Ξεκινούν απότομα: Τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης που σαρώνει την Ελλάδα τον Δεκέμβρη

Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να προσέξουμε

Για μία σχεδόν τριετία ο κορονοϊός ήταν σταθερά το πρώτο θέμα συζήτησης. Πλέον, οι περισσότεροι τον έχουμε ξεχάσει και πολλοί από εμάς κυκλοφορούμε και συνωστιζόμαστε χωρίς μάσκα σε δημόσιους χώρους. Ίσως όμως θα έπρεπε να είμαστε και πάλι λίγο πιο προσεκτικοί, διότι τώρα ήρθε η σειρά της εποχικής γρίπης να σαρώσει τη χώρα μας.

Τα κρούσματα είναι πολλά και καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για τα συμπτώματα της γρίπης, προκειμένου να αποφεύγουμε την επαφή με ηλικιωμένους και γενικά με ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. Διότι, ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα από ένα άτομο σε άλλο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ.

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Μάλιστα, ο βήχας μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια.

Τέλος, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά είναι υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση, άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία, διέγερση ή σπασμοί, επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.)

Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι: υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, δύσπνοια, πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος, λιποθυμικά επεισόδια, σύγχυση, πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι.