«Αποστειρωτική ανοσία τέλος»: Γιατί πέρασε στο «ντούκου» αυτό που είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την πανδημία;
Βρείτε μας στο

Φτου και από την αρχή- στο περίπου- ή, εναλλακτικά, «Ατυπο lockdown season 3: αυτή τη φορά γίνεται προσωπικό»: ο κορωνοϊός με την… αρωγή της μετάλλαξης Όμικρον συνεχίζει να πλήττει σε αφόρητο βαθμό τον πλανήτη, με την πίεση στο κάθε σύστημα υγείας ν’ αυξάνεται σε τρομακτικό βαθμό και τους θανάτους, δυστυχώς, μαζί με τις νοσηλείες στις ΜΕΘ αλλά και τα ημερήσια κρούσματα να παίρνουν εκ νέου την ανιούσα.

Η χώρα μας, εξυπακούεται, δεν κατάφερε να γλυτώσει από την αόρατη λαίλαπα (και πώς να γλυτώσει, δηλαδή, όταν το ΕΣΥ έχει κυριολεκτικά γονατίσει). Ως εκ τούτου, οι εμπειρογνώμονες εισηγήθηκαν μια σειρά από μέτρα, τα οποία έγιναν δεκτά από την κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που, παραδόξως, δεν γνωρίζετε ποιες αποφάσεις ελήφθησαν, ας δούμε ξανά τι ισχύει από σήμερα (24/12) το πρωί στις 06:00:

Υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή από αυτό που έγινε με τις μάσκες N95 στην Ελλάδα;

  • Η μάσκα καθίσταται υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (και διασκέδαση και γυμναστήρια).
  • Στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας ΚΝ95.
  • Απαγορεύονται οι δημόσιες εορταστικές συναθροίσεις των Χριστουγέννων που διοργανώνονται από τους δήμους.
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και τη 4η μέρα από την είσοδο στη χώρα.
  • Παραμένει ισχυρή σύσταση πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση να γίνεται τεστ (υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση ως έξτρα μέτρο ανακοίνωσε ότι χορηγεί στους πολίτες δύο δωρεάν έξτρα rapid test).

Η ουσιαστική διαφορά με το… πριν, λοιπόν, είναι η καθολική χρήση της μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους (κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μήνες, βέβαια), με τις μάσκες υψηλής προστασίας (FFP2 ή KΝ95) να μπαίνουν για τα καλά στις ζωές μας.

Υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή από αυτό που έγινε με τις μάσκες N95 στην Ελλάδα;

Λογικό, θα πει κανείς- και σωστά: οι ΚΝ95 προστατεύουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις απλές τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες. Επομένως, ορθώς οδηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι στην απόφαση να τις «επιβάλλουν».

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Αυτό που είναι πέρα για πέρα παράλογο, είναι το τι συνέβη μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας των συγκεκριμένων μασκών: σε διαδικτυακή έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε το euro2day.gr στο skroutz και το bestprice, παρατηρήθηκε εξωπραγματική αύξηση τιμών στην πώληση του συγκεκριμένου είδους μάσκας.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως τα 10 τεμάχια Famex Μάσκα Προστασίας FFP2 Particle Filtering Half NR Midnight Blue, που μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου πωλούνταν προς 2,1 ευρώ, από χθες το απόγευμα η τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 3 ευρώ(αύξηση 42,85%).

Κατά 10,09% έχει αυξηθεί το πακέτο των 10 τεμαχίων της Famex Μάσκας Προστασίας FFP2 NR για Παιδιά Lilac, που πλέον πωλείται προς 2,40 ευρώ από 2,18 ευρώ. Στα 15,2 ευρώ από 14 ευρώ πωλείται πλέον η FFP2 NR Face Mask KADI-100 Λευκό 25 τεμαχίων και στα 3,45 ευρώ από 2,9 ευρώ τα 10 τεμάχια Welooo FFP2 Μάσκα Προστασίας BFE >98% γαλάζια.

Υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή από αυτό που έγινε με τις μάσκες N95 στην Ελλάδα;

Στο bestprice.gr, το πακέτο των 10 τεμαχίων της Famex FFP2 NR Particle Filtering Half Mask Γκρι έχει αυξηθεί κατά 35,9% στα 2,99 ευρώ από 2,20 ευρώ ενώ το πακέτο των 100 τεμαχίων της Mediroc FFP2 NR Protective Mask Λευκή το βρήκαμε στα 91 ευρώ από 65,9 ευρώ που το είχαμε βρει στις 22 Δεκεμβρίου.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία λοιπόν για όλη την κοινωνία, η Ελλάδα αποδεικνύει πως είναι… Ελλαδάρα, με τους ανθρώπους που εμπορεύονται τις συγκεκριμένες (υποχρεωτικές, ξαναλέμε) μάσκες FFP2 ή Ν95 να στέλνουν στα ύψη τις τιμές, κάνοντάς τες σχεδόν απλησίαστες για το ευρύ κοινό, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο αν δεν τις φορέσει!

Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε εκ νέου καληνύχτα στον Κεμάλ ή θα είμαστε πολύ γραφικοί;