6,5 δις το 2021: Ο πλουσιότερος Έλληνας στον κόσμο που μετέτρεψε μια μικρή επιχείρηση σε Κολοσσό
Βρείτε μας στο

Λίγο-πολύ είναι γνωστές οι οικογένειες των Ελλήνων που φιγουράρουν στις περίφημες λίστες του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Άλλωστε πρόκειται για ονόματα που έχουν δραστηριοποιηθεί και εντός Ελλάδας ή –σε αρκετές περιπτώσεις- διατηρούν ακόμη «εντός έδρας» ένα κομμάτι της επιχειρηματικής δράσης τους. Ωστόσο στη λίστα του 2022 ο πλουσιότερος Έλληνας είναι γένους θηλυκού. Πρόκειται για μια Ελληνίδα της οποίας η προσωπική περιουσία υπολογίζεται στα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ο λόγος για την Βίκυ Σάφρα, την οποία ελάχιστοι γνώριζαν πριν συμπεριληφθεί στην λίστα του περιοδικού, όπου βρέθηκε μετά τον θάνατο του συζύγου της, Τζόζεφ Σάφρα, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν (με διαφορά) ο πλουσιότερος Βραζιλιάνος κι ένας από τους πλέον ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία της οποίας η αξία εκτιμάται σχεδόν στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα νούμερο αστρονομικό που έφερνε τον λιβανέζικης καταγωγής επιχειρηματία στην 52η θέση του κόσμου.

Η έκπληξη της λίστας Forbes: Αυτός είναι ο πιο πλούσιος Έλληνας του 2022 με 7,4 δις περιουσία

Οι δυο τους είχαν συναντηθεί όταν εκείνη ήταν μόλις 17 ετών και όπως συμφωνούν τα άτομα του κύκλου τους ήταν αυτό που αποκαλούμε «έρωτας με την πρώτη ματιά», με το ειδύλλιο πολύ γρήγορα να μετατρέπεται σε γάμο. Εκείνος ήταν ο άνθρωπος που προερχόταν από μια παραδοσιακή οικογένεια εμπόρων και επιχειρηματιών στην Μέση Ανατολή που ξεκίνησε πριν 5 γενιές στο εμπόριο καραβανιών στο Χαλέπι της Συρίας, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στην Κωνσταντινούπολη, πριν τελικά δραστηριοποιηθούν στον τραπεζικό τομέα.

 

Ο εβραϊκής καταγωγής Τζόζεφ και οι αδελφοί του Έντμουντ και Μωυσής είχαν ακολουθήσει τον πατέρα τους, Τζέικομπ, στην Βραζιλία και εκεί ίδρυσαν μια επενδυτική τράπεζα μέσω της οποίας ήρθε η ραγδαία ανέλιξή τους, σε σημείο που τελικά ο Σαφρά μετατράπηκε σε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του χρηματοπιστωτικού χώρου, με δραστηριοποίηση σε πολλές χώρες, σχεδόν σε κάθε ήπειρο. Δραστηριοποιήθηκε στον τομέα του private banking και της διαχείρισης κεφαλαίων εύπορων πελατών σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια ακολούθησε το real estate, οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανία χαρτιού, ακόμη και η κτηνοτροφία.

Το ζευγάρι έκανε ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις αλλά ακόμη και αυτές σχετίζονταν αποκλειστικά με την φιλανθρωπική δράση τους και τίποτα άλλο. Άλλωστε είχαν ιδρύσει και ίδρυμα το οποίο φέρει τα ονόματά τους, μέσω του οποίου χρηματοδότησαν μια σειρά από δομές, κυρίως υγείας και εκπαίδευσης, την ίδια ώρα που ο κύκλος τους μιλούσε διαρκώς για την αγάπη του ζεύγους για τις Τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες αλλά –φυσικά- και τα σπάνια αλλά αξιομνημόνευτα δείπνα που παρέθεταν στην 130 δωματίων έπαυλή τους στο Μοραμπί όπου ζούσαν.

10άρι με τεχνική και φαρμακερό αριστερό: Ο Έλληνας που εντυπωσίασε Σίτι, Μίλαν και Άγιαξ ίσως είναι το επόμενο asset της Εθνικής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 10άρι με τεχνική και φαρμακερό αριστερό: Ο Έλληνας που εντυπωσίασε Σίτι, Μίλαν και Άγιαξ ίσως είναι το επόμενο asset της

 

Η Βίκυ Σάφρα είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και ως παιδί βρέθηκε στην Βραζιλία όπου είχε βρεθεί η οικογένειά της, επίσης εβραϊκής καταγωγής, μέχρι να γνωρίζει τον Τζόζεφ με τον οποίο εκτός από τις ζωές τους, μοιράζονταν και κοινές ανησυχίες. Υπήρξαν πολύ ενεργά μέλη της εβραϊκής κοινότητας, ενώ για τον Τζόζεφ οι φήμες έλεγαν ότι διατηρούσε ακόμη στενές σχέσεις με το Ισραήλ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είχε δωρίσει το πρωτοτύπο χειρογράφο της Θεωρίας της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Ισραηλητικό Μουσείο της Ιερουσαλήμ. Ο αστικός μύθος ήθελε όλη την ελίτ της φρουράς του ίδιου, της συζύγου του, των τεσσάρων παιδιών τους και των δεκατεσσάρων εγγονιών τους να έχουν εκπαιδευτεί από την Μοσάντ ή να αποτελείται από πρώην μέλη της.

Εκείνο, πάντως, που φαντάζει ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ένας άλλος θρύλος σχετικά με την οικογένεια που κινείται στα όρια του μύθου. Σύμφωνα με αυτόν, λοιπόν, όλα τα προσωπικά στοιχεία της οικογένειας τηρούνται ακόμη σε βιβλία τα οποία έχουν γραφτεί σε κάποια αρχαία και ξεχασμένη σήμερα παραλλαγή μιας γλώσσας αραβικής προέλευσης, την οποία γνωρίζουν ελάχιστοι…