Μοιάζει σα να έχει περάσει ένας αιώνας ατόφιου ερέβους, αν και στην πραγματικότητα είναι «μόλις» κάτι λιγότερο από δύο μήνες. Δύο μήνες στους οποίους- μετά το αρχικό σοκ των πρώτων ημερών, όταν και άπαντες προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη- ολόκληρος ο κόσμος δίνει την (απομακρυσμένη, είναι η αλήθεια) αίσθηση πως ακροβατεί σ’ ένα σχοινί που έχει πασιφανώς περάσει και καλύτερες ημέρες στην ζωή του.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου οδήγησε σταδιακά σε μία γενικευμένη σύγκρουση των δύο χωρών, η οποία πλήττει σημαντικά σε οικονομικό επίπεδο την πρώτη, έχει τσακίσει τις υποδομές της δεύτερης σε μη αναστρέψιμο βαθμό και, το κυριότερο όλων, αφήνει πίσω της χιλιάδες νεκρούς μαχόμενων και αμάχων.
Παράλληλα, θεωρητικά, με τον πόλεμο, υπάρχει και η διπλωματική σκακιέρα. Εκεί που υποτίθεται θα κάθονταν οι καλύτεροι «παίκτες» και των δύο πλευρών, με στόχο να συνδράμουν ένθεν κι ένθεν στο να γίνει κοινό ματ στον πόλεμο και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
Σ’ αυτό- προς την αποκλιμάκωση, δηλαδή- φαινόταν να συντείνει και το γεγονός πως η Ρωσία το απόγευμα της Τετάρτης (20/4) υπέβαλε ειρηνευτικό σχέδιο στην Μαριούπολη- μια Μαριούπολη, ωστόσο, που ούτε 24 ώρες αργότερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως «έπεσε» στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.
NEW: Russia has submitted a draft peace document to Ukraine a “with clear language” and is waiting for a response, “the ball is on the side of Kyiv”, Peskov said.
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) April 20, 2022
Το ζητούμενο, μετά την πτώση της πιο κομβικής, ενδεχομένως, ουκρανικής πόλης, ήταν το πώς θ’ αντιδράσει η Δύση και δη οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μπορεί ο πόλεμος να είναι πρακτικά μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όμως μόνο αφελής δεν βλέπει πως οι ΗΠΑ παίζουν τον δικό τους, σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις.
Η Αμερική, λοιπόν, αποφάσισε ν’ «απαντήσει» με ένα τεράστιο πολεμικό πακέτο βοηθείας προς την Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε πως το μέγεθος των συνολικών παροχών προς τον Ζελένσκι θα φτάσει τα 800 εκατομμύρια δολάρια, με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την πλευρά Πούτιν λέγοντας ότι «Δε θα πετύχετε ποτέ την κατάληψη και την κυριαρχία στην ουκρανική επικράτεια».
Η Αμερική έχει στείλει «αθόρυβα» (υιοθετώντας την τακτική που απορρέει από την περίφημη φράση του Θεόδωρου Ρούζβελτ “speak softly and carry a big stick”) ένα αντιαρματικό Javelin, το οποίο λέγεται πως έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στα τεθωρακισμένα των Ρώσων.
Πέραν τούτου, το πακέτο στήριξης περιλαμβάνει δεκάδες οβίδες, πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Howitzer και πυρομαχικά.
Τα λεγόμενα drones «φαντάσματα» που αποτελούν μέρος του νέου αμερικανικού εξοπλιστικού προγράμματος για την Ουκρανία αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ειδικά για το Κίεβο και έχουν ανάλογες δυνατότητες με τα οπλισμένα «Switchblade» drones, όπως έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο.
Πέραν όλων των ανωτέρω, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επιπλέον οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 500 εκατ. δολαρίων.
Ο Μπάιντεν διερωτήθηκε εάν πράγματι οι Ρώσοι κατέχουν τον έλεγχο ολόκληρης της Μαριούπολης, ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διατρανώνουν ότι συνεχίζουν την αντίσταση στην κομβικής σημασίας πόλη.
«Είμαι ευγνώμων στις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Αυτή η βοήθεια χρειάζεται περισσότερο από ποτέ! Σώζει τις ζωές των υπερασπιστών της δημοκρατίας και της ελευθερίας και μας φέρνει πιο κοντά στην αποκατάσταση της ειρήνης», σχολίασε μέσω του twitter ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το που ανακοινώθηκαν οι προθέσεις της Δύσης.
I’m grateful to @POTUS & ?? people for the leadership in supporting the people of Ukraine in the fight against Russian aggression. This help is needed today more than ever! It saves the lives of our defenders of democracy and freedom and brings us closer to restoring peace in ??.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 21, 2022
Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, όχι απλά δεν πηγαίνουμε σε αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά το ακριβώς αντίθετο: οι Ουκρανοί αρχίζουν να έχουν ολοένα και περισσότερα όπλα, κάτι που σημαίνει πως και η αντίστασή τους θα γίνει πιο σθεναρή (άλλωστε, μην ξεχνάμε, υπερασπίζονται την πατρίδα τους) και το ηθικό τους αναπτερώνεται.
Προσοχή, διότι ζούμε και σε περίεργους καιρούς: εν προκειμένω δεν αναλύουμε το ποιος είναι «καλός» και ποιος «κακός» (με αυτά τα αφελή δίπολα να «ευδοκιμούν» στα socia media, όπου ο κόσμος διψάει εξίσου για αίμα) ούτε επικρίνουμε ή… αποθεώνουμε τις κινήσεις της μίας ή της άλλης πλευράς- όχι. Απλώς καταγράφουμε τα γεγονότα.
Κι αυτά κραυγάζουν, σχεδόν, πως το μέλλον δεν είναι ακριβώς φωτεινό: οι ΗΠΑ είναι (και αυτές) αποφασισμένες να το τραβήξουν στα άκρα, την στιγμή που οι απειλές των Ρώσων για χρήση πυρηνικών είναι καθημερινά ολοένα και περισσότερες.
Μέσα στον γενικότερο ζόφο, η πολυπόθητη ειρήνη να παλεύει ν’ αποδείξει πως δεν είναι θνησιγενής.
Όχι ακριβώς και το πιο ιδεατό σενάριο, δε νομίζετε;