεμήσεις. Λίγο μετά, αφού τα ολοκληρώσεις αυτά, θα δεις την αγαπημένη σου σειρά στο λάπτοπ. Όλα αυτά σημαίνουν ρεύμα που καίει, ρεύμα που τρέχει. Και σε αυτές τις εβδομάδες του πολέμου, τρέχει πιο γρήγορα κι από τον Μπολτ η τιμή του.

Μπορεί σε σχέση με πριν 15 ημέρες να υπάρχει μια αποκλιμάκωση, μπορεί το βαρέλι πετρελαίου να μην κοστίζει 150 δολάρια, αλλά το ρεύμα πλέον τσούζει κάθε τσέπη. Και την τσούζει πολύ περισσότερο τις βραδινές ώρες.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς θα έχει κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες ως το 2023, με εξαίρεση 2 που θα λειτουργήσουν ως το 2028, όταν και θα πρέπει να μπει σε full mode ΑΠΕ για να μπορέσει ως το 2030 να μειώσει στο 50% τους ρύπους της και να είναι σε net neutrality* το 2050.

Οι ελληνικές ΑΠΕ είναι κατά βάση τα φωτοβολταΐκα και τα αιολικά πάρκα. Η μέγιστη απόδοσή τους είναι προφανώς τις πιο πρωινές ώρες και τις μεσημεριανές. Τότε είναι που απαιτείται λιγότερη χρήση λιγνιτικών μονάδων και έχουν τη μερίδα του λέοντος.

Σε μια εποχή ενεργειακής κρίσης, αυτό σημαίνει πως η μεγαβατώρα θα έχει την ελάχιστη επιβάρυνση για την τσέπη στα σημεία που ο ήλιος είναι πιο έντονος, που η ηλιακή ακτινοβολία πιο…πληθωρική.

Έτσι, για να έχει κάποιος χαμηλές χρεώσεις, θα πρέπει να επικεντρώσει την κατανάλωσή του στις ώρες 14:00-16:00. Η χαμηλή ζήτηση εκείνες τις ώρες φέρνει την τιμή στα 0,09 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αντιθέτως, μετά το απόγευμα που μειώνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ και αυξάνεται το φυσικό αέριο που καλύπτει την διαφορά, η τιμή αυξάνεται ραγδαία και έχει φτάσει σε αυτό το διάστημα της ενεργειακής κρίσης να κοστίζει η μεγαβατώρα 283,122 ευρώ στις 21:00.

Συνολικά το μείγμα παραγωγής μοιράζεται κατά 61.4 % στις ανανεώσιμες πηγές, κατά 19.7 % εισαγωγές, 8 % φυσικό αέριο, 3.8 % λιγνίτης και κατά 4.2 % στο σύστημα της Κρήτης.

*Net Neutrality είναι όταν η ποσότητα των εκπομπών ρύπων είναι ίση με την απορρόφηση τους, με αποτέλεσμα μια χώρα, μια επιχείρηση, ένας άνθρωπος να μην επιβαρύνει το περιβάλλον

** Φωτογραφία: Unsplash/ Matthew Henry