Οι επίσημες φωνές που μιλούν για τον πιο δύσκολο χειμώνα της τριακονταετίας αυξάνονται διαρκώς, καθώς οι προβλέψεις για τις εξελίξεις στο ακανθώδες θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Η Ευρώπη προσπαθεί να οχυρώσει την άμυνα της και στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν σε συμφωνία για τις ώρες αιχμής που θα πρέπει να μειωθεί το ρεύμα. Εάν ο στόχος δεν επιτευχθεί τότε το ακραίο σενάριο των διακοπών ρεύματος θα βγει άμεσα από το συρτάρι.
Η συμφωνία των Ευρωπαίων αφορά στον εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% στις ώρες αιχμής. Ο μεγάλος στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση από 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 με τα κράτη μέλη να έχουν το ελεύθερο να επιλέξουν το πακέτο των μέτρων που θεωρούν καλύτερο για την επίτευξη του.
Το ελληνικό σχέδιο αφορούσε αρχικά στην υποχρεωτική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής – 13.00 έως 16.00 το μεσημέρι και 20.00 έως 22.00 το βράδυ και θα βασιζόταν στο νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο οποίο όσο λιγότερο καταναλώνεις τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα έχεις.
Τα πλάνα όμως φαίνεται να αλλάζουν σε ότι αφορά τουλάχιστον στις ώρες αιχμής που θα γίνεται η υποχρεωτική μείωση του ρεύματος. Σε πρόσφατη κυβερνητική σύσκεψη για τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, καθορίστηκαν εκτός των άλλων και οι ώρες αιχμής κατά τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση ρεύματος.
Μιλάμε για 5 ώρες μέσα στην ημέρα που θα είναι από τις 09:00 έως και τις 10:00 το πρωί και το τετράωρο 18:00-22:00. Κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν ελάχιστες πιθανότητες στο σενάριο να φτάσουμε στο ακραίο μέτρο των διακοπών ρεύματος το χειμώνα, όμως αν η προσπάθεια της υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης δεν πιάσει τον στόχο που έχει τεθεί, τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί…