Ίσως και ως απάντηση στους επικριτές του που τον κατηγορούν ότι στερείται πολιτικών θέσεων και ατζέντας, ο Στέφανος Κασσελάκης άρχισε να παίρνει «κεφάλια», ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, υιοθετώντας μάλιστα και την ρητορική του αείμνηστου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού με την περίφημη ατάκα «Έθεσε εαυτόν εκτός Κινήματος»…
Στον… αστερισμό του Στέφανου Κασσελάκη κινείται (εδώ και μικρό διάστημα είναι αλήθεια) ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον νέο πρόεδρο του κόμματος να έχει στρέψει πάνω του όλα τα φώτα. Και όχι πάντα για καλούς λόγους…
Ειδικά τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση στην Κουμουνδούρου μπορεί να χαρακτηριστεί και καζάνι που βράζει και ήδη προεξοφλείται από σχεδόν το σύνολο των αναλυτών η διάσπαση του χώρου. Πράγμα που εφόσον τελικά συμβεί, σίγουρα θα φέρει νέες αναταραχές στο χώρο της Κεντροαριστεράς και μάλιστα σε μια περίοδο που θεωρητικά το μείζον θέμα θα έπρεπε να είναι η άσκηση ουσιαστικής αντιπολίτευσης στη Νέα Δημοκρατία (που έτσι κι αλλιώς με τα πεπραγμένα της δίνει πολλά τέτοια πατήματα) και όχι τα εσωκομματικά μαχαιρώματα.
Βέβαια αυτές οι εξελίξεις μάλλον είχαν διαφανεί από την πόλωση κατά την διάρκεια των εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία, όπου η κατάσταση έφτασε αρκετές φορές στα άκρα και μετρίασε κάπως τον ενθουσιασμό για το νέο και άφθαρτο (μέχρι εκείνη την ώρα) πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη.
Η φθορά, πάντως, άρχισε με το «καλημέρα» καθώς ο νέος ηγέτης του κόμματος αντιμετώπισε πυρά εκ των έσω, τα οποία εκφράστηκαν πριν καν την εκλογή του, με αποτέλεσμα ο ίδιος να προχωρήσει σε διαγραφές, επιχειρώντας να περάσει το δικό του μήνυμα σε όλους.
Η αρχή έγινε με την περίπτωση του Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος πληροφορήθηκε την διαγραφή του μέσω των (αγαπημένων στον Κασσελάκη) social media και μάλιστα με διατύπωση που σίγουρα θύμισε πολλά στο πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, από τις ημέρες του Ανδρέα Παπανδρέου.
Κάτι παραπάνω από 35 χρόνια πίσω ο τότε πρωθυπουργός είχε διαγράψει τον Γεράσιμο Αρσένη (ο ποίος μετά από μια διετία επανήλθε στις τάξεις του κόμματος αφού εκείνο που ίδρυσε ο ίδιος απέτυχε παταγωδώς στις εκλογές), χρησιμοποιώντας την ιστορική ατάκα: «Με τις πράξεις του έθεσε εαυτόν εκτός Κινήματος». Πατώντας πάνω σε ανάλογο μοτίβο ο Στέφανος Κασελλάκης κούνησε… λευκό μαντήλι στον Στέφανο Τζουμάκα, λέγοντας: «Έθεσε σήμερα τον εαυτό του εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», λες και επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να αποδείξει έμπρακτα παλαιότερη δήλωσή του: «Πατάω στην πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αλέξη Τσίπρα»…
Έκτοτε ακολούθησαν οι διαγραφές ακόμη τριών προβεβλημένων στελεχών (Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και στην δική τους περίπτωση, αφού τους χαρακτήρισε «τηλεοπτικούς χορηγούς του Μητσοτάκη», έκανε χρήση ακόμη μίας έκφρασης ευθέως ταυτισμένης με τον Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω»…
Πάντως τον χορό των αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε με μια ανοιχτή επιστολή που περιείχε εκφράσεις όπως «κατάσταση που στερείται σοβαρότητας» και «αφόρητο κλίμα» στο κόμμα. Απολύτως ενδεικτική των συνθηκών, πάντως, είναι η απάντηση του δημοσιογράφου στην απαίτηση της Κουμουνδούρου να παραδώσει την έδρα στο κόμμα. «Εκλέχθηκα με άλλο κόμμα διότι αυτό το κόμμα το οποίο είναι σήμερα, αυτές οι θέσεις που εκφράζει ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχουν καμία σχέση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει στην ουσία αντιπολίτευση, διότι τα βράδια ο Μητσοτάκης κάνει αντιπολίτευση στα δελτία ειδήσεων και τα πρωινάδικα και τα κουτσομπολιά ασχολούνται με τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε στον ΣΚΑΪ.
Με τον Ευκλείδη Τσαλακώτο να θεωρείται πολύ πιθανό να ακολουθήσει τον δρόμο του Στέλιου Κούλογλου και να δημιουργήσει άλλον πολιτικό φορέα, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες όπως άλλωστε προκύπτει από την κοινή δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου (που διεκδίκησε την ηγεσία), του Νάσου Ηλιόπουλου και του Αλέξη Χαρίτση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση – απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν – να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο», ζητώντας παράλληλα την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Εκεί, όπως και στην σύγκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον θέμα των διαγραφών, ο Στέφανος Κασσελάκης θα μετρήσει τις δυνάμεις του στο εσωτερικό του κόμματος και θα πάρουμε μια πρώτη ιδέα για το αν υπάρχουν κι άλλες ομοιότητες ή όχι με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τον ηγέτη, δηλαδή, που διέλυε συνήθως χωρίς το παραμικρό προσωπικό κόστος οποιαδήποτε εσωκομματική αντιπολίτευση… Το να δοκιμάσει ο Κασσελάκης να μπει στα παπούτσια του Ανδρέα, πάντως, εύκολο δεν το λες. Αλλά με τις δηλώσεις και τις πράξεις του έθεσε ο ίδιος το μέτρο των συγκρίσεων και θα πορευτεί (όσο πορευτεί) με το βάρος των επιλογών του.