Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν μόλις «υπέγραψε» την οριστική ρήξη...

Περισσότερος, πια, από ένας ολόκληρος μήνας: ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται, με χιλιάδες κόσμου να χάνει καθημερινά την ζωή του, τις δομές της χώρας που δέχεται την επίθεση να έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά και οι διαπραγματεύσεις να φαίνεται να οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο πουθενά και σε καμία περίπτωση στην κατάπαυση του πυρός.

Η ρωσική εισβολή δεν έχει πετύχει την σκοπό που είχε θέσει εξ αρχής η Μόσχα (γρήγορη κατάλειψη του Κιέβου) και αυτό μας οδηγεί ολοένα και περισσότερο στο σενάριο (το εφιαλτικό σενάριο, είναι η αλήθεια) του «Νέου Αφγανιστάν», ιδίως όσο δεν υπάρχει απευθείας επικοινωνία του Ζελένσκι με τον Πούτιν.

Όπως πολλοί ειδήμονες επί των γεωπολιτικών έχουν τονίσει, ο «πραγματικός» πόλεμος δεν είναι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά αυτός ανάμεσα στην Ρωσία και τη Δύση εν γένει- μία Δύση, μην ξεχνάμε, που έσπευσε να επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις στην «Αρκούδα», προκειμένου να την γονατίσει οικονομικά και να την ωθήσει στο να σταματήσει τον πόλεμο (ασχολίαστο το αφελές σχέδιο).

Όταν, βέβαια, μιλάμε για «Δύση», κατ’ ουσίαν μιλάμε για την Αμερική, η οποία εν πολλοίς ελέγχει ολόκληρη την Ευρώπη. Επομένως, πέραν του πραγματικού, «απτού» πολέμου που γίνεται στην Ουκρανία, υπάρχει στο βάθος κι ένα αφανής Ψυχρός, ο οποίος αναβιώνει πολλά χρόνια μετά τη λήξη του πρώτου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν μόλις «υπέγραψε» την οριστική ρήξη...

Με αυτό στο μυαλό, είναι εξέχουσας σημασίας το τι λέγεται από τον Μπάιντεν προς τον Πούτιν (όπως και τους επίσημους φορείς ΗΠΑ και Ρωσίας) και το αντίστροφο, καθώς άπαντες φοβούνται, κακά τα ψέματα, μήπως κλιμακωθεί η κατάσταση στο απώτερο μέλλον και οδηγηθούμε σε έναν τρίτο παγκόσμιο με ανταλλαγή πυρηνικών.

Και μπορεί αυτό το εφιαλτικό «ρε λες…» να μην συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες στην παρούσα φάση, όμως κάθε μέρα που περνάει καθίσταται ολοένα και πιο σαφές πως ούτε σε «σύγκλιση» Δύσης και Ρωσίας πηγαίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Το ακριβώς αντίθετο: τα ένθεν κι ένθεν μέτρα γίνονται ολοένα και πιο αυστηρά, η Μόσχα ειρωνεύεται τον Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει ως «εγκληματία πολέμου» τον Πούτιν και νωρίτερα σήμερα (26/3) μάλλον έκαψε κάθε γέφυρα στοιχειώδους επικοινωνίας, οδηγώντας σε μη αναστρέψιμη ρήξη (η οποία ελπίζουμε να περιοριστεί σε πολιτικό επίπεδο. Ειδάλλως…).

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πολωνία (που εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, φυσικά) χαρακτήρισε «χασάπη» τον Ρώσο ομόλογό του, κάτι που ήρθε να προστεθεί στο «δολοφόνος δικτάτορας» και «απλά κακούργος» που είχε πει προ 10 ημερών περίπου.

«Τα νέα σχόλια που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στενεύουν το περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Ανεξαρτήτως του ποια πλευρά «υποστηρίζει» κανείς (δεν εξετάζουμε καν αυτό τώρα και δεν έχει και καμία σημασία), καθίσταται κάτι παραπάνω από σαφές πως η προϋπάρχουσα κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας θυμίζει έμπλεο λάβας ηφαίστειο που βράζει και ελπίζουμε να μην εκραγεί.

Το γεγονός πως ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί ξανά και ξανά τόσο σκληρή γλώσσα, με αποκορύφωμα το σημερινό «χασάπης», και η άμεση αντίδραση της Μόσχας (που, να είστε βέβαιοι, θ’ απαντήσει στο ίδιο ύφος στο εγγύς μέλλον) δείχνουν πως πλέον ένα χάος «παρεμβάλλεται» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Και τα πάντα συνεχίζουν να βρίσκονται σε αυτή την ασταθή ισορροπία τρόμου…