Πρόταση μομφής: Τον έβγαλε από την «άνεσή» του ο Τσίπρας…
Βρείτε μας στο

Δεν είναι, πια, εικασία. Ούτε πρόκειται για μελλοντικό «φόβο» ή για στατιστικές του τρόμου, όπως εξακολουθούν να τις αποκαλούν οι αμετανόητοι αντιεμβολιαστές και λάτρεις των «μπεεεεεε» και των αέναων «χαχχαχαχα» κάτω από τις δημοσιεύσεις στα social media που κάνουν λόγο για τους θανάτους από την πανδημία.

Όχι.

Είναι απτή πραγματικότητα: η μετάλλαξη Όμικρον όχι απλά είναι εδώ και παίρνει τα ηνία σε παγκόσμιο επίπεδο, «αντικαθιστώντας» την κυρίαρχη, μέχρι πρότινος, Δέλτα, αλλά εκτοξεύσει σε δυσθεώρητα ύψη των ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, προκαλώντας- και δικαίως- προβληματισμό στους εμπειρογνώμονες.

H εξήγηση είναι απλή: Αλήθεια, γιατί απαγορεύεται η μουσική στα μαγαζιά;

Η χώρα μας αποτελεί κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι 5.000 νέες μολύνσεις ανά 24ωρο εκτοξεύτηκαν με τη μία στις 22.000, έπειτα σχεδόν στις 29.000 και σήμερα είχαμε 35.580, με τις 50.000-60.000 να φαντάζουν θέμα (ελάχιστου) χρόνου- ολίγων ημερών, για την ακρίβεια.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει (δείχνει, μια και ακόμα είναι νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα) να είναι αρκετά πιο ήπια από την Δέλτα, με όσους νοσούν ν’ αντιμετωπίζουν πιο ήπια συμπτώματα.

Ο λόγος για τον οποίον εξακολουθεί να προβληματίζει σε τεράστιο βαθμό τους εμπειρογνώμονες, είναι πως όταν 10πλασιάζονται τα κρούσματα, μοιραία θ’ αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που θα κινδυνεύσουν.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Η κυβέρνηση πήρε μια σειρά από αυστηρά μέτρα, προκειμένου ν’ ανακόψει- όσο γίνεται, βεβαίως- την περαιτέρω διασπορά του ιού. Μερικά (όπως, για παράδειγμα, η παρουσία μόλις του 10% των φιλάθλων στα γήπεδα του ποδοσφαίρου) προκαλούν τουλάχιστον απορία, πολλά είναι σωστά, άλλα κρίνονται… υποκριτικά.

H εξήγηση είναι απλή: Αλήθεια, γιατί απαγορεύεται η μουσική στα μαγαζιά;

Ωστόσο, εκείνο που έχει συζητηθεί περισσότερο, ενδεχομένως, απ’ όλα είναι η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση και τα μπαρ. Στο facebook και το twitter έχει στηθεί άνευ προηγουμένου γλέντι (άνευ μουσικής, προφανώς) με ατακάρες του στιλ «Κάνω self test έχοντας ανοιχτή τη μουσική, βγαίνω θετικός. Την κλείνω, αρνητικός» και ούτω καθεξής.

Εκ πρώτης «όψεως» πράγματι το μέτρο της συγκεκριμένης απαγόρευσης μοιάζει… παράταιρο. Πώς στο καλό σχετίζεται το αν θα παίζει ένα μαγαζί ανοιχτή τη μουσική με την αύξηση ή όχι της μεταδοτικότητας;

Η εξήγηση, ωστόσο, είναι πάρα μα πάρα πολύ απλή- και δικαιολογεί γιατί ορθώς αποφασίστηκε το (ανεπιθύμητο σε όλους μας) mute: η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια ή επιβάλλει στους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον για ν΄ ακουστούν.

Αυτή η «εγγύτητα» και το ανέβασμα της φωνής ευνοούν, φυσικά, τη μετάδοση του κορωνοϊού (ιδίως του νέου στελέχους που είναι 70% πιο μεταδοτικό από την Δέλτα) και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο μέτρο κρίθηκε απαραίτητο.

H εξήγηση είναι απλή: Αλήθεια, γιατί απαγορεύεται η μουσική στα μαγαζιά;

Αναγκαστικά, λοιπόν, το μενού έχει περαιτέρω υπομονή- ακόμα κι αν έχουμε επιδείξει άπαντες ιώβεια εδώ και μια διετία, με την ψυχολογική πίεση που δεχόμαστε να είναι τεράστια.

Η Όμικρον μπορεί να φαντάζει σαν ένα αόρατο τέρας στην παρούσα φάση και ν’ απειλεί σύσσωμο τον πλανήτη, όμως στο τέλος της ημέρας ίσως και να είναι ευλογία για την ανθρωπότητα.

Το φως στην άκρη του τούνελ δε σας φαίνεται πιο έντονο παρά τα μυριάδες κρούσματα, αλλά πράγματι είναι.

Είναι.