Ένα νέο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε, λέει, αρχικά κάπου στην Μποτσουόαν. Έπειτα, λογοπαίγνια επιπέδου Σεφερλή για το όνομα της καινούργιας μετάλλαξης. Αισιοδοξία πως η Όμικρον (όπως ονομάστηκε… επισήμως) είναι πιο ήπια από την Δέλτα και πως μπορεί να εξελιχθεί, σε βάθος χρόνου, σε ευλογία για την ανθρωπότητα.
Έπειτα, μέσα σε απειροέλαχιστο χρόνο είναι η αλήθεια, η «Ο» κυριάρχησε σε ολόκληρο τον πλανήτη, εκπαραθυρώνοντας με συνοπτικές διαδικασίες την προκάτοχό της. Εν συνεχεία- και με δεδομένο πως είναι 70% πιο μεταδοτική από την Δέλτα- είχαμε μια πρωτοφανή έκρηξη κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και, δυστυχώς, ήρθε και η αύξηση στους ημερήσιους θανάτους, μια και με πολύ περισσότερο κόσμο να νοσεί είναι μοιραίο πως, ακόμα και με μια πιο ήπια για το σύστημά μας μετάλλαξη, θα κινδυνεύσουν και πιο πολλοί.
Πλέον, βρισκόμαστε σε μία φάση που έχει ξεκινήσει η «πτώση» των ημερήσιων κρουσμάτων, ωστόσο παραμένουμε (ειδικά στη χώρα μας…) πολύ ψηλά σε θανάτους και διασωληνωμένους.
Φυσικά, το μεγαλύτερο «όπλο» της ανθρωπότητας απέναντι στον κορωνοϊό συνεχίζει να είναι το εμβόλιο. Φυσικά και οι εμβολιασμένοι «κολλάνε», ωστόσο νοσούν πάρα πολύ πιο ήπια και αποτρέπεται σε τεράστιο βαθμό η εισαγωγή στο νοσοκομείο και, συνεπακόλουθα, ο κίνδυνος θανάτου.
Για να ξεμπερδέψουμε οριστικά και αμετάκλητα από την πανδημία, όμως, χρειάζεται το επόμενο βήμα. Κι αυτό (ενδέχεται να) είναι το ρινικό εμβόλιο της Ρωσίας κατά του covid-19, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στους επόμενους 3-4 μήνες.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι (το ίδιο, δηλαδή, που ανέπτυξε και το εμβόλιο Sputnik-V, που ήταν το πρώτο εγκεκριμένο σκεύασμα κατά του ιού), το συγκεκριμένο εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και απέναντι στην Όμικρον.
«Οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι το Sputnik V προστατεύει από το στέλεχος Όμικρον στη συνήθη ενέσιμη μορφή, και σίγουρα θα είναι αποτελεσματικό στη ρινική μορφή», προσέθεσε.
Τον Οκτώβριο του 2021, το ρωσικό Υπουργείο Υγείας εξουσιοδότησε το κέντρο Γκαμαλέι για τη δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε μορφή ρινικού σπρέι.
«Το ρινικό εμβόλιο είναι δύο συστατικών», εξήγησε ο Γκίντσμπουργκ. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι εάν το εμβόλιο χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστικό, ένα συστατικό θα αρκεί. Στις αρχές Ιανουαρίου, αποκάλυψε ότι ο ανοσοποιητής θα είναι διαθέσιμος στη Ρωσία κι εν συνεχεία και στις υπόλοιπες χώρες- όσες, τέλος πάντων, εκφράσουν ενδιαφέρον να το κάνουν δικό τους (όπως συνέβη και με το Sputnik V).
Το ακόμα πιο θετικό είναι ότι φαίνεται πως έχει ελάχιστες έως μηδενικές παρενέργειες, κάτι που είχε επιβεβαιώσει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της χώρας είχε λάβει στα μέσα Νοεμβρίου την ενισχυτική δόση του Sputnik Light, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του Sputnik V.
Αφού έκανε και την αναμνηστική δόση, ο Πούτιν προσφέρθηκε εθελοντικά να λάβει μέρος και στη δοκιμή του ενδορινικού εμβολίου του Εθνικού Ερευνητικού κέντρου.
Μετά τον ενδορινικό εμβολιασμό ο Πούτιν είχε πει ότι «δεν ένιωσα τίποτα». «Σήμερα, μετά από αυτές τις δύο διαδικασίες πήγα ήδη για άθληση το πρωί. Έτσι μπορώ να καταθέσω ότι όλα εξελίσσονται όπως τα λένε οι επιστήμονές μας», ήταν η τότε δήλωσή του προς τους υπουργούς του.
Ο ρινικός ανοσοποιητής αναμένεται να είναι έτοιμος για ευρεία χρήση λίαν συντόμως, και σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός. Και μπορεί πολλοί να σκέφτονται πως οι Ρώσοι- μια και δεν «ελέγχονται», σε πρώτο βαθμό φυσικά, από κανέναν- μπορεί να υπερβάλλουν, όμως το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και με το Sputnik V το οποίο αρκετοί λοιδόρησαν, όμως αποδείχθηκε πως είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα σκευάσματα της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca.
Ένα σπρέι που μας προστατεύει τόσο από τη λοίμωξη όσο και από τη μετάδοση είναι στα σκαριά και αναμένεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην πανδημία.
Αν, βέβαια, ο κορωνοϊός κάτσει λίγο στ’ αποκρουστικά του αυγά και δεν ΄ξηγηθεί καμιά «περίεργη» νέα μετάλλαξη…