Κάποιοι τον θαύμαζαν: Τι είναι η «θεραπεία-σοκ» στην οικονομία που εφαρμόζει ο ακραίος πρόεδρος της Αργεντινής

Αντιμέτωποι με ακραία φτώχεια 26 εκατομμύρια άνθρωποι

Πριν από περίπου ένα μήνα η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε με περηφάνια ότι για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2012, η χώρα κατέγραψε πλεόνασμα στο ισοζύγιό της… Εκείνο πάντως στο οποίο δεν έγινε η παραμικρή αναφορά αφορά τα σχεδόν 26 εκατομμύρια πολίτες της χώρας που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ως αποτέλεσμα (και) των ακραίων μέτρων λιτότητας που υιοθέτησε ο πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι, υπό τις ευλογίες του ΔΝΤ.

Φυσικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δυστυχώς γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ελλάδα, είχε κάθε λόγο να αποθεώσει τον φιλελεύθερο αλλά ταυτόχρονα και ακραίο λαϊκιστή νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Έχοντας χορηγήσει ακόμη ένα τερατώδες δάνειο ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, πρωτίστως αυτό που ψάχνει είναι εγγυήσεις ότι αυτά τα χρήματα θα επιστραφούν στις τσέπες από τις οποίες βγήκαν. Και ως γνωστόν, πιο εύκολος στόχος από τα λαϊκά στρώματα δεν υπάρχει.

Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αργεντινή δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη αυτού του τύπου που προκαλεί χυδαία κάθε πολιτικό αντίπαλο, αλλά σε τελική ανάλυση ψηφίστηκε από τον κόσμο και ανέβηκε νόμιμα στην εξουσία. Και η προηγούμενη κυβέρνηση του κεντροαριστερού Αλμπέρτο Φερνάντες άφησε πίσω της «καμένη γη», με τον πληθωρισμό να κλείνει τον Δεκέμβριο του 2023 στο 25% και σε ετήσια βάση να αγγίζει το 211%!

Τι έχει να επιδείξει, όμως, ο Μιλέι σε αυτό το μικρό διάστημα της διακυβέρνησής του; Νούμερα που προκαλούν ανατριχίλα…

Ένα από τα πρώτα μέτρα τα οποία υιοθέτησε ήταν η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, δηλαδή του πέσο κατά 54%, με παράλληλη πλήρη απελευθέρωση των τιμών, υποσχόμενος αποκλιμάκωση το αμέσως επόμενο διάστημα. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Λουίς Καπούτο, τόνιζε πως αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα υπήρχε ο κίνδυνος να εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη ο πληθωρισμός. Ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δεν δείχνουν να δικαιώνουν ούτε τον ίδιο ούτε τον πρόεδρο. Ο πληθωρισμός συνέχισε να τραβάει την ανηφόρα και διαμορφώθηκε στο 21% τον Ιανουάριο, ενώ σε ετήσια βάση υπολογίζεται σχεδόν στο 255%, εξανομίζοντας ουσιαστικά τα εισοδήματα και οδηγώντας σε καταστροφή την λαϊκή βάση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και μεταδίδονται από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το AFP και το Reuters, το 45% των πολιτών της Αργεντινής δεν είναι σε θέση να καλύψει θεμελιώδεις ανάγκες. Κι επειδή τα ποσοστά δεν είναι ικανά να σκιαγραφήσουν απόλυτα την κατάσταση, οι απόλυτοι αριθμοί έρχονται να την φανερώσουν.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Παρατηρητήριο για το Κοινωνικό Χρέος στην Αργεντινή το πάνω από 26 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας, βρίσκονταν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας τον Ιανουάριο… Και σαν να μην έφτανε αυτό, το 15% του πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 7.000.000 πολίτες ζουν μέσα στην απόλυτη εξαθλίωση, μη έχοντας κανένα τρόπο να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά για την επιβίωσή τους.

Την ίδια ώρα το… αυτί του ιδιόρρυθμου και εκκεντρικού (τουλάχιστον) προέδρου, Χαβιέρ Μιλέι δεν φαίνεται να «ιδρώνει» ιδιαίτερα. Αντίθετα –και παρά τις πρώτες μαζικές αντιδράσεις του κόσμου ελάχιστο διάστημα μετά την εκλογή του- συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η «θεραπεία του σοκ» την οποία έχει υιοθετήσει (πάντα με την ευλογία και την καθοδήγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) τελικά θα αποδώσει καρπούς.

Μάλιστα προεξοφλεί ότι τα σημάδια ανάκαμψης θα φανούν πολύ σύντομα, τοποθετώντας τα χρονικά προς το τέλος της άνοιξης. Σύμφωνα με όσα πρεσβεύει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, η κατάσταση μοιάζει με το γράμμα «V». Δηλαδή αρχικά όλα θα πάνε προς τα κάτω, μέχρι το «βαρέλι» να πιάσει «πάτο», όπως θα λέγαμε λαϊκά και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο δρόμος προς την ανάπτυξη που θα φέρει ευημερία…

Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου, αυτός ο πάτος δεν έχει έρθει ακόμη και μέσα στον Απρίλιο η οικονομική κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται. Πάντως με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να καλπάζει και με τις προβλέψεις (πλην αυτών του Μιλέι) να μην είναι και τόσο ευοίωνες, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι χαμένοι από αυτήν την τεράστια και βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος θα είναι τα γνωστά θύματα. Δηλαδή οι πολίτες…