Το πιο σημαντικό εργαλείο της ιατρικής σε κάθε περίπτωση, είτε μιλάμε για ανίατη ασθένεια είτε για ιό, είναι η έγκαιρη διάγνωση. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, δεν είναι εφικτό, αφού υπάρχουν άνθρωποι σε απομόνωμενες περιοχές. Το Metaverse ίσως αποτελέσει την λύση.
Το Πανεπιστήμιο Ηρακλείου, με επικεφαλής τον δρ. Ιωάννη Σκαλίδη, που ανήκει στην καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Ιατρείου της περιοχής, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή της Λωζάννης και την εταιρεία Aimedis, ανέπτυξαν το Aimedis Avalon, ένα περιβάλλον στο Metaverse που είναι το πρώτο που λειτουργεί ως διαγνωστικό κέντρο.
Εκεί συνδέθηκε ένας ασθενής 30 ετών που είχε πόνους στο στήθος. Στον συγκεκριμένο είχε χορηγηθεί μια ειδική συσκευή, το EGG, που μεταδίδει δεδομένα για την υγεία του στο avatar του και τα εξετάζει ο εικονικός γιατρός.
Η εξέταση έδειξε πως ο ασθενής δεν είχε κάτι το σοβαρό, πως ο καρδιακός του ρυθμός και λειτουργία ήταν σε κανονικά επίπεδα κι ίσως απλώς να είχε συσσωρευτεί κάποιο στρες.
«Όταν ο ασθενής υπέφερε από πόνους στο στήθος, ήταν σε θέση να μιλήσει με γιατρό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα εφάρμοζε στο σπίτι την EGG συσκευή που διαθέτει ψηφιακή απεικόνικη για την καρδιακή λειτουργία. Σε περίπτωση καρδιακού στηθιαίου πόνου, η EGG μπορεί να πει ακριβώς αν τα πράγματα είναι άσχημα», εξήγησε ο Σκαλίδης.
Από την πλευρά του, ο CEO της Aimedis, δρ. Michael J. Kaldasch, τόνισε πως το περιβάλλον αυτό «προσφέρει στη βιομηχανία υγείας μια ψηφιακή και ασφαλή πλατφόρμα στο Metaverse και συνδυάζει τον αληθινό κόσμο με τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού. Η επεκτεινόμενη ιατρική γνώση, η αξιόπιστη πληροφόρηση και τώρα η ικανότητα να διεξάγουμε ασφαλή συμβουλευτική, γίνονται άμεσα διαθέσιμα».
Το πείραμα της Ελευθερούπολης: Η πόλη- θαύμα των 7000 εκλεκτών κατοίκων δικαίως τρομάζει τον κόσμο
Κι όντως, αν τελειοποιηθεί ένα τέτοιο περιβάλλον και η συσκευή EGG παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες για να χορηγηθεί σε άτομα που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από νοσοκομεία και γιατρούς, και ανήκουν κιόλας σε ομάδες υψηλού κινδύνου, θα μπορεί ένας γιατρός να βρει άμεσα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Φανταστείτε για παράδειγμα σε περίπτωση μιας πανδημίας όπως του Covid, να υπήρχαν 500 τέτοιες συσκευές που να είχαν δοθεί σε άτομα που αν κολλούσαν, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε ΜΕΘ.
Πόσο διαφορετικά θα ήταν κάποια πράγματα μόνο με αυτόν τον μικρό αριθμό..;
«Το Metaverse είναι game changer στην υγεία. Οι έρευνες μας έχουν σχεδιαστεί για να αναγνωρίζουν αν η χρήση του ως το μεγαλύτερο και πιο δημοκρατικό μέσο τηλε-ιατρικής μπορεί να προσφέρει υψηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους διαγνωστική κάλυψη σε όλο και περισσότερους ανθρώπους», αναφέρει ο Σκαλίδης.
Μαζί με όλα τα δυνητικά στραβά του, το Metaverse όντως μπορεί να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στην παγκόσμια ιατρική και να εκμηδενίσει τους χρόνους και οι μέρες ή ώρες να γίνουν μερικά λεπτά.
* Φωτογραφία: Pixabay