Καθηγητής Γουργουλιάνης: Πλέον είναι σίγουρος για το πότε επιστρέφουμε στην πραγματική ζωή χωρίς μέτρα
Βρείτε μας στο

Η όμικρον συνεχίζει την πρόελασή της στην Ελλάδα και όσο ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει στα ύψη, τότε απομακρύνεται το φως στην άκρη του τούνελ. Είναι όμως έτσι; Σε αντίθεση με τους πολίτες οι οποίοι έχουν χάσει την αισιοδοξία τους μετά τα συνεχή μπρος -πίσω οι επιστήμονες μπορούν να εκτιμήσουν πιο σωστά την κατάσταση.

Και εκείνο που βλέπουν οι περισσότεροι είναι ότι το τέλος του εφιάλτη είναι πιο κοντά από ποτέ. Αν δεν έχουμε κάποια νέα μετάλλαξη, πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα (ελάχιστες οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο) τότε μετράμε αντίστροφα για την επιστροφή στην κανονικότητα με ελάχιστους περιορισμούς πλέον.

Ο καθηγητής Γουργουλιάνης με ένα γράφημα και ένα εμπεριστατωμένο status στη σελίδα του στο Facebook εξήγησε γιατί είναι πλέον τόσο αισιόδοξος.

Οι υπερήλικες στην εποχή της μετάλλαξης Όμικρον

To διάγραμμα του Γιάννη Λαμπρόπουλου που ακολουθεί, δείχνει στις δύο επάνω καμπύλες, την εβδομαδιαία διακύμανση στους πάνω των 70 ετών, των διασωληνωμένων (πράσινη γραμμή) και των θανάτων (μπλέ γραμμή), με κόκκινες μπάρες σημειώνονται ακόμα οι εμβολιασμοί. Οι κάτω καμπύλες δείχνουν τις αντίστοιχες διακυμάνσεις στους κάτω των 70 ετών, με ροζ μπάρες σημειώνονται επίσης οι εμβολιασμοί.

Σε όλες τις φάσεις της πανδημίας , και για τις δύο ηλικιακές ομάδες όταν αυξάνονταν οι διασωληνώσεις, αυξάνονταν και οι θάνατοι, ιδιαίτερα στα μεγάλα πανδημικά κύματα του Νοεμβρίου του 2020 και του Μαρτίου και Νοεμβρίου του 2021. Τις τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου και τις πρώτες του Φεβρουαρίου 2022, η σημαντική αύξηση των θανάτων συνοδεύεται, για πρώτη φορά, από μείωση των διασωληνωμένων, ιδιαίτερα στους πάνω των 70 ετών.

Αυτό το διάστημα παρατηρούμε, όλο και περισσότερους υπερήλικες με πολλές συννοσηρότητες να εισάγονται στα νοσοκομεία, γιατί μετά από τυχαίο έλεγχο και λόγω της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, βρίσκονται με κορονοιό. Αυτό έχει άμεση συνέπεια, την αύξηση των διαγνώσεων κορονοιού στα πιστοποιητικά θανάτου. Από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου, εμβολιάσθηκαν κυρίως οι νεότεροι με αποτέλεσμα να είναι προστατευμένοι.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Είναι όλοι αυτοί που περνάν ήπια, όταν μολυνθούν, στο σπίτι τους. Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την επιστροφή στην πραγματική ζωή , δηλαδή με ελάχιστους περιορισμούς, όλων των εμβολιασμένων μικρότερης ηλικίας, τον άμεσο εμβολιασμό και την εφαρμογή μέτρων προστασίας αποκλειστικά για τους υπερήλικες.

Καθηγητής Γουργουλιάνης: Πλέον είναι σίγουρος για το πότε επιστρέφουμε στην πραγματική ζωή χωρίς μέτρα