Όταν ξεκίνησε το σίριαλ με την υποψηφιότητα του Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου αναφορικά με το αν ο πρώην παράγοντας της Χρυσής Αυγής δικαιούται νομικά, ως καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση αλλά και ως μέλος φασιστικού μορφώματος, να συμμετάσχει όντως σε μια εκλογική διαδικασία, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν πως αν τελικά δεν τα καταφέρει θα υπάρξουν άλλα κόμματα από το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος που θα καρπωθούν τους ψηφοφόρους του.
Τελικά, ο Κασιδιάρης ανακοίνωσε πως θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις που θέλουν τον Άρειο Πάγο να «κόβει» εν τέλει την υποψηφιότητά του. Αν και στην πραγματικότητα μάλλον πρόκειται για ένα «ύπουλο» κόλπο του που στόχο έχει να χτίσει ένα προφίλ «ήρωα» για το μέλλον, τα υπόλοιπα μικρά ακροδεξιά κόμματα θεωρητικά δεν θα έπρεπε να ανησυχούν για αυτές τις εκλογές: ο Άρειος Πάγος θα «έστελνε» έτσι κι αλλιώς προς αυτά τους θαυμαστές τους Κασιδιάρη έστω και πρόσκαιρα.
Μόνο που άπαντες λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο…
Το κόμμα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, που κατάφερε σαν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας να εκνευρίσει όχι μόνο όσους βρίσκονται αριστερά της αλλά ακόμα και ορισμένους εντός της, με αποτέλεσμα να φύγει σε πολύ κακό κλίμα, άρχισε να κολυμπάει στα νερά του εθνικισμού χρησιμοποιώντας ως σύμβολο τον «Ήλιο της Βεργίνας» και έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, ήρθε το νομικό μπλόκο και για αυτό.
Είχε προηγηθεί το «κόψιμο» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, άλλου ενός πρώην μέλους της Νέας Δημοκρατία, που αποφάσισε να συγκεντρώσει ακροδεξιές ψήφους μέσω ενός δικού της κόμματος. Αιτία το ότι ο Άρειος Πάγος έκανε ομόφωνα δεκτή την προσφυγή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος υποστήριξε ότι το κόμμα ανήκε σε εκείνον και ότι υπήρξε παράνομη ιδιοποίηση συμβόλου.
Όλες αυτές οι διαδοχικές αποφάσεις του Άρειου Πάγου, ξεκινάνε, αναμενόμενα, πολλές συζητήσεις. Άλλωστε πρόκειται αποκλεισμούς κομμάτων που προέρχονται από έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και αυτό φανερώνει μια κατεύθυνση. Πρόσφατα άλλωστε ο πρόεδρος του τμήματος του Αρείου Πάγου που πήρε τις συγκεκριμένες αποφάσεις, Χρήστος Τζανερρίκος παραιτήθηκε κάνοντας λόγο για κυβερνητικές πιέσεις προκειμένου να αποκλείσει από τις εκλογές τον Κασιδιάρη.
Αν και νομικά δύσκολα μπορεί να πει κανείς πως στέκει ο αποκλεισμός του Κασιδιάρη χωρίς ταυτόχρονα να στέκει και ο αποκλεισμός των υπολοίπων κομμάτων που εκφράζουν παρόμοιες θέσεις με αυτόν, υπάρχουν ορισμένες εκτιμήσεις που, μοιραία θαρρείς, γίνονται. Η Νέα Δημοκρατία άλλωστε είναι ένα κόμμα που μόνο απαλλαγμένη δεν είναι από όλα αυτά που ο Άρειος Πάγος επικαλείται προκειμένου να «κόψει» μορφώματα όπως αυτό του Μπογδάνου και της Λατινοπούλου. Και οι δυο, μην ξεχνάμε, σε εκείνη άνηκαν.
Είναι προφανές πως είναι λάθος να καταφεύγει κανείς στη συνωμοσιολογία προκειμένου να εξηγήσει ένα γεγονός. Αλλά είναι και δεδομένο πως ένα φανατικό κομμάτι ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που πριν πολλά χρόνια πήγε στην Χρυσή Αυγή, επέστρεψε στη στέγη της την τελευταία τετραετία, με εξαίρεση φυσικά εκείνο που βρήκε νέα στέγη στην Ελληνική Λύση του Βελόπουλου.
Είναι ικανό αυτό το κομμάτι να βάλει στη Βουλή τον Κασιδιάρη, τον Μπογδάνο και την Λατινοπούλου; Και τους τρεις με τίποτα. Αλλά οι ψήφοι που φεύγουν, ακόμα και αν πάνε σε κόμματα που εν τέλει δεν μπαίνουν στη Βουλή, χάνονται οριστικά. Και οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι σίγουρο πως δίνουν τη δυνατότητα στην Νέα Δημοκρατία να υπολογίζει σε ψήφους που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν χαμένες…