Οξεία ηπατίτιδα και εμβόλιο του covid: Κύριοι, εδώ μιλάμε για παιδιά…
Βρείτε μας στο

Είναι ακόμα μία είδηση- σ’ αυτή την ερεβώδη τελευταία τριετία- που κάνει την καρδιά σου να σφιχτεί: μετά από την έξαρση της πανδημίας και την «κατάληψη» του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη (ενός covid που συνεχίζει, μην ξεχνάμε, ν’ αφήνει πίσω του συνανθρώπους μας που χάνουν τις ζωές τους), έπειτα από τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχει κλείσει, πια, περισσότερους από δύο μήνες, το αδιανόητο κύμα ακρίβειας στα της χώρας μας, ήρθε και το ηχηρότατο καμπανάκι των αρκετών περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά κάτω των 16 ετών για να θορυβήσει ακόμα περισσότερο την καταβεβλημένη ανθρωπότητα.

Η απεχθής ιστορία, γνωστή πια: από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα νούμερο που χτύπησε καμπανάκι στις υγειονομικές αρχές, με τον ιό να θεωρείται δεδομένο πως έχει «ταξιδέψει» και σε άλλες χώρες (ήδη χθες, Τρίτη, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως κατά 99% ο συγκεκριμένος ιός βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα).

Οξεία ηπατίτιδα και εμβόλιο του covid: Κύριοι, εδώ μιλάμε για παιδιά…

Μετά την αρχική παγωμάρα και το σάστισμα, στο προσκήνιο ήρθαν εκ νέου οι ωρυόμενοι αντιεμβολιαστές, οι οποίοι εσχάτως είχαν αφήσει σε ησυχία τις φωνητικές τους χορδές και τώρα βρήκαν μια πρώτης τάξεως- μα δε θα έπρεπε να είναι τέτοια…- ευκαιρία για να ξεσπαθώσουν.

Το σκεπτικό των ανθρώπων που επιμένουν, ακόμα και τώρα, να αντιτίθενται στα εμβόλια κατά του κοωνοϊού που έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, είναι απλό: γιατί εμφανίστηκε ξαφνικά η ηπατίτιδα τώρα; Τυχαίο πως μετά το… μπόλι αίφνης αυτά τα παιδιά νοσούν από οξεία ηπατίτιδα; Γιατί τώρα και όχι πριν από 10 χρόνια, φερ’ ειπείν;

Η γλώσσα, εν προκειμένω, θα έπρεπε να βουτήξει πολύ καλά στο μυαλό πριν μιλήσουν για να εκθέσουν ακόμα μία (σαθρή) θεωρία συνωμοσίας. Πολύ απλά γιατί τώρα έχουμε να κάνουμε με παιδιά. Το σημαντικότερο εδώ δεν είναι να δικαιωθούν οι πάσης φύσεως αρνητές (οι οποίοι στο βωμό ενός ψευδεπίγραφου «Σας τα έλεγα εγώ…», σχεδόν ηδονίζονται όταν έρχονται παγκόσμιες συμφορές), αλλά να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει και ν’ αποφευχθεί η βαριά νόσηση για τα παιδάκια.

Οξεία ηπατίτιδα και εμβόλιο του covid: Κύριοι, εδώ μιλάμε για παιδιά…

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Το βλακώδες των ισχυρισμών τους αποδεικνύεται περίτρανα και πανεύκολα: κανένα από τα πολύ μικρά παιδάκια που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Κανένα.

Επίσης, ουδείς γνωρίζει ακόμα μετά βεβαιότητας αν παίζει κάποιο ρόλο το αν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και η οξεία ηπατίτιδα είναι «κατάλοιπο» αυτής της αρρώστιας ή όχι, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό των συγκεκριμένων παιδιών είχε περάσει covid. Ούτε μπορεί να επιβεβαιωθεί η θεωρία που ακούστηκε εσχάτως και θέλει την συγκεκριμένη νόσο να είναι απόρροια των lockdowns, καθώς τα παιδιά είχαν απομονωθεί με αποτέλεσμα να μην αναπτυξουν συγκεκριμένα αντισώματα.

Όπως αναφέρει και ο κ. Μόσιαλος σχετικά με το φλέγον θέμα:

Επιδημιολογικά στοιχεία και συμπεράσματα από την αναφορά

– Οι ασθενείς είναι -κατά κύριο λόγο- κάτω των 5 ετών.

– Τα παιδιά είναι -κατά κύριο λόγο- ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών (53: 65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη και το 54,3% αφορά κορίτσια.

– Η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου.

– Από τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Αγγλία, 43 από τα παιδιά έχουν αναρρώσει και 38 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

– Oι περιπτώσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

– H γεωγραφική διασπορά δεν περιορίζεται σε κάποια περιοχή αλλά αφορά όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

– Δέκα παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση.

– Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μεταξύ αυτών των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, και αναφορικά με τα πιθανά αίτια της ηπατίτιδας

– Έχει ανιχνευθεί κορονοϊός σε 10 από τους 60 ασθενείς που ελέγχθηκαν, επί του παρόντος.

– Επτά από αυτά τα παιδιά είχαν επίσης διαγνωστεί θετικά ως προς τον κορονοϊό κάποια στιγμή μέσα στις προηγούμενες 6 εβδομάδες, πριν νοσηλευτούν.

– Σαράντα από τα 53 παιδιά που έχουν ελεγχθεί για αδενοϊό βρέθηκαν θετικά.

– Η προκαταρκτική ανάλυση του αδενοϊού δείχνει πως συνήθως απαντάται ο τύπος 41F (11 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί επιτυχώς) αλλά η αλληλούχηση ολόκληρου του γονιδιώματος από πολλαπλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη προτού επιβεβαιωθεί ο τύπος του ιού.

– Τα επίπεδα DNA του αδενοϊού στα δείγματα αίματος/ορού στα παιδιά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος ήταν περίπου 12 φορές υψηλότερα έναντι αυτών που δεν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος (αν και ο χρόνος λήψης των δειγμάτων διαφέρει ως προς την έναρξη και την επιδείνωση των συμπτωμάτων).

– Τα ενδελεχή ερωτηματολόγια για το ιστορικό της νόσησης δεν έχουν αποκαλύψει εμφανή αίτια κοινής έκθεσης σε τοξίνες ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οξεία ηπατίτιδα και εμβόλιο του covid: Κύριοι, εδώ μιλάμε για παιδιά…

Όπως αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, οι υγειονομικοί φορείς επεξεργάζονται τα δεδομένα λοίμωξης με κορονοϊό και άλλους μικροοργανισμούς και διερευνώνται οι αλληλεπιδράσεις για να κατανοηθεί εάν η μόλυνση με αδενοϊό στον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό έχει προηγηθεί της μόλυνσης με κορονοϊό, αν συνυπάρχει, αν ήταν δευτερογενής λοίμωξη εντός 27 ημερών ή καθυστερημένη δευτερογενής μόλυνση έως 59 ημέρες μετά από λοίμωξη από κορονοϊό. Τα δεδομένα επί του παρόντος δείχνουν ότι μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2022 υπήρξε αύξηση τόσο των προηγούμενων όσο και των δευτερογενών λοιμώξεων σε παιδιά κάτω των 10 ετών. (Παρόμοιες αυξήσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί και για άλλες παιδικές λοιμώξεις).

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως για την ώρα δεν ξέρουμε και πολλά σχετικά με το τι προκαλεί την οξεία ηπατίτιδα- πάντως, το να δικαιωθεί ο… κ. Πετράκος (που συνεχίζει να ανοίγει τα μάτια του κόσμου μέσω των social media) και οι ομοϊδεάτες του δεν φαντάζει και πολύ πιθανό.

Όχι, δεν φταίνε τα εμβόλια. Λίγη παραπάνω ανθρωπιά, κύριοι.

Για παιδάκια μιλάμε που να πάρει…