Αλλαγή δεδομένων: Πότε θα ξανακάνουν εμβόλιο για τον κορωνοϊό όσοι ολοκλήρωσαν και την 3η δόση

Η Όμικρον αλλάζει τα πάντα

Όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον η πλειονότητα των επιστημόνων συνέστησε στους πολίτες την ενισχυτική δόση καθώς όλες οι μελέτες έδειχναν ότι μετά το πέρας τριών μηνών από τη δεύτερη δόση τα αντισώματα αρχίζουν να μειώνονται.

Υπήρχε λοιπόν μια αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι κάθε τρεις μήνες (κάποιοι πιο αισιόδοξοι μιλούσαν για έξι μήνες) θα έπρεπε οι πολίτες να κάνουν και νέα δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό. Η πραγματικότητα όμως διέψευσε το συγκεκριμένο σενάριο.

Όπως αποδείχτηκε και απ’ την περίπτωση του Ισραήλ η τέταρτη δόση δεν άλλαξε σημαντικά τα δεδομένα ως προς την Όμικρον. Τα ήπια συμπτώματα της τελευταίας μάλιστα έκαναν την κυβέρνηση του Ισραήλ να πάρει πίσω την απόφαση και να μην προχωρήσει σε έναν γενικό εμβολιασμό με τέταρτη δόση.

Η επικρατούσα θεωρία αυτή τη στιγμή αναφέρει ότι αν δεν έχουμε κάποια άσχημη εξέλιξη με ένα νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, τότε θα καθιερωθεί ο ετήσιος εμβολιασμός του πληθυσμού. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τη γρίπη. Αν μάλιστα μέχρι τις αρχές του νέου έτους έχει βγει το εμβόλιο που θα είναι και για τη γρίπη και για τον κορωνοϊό (η Moderna προηγείται στην κούρσα), τότε με ένα εμβόλιο ο πολίτης θα είναι καλυμμένος και για τους δυο ιούς.

Μια μικρή περίπτωση να αλλάξει κάτι (για τις πιο ευάλωτες ομάδες) υπάρχει μόνο αν τους επόμενους μήνες βγει το εμβόλιο που θα στοχεύει αποκλειστικά στην Όμικρον. Το πλάνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή πάντως μιλάει για ετήσιο εμβολιασμό ιδανικά με ένα εμβόλιο που θα είναι και για την γρίπη και για τον κορωνοϊό.

Η αίσθηση που υπάρχει στην ιατρική κοινότητα είναι ότι ο πολίτης με ένα εμβόλιο το χρόνο συν τα φάρμακα τα οποία από τη νέα χρονιά θα κυκλοφορήσουν σε πιο ευρεία κλίμακα, θα έχει στη φαρέτρα του όλα εκείνα τα όπλα που χρειάζεται ώστε να επιστρέψει επιτέλους στην προ covid κανονικότητα.