300.000 σε 1 μήνα: Το μέτρο που έκανε τους Βούλγαρους ορκισμένους αρνητές να τρέξουν για το εμβόλιο
Βρείτε μας στο

Είναι, σχεδόν μια γεμάτη διετία μετά, σαν μια ατέρμονη παραλλαγή του «Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου»: ο κορωνοϊός αρνείται πεισματικά να το βάλει κάτω, μεταλλάσσεται συνεχώς (όπως κάνουν, δηλαδή, όλοι οι ιοί) και συνεχίζει να βάζει πάρα πολύ δύσκολα στην ανθρωπότητα, αφήνοντας στο αποκρουστικό του πέρασμα νεκρούς, αυξημένες νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και διαρκή άνοδο των κρουσμάτων.

Μετά την «συμβίωση» γι’ αρκετό καιρό με την Δέλτα, πλέον στο προσκήνιο βρίσκεται η Όμικρον. Η «μετάλλαξη της Μποτσουάνα», όπως έγινε αρχικώς γνωστή, φέρεται να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από την… προκάτοχό της, με αποτέλεσμα σε όλα τα κράτη να έχει χτυπήσει κόκκινος συναγερμός.

Τα ήδη επιβαρυμένα Εθνικά Συστήματα Υγείας τρέμουν- και δικαίως- στην ιδέα της καθολικής κυριαρχίας της Όμικρον, καθώς παρά το γεγονός πως φαίνεται να είναι πιο ήπια, θα μολύνει απείρως περισσότερο κόσμο, με αποτέλεσμα να νοσήσουν σοβαρά περισσότερα άτομα που βρίσκονται στις ευπαθείς, κυρίως, ομάδες.

300.000 σε 1 μήνα: Το μέτρο που έκανε τους Βούλγαρους ορκισμένους αρνητές να τρέξουν για το εμβόλιο

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο σε χώρες που έχουν πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς τα υπάρχοντα σκευάσματα μπορεί να μην σταματούν τον ιό από το να «κολλήσει» κάποιος, όμως αποτρέπουν σχεδόν στο 100% τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και, ως εκ τούτου, και του θανάτου.

Μία από αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες είναι και η Βουλγαρία. Στη γειτονική μας χώρα μόλις το 27% (εν αντιθέσει με το 68% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.) των ενηλίκων έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, κάτι που μεταφράζεται σε εφιαλτικά νούμερα: με πληθυσμό που δεν φτάνει ούτε τα 7.000.000 (6,9 για την ακρίβεια), οι Βούλγαροι μετρούν από την αρχή της πανδημίας περισσότερους από 30.000 θανάτους- εν ολίγοις, τα πηγαίνουν χειρότερα και από μας στον τρόπο διαχείρισης, που δεν… σαρώνουμε ακριβώς.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ (ανέλαβε τα καθήκοντά του τον προηγούμενο μήνα) αναλύοντας τα συγκεκριμένα νούμερα κατάλαβε πως η ανάγκη για εμβολιασμό των πολιτών είναι αδήριτη.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

300.000 σε 1 μήνα: Το μέτρο που έκανε τους Βούλγαρους ορκισμένους αρνητές να τρέξουν για το εμβόλιο

Δεδομένου, ωστόσο, ότι η Βουλγαρία έχει τους πιο σκληροπυρηνικούς αρνητές των εμβολίων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξε το τεράστιο πρόβλημα (που, εν πολλοίς, το αντιμετωπίζουμε και στην Ελλάδα) του πώς θα καταφέρει να πείσει τους συμπολίτες του άνω των 65, σε πρώτη φάση, να εμβολιαστούν.

Τα πέτυχε, ωστόσο, χάρη στο πλέον ανθρωπιστικό μέτρο: Ο ανακοίνωσε  ότι κάθε συνταξιούχος Βούλγαρος θα λαμβάνει 75 λέβα (38,39 ευρώ- που για τα δεδομένα της Βουλγαρίας δεν είναι καθόλου μα καθόλου λίγα) επιπλέον στη σύνταξή του για έξι μήνες αφού λάβει την πρώτη ή τη δεύτερη δόση εμβολίου κατά της covid-19. Το μέτρο αφορά και τους συνταξιούχους που έχουν ήδη λάβει και αναμνηστική δόση.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι να μην πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι από covid-19, αλλά και να μειωθεί η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία, όπως και να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι μας που κινδυνεύουν περισσότερο», τόνισε ο Πετκόφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

300.000 σε 1 μήνα: Το μέτρο που έκανε τους Βούλγαρους ορκισμένους αρνητές να τρέξουν για το εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα- βασιζόμενος και στο γεγονός πως το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 16.500 εμβολιασμοί- πως με αυτήν την αύξηση στην σύνταξη των ανθρώπων, περισσότεροι από 300.000 πολίτες της τρίτης ηλικίας θα πειστούν και θα κάνουν το εμβόλιο μέχρι το τέλος του Γενάρη.

Η «φτωχή», όπως λανθασμένα έχει περάσει στο μυαλό μας, Βουλγαρία λοιπόν βρήκε ένα απλό, υπέροχο τρόπο για να πείσει τους πολίτες της να εμπιστευτούν τα απολύτως ασφαλή εμβόλια.

Όχι τιμωρητικά μέτρα, όχι πρόστιμα, όχι φωνές και παρατεταμένο κούνημα του δαχτύλου, αλλά μία σημαντική αύξηση στο μηνιαίο εισόδημα των ανθρώπων.

Τόσο απλό κι όμως, ταυτόχρονα, τόσο δύσκολο σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις…