Evangelia συνέντευξη
Longdocs

Πάνε μαζί «popstar, ποδόσφαιρο και σπανακόπιτα»; Με την Evangelia πάνε

Το κορίτσι που μας συστήθηκε με το ντουέτο με τη Φουρέιρα για το Fotia, είναι όντως φωτιά.

Όταν πρωτοακούσαμε το όνομά της, δίπλα σε αυτό της Φουρέιρα, για το τραγούδι Fotia, αναρωτηθήκαμε όπως ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για τον Γιούρκα Σεϊταρίδη: Who is Evangelia; Και πριν προλάβουμε, η ίδια άρχισε να δίνει τις απαντήσεις.

Μικρή έπαιζε ποδόσφαιρο σε ομάδα στο Νιου Τζέρσι, οπότε ο ποδοσφαιρικός παραλληλισμός δεν είναι άκυρος. Το ποδόσφαιρο βασικά, είναι το τρίτο πιο σημαντικό στη ζωή της μετά τη μουσική και την εκπαίδευση. Πολλές μέρες κάνει ποδαράκια στο σπίτι της ή μπορεί να πάει να παίξει. Το έκανε στο χωριό της στην Κρήτη αρκετά, εδώ στην Αθήνα ψάχνει παρέα για να παίξει.

Κάποια στιγμή λοιπόν, επηρεασμένη από τη μαμά της, έκανε με κάτι φίλες της ένα γκρουπ, στο πανεπιστήμιο ξεκίνησε να πηγαίνει σε open mic βραδιές και να τραγουδάει, αλλά μέχρι τότε, το βλέμμα της ήταν στις σπουδές και, λόγω μπαμπά κυρίως, η μουσική ήταν το χόμπι.

Σπούδασε για να γίνει δασκάλα, έκανε μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή και δούλεψε για 3 χρόνια ως δασκάλα. Η μουσική ερχόταν πάντοτε τα βράδια, όταν και έκανε κάποιες ηχογραφήσεις. Η ζωή φέρνει κάποιες φορές τα δύσκολα για να σε οδηγήσει κάπου.

Μια μέρα την απολύουν γιατί γίνονται περικοπές στο εκπαιδευτικό σύστημα στο Νιου Τζέρσι και η Evangelia, αντί να βάλει πλερέζες, κατάλαβε πως ήταν η στιγμή να κάνει το μουσικό all in. Και το έκανε. Και βρέθηκε μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να ανήκει στη Sony Music, να κάνει ντουέτο με τη Φουρέιρα και να πηγαίνει περιοδεία στην Αυστραλία.

«Το είδα ως σημάδι, ενημέρωσα τους δικούς μου, τελευταίο τον μπαμπά μου και πήγα να τα δώσω όλα. Και έτσι έφτασα ως εδώ», μου λέει καθώς την ρωτάω για τη ζωή της στην Αμερική.

Η Evangelia, παρόλο που υπάρχει αυτή η αντίληψη, δεν έζησε εκεί όλη της τη ζωή. Τα καλοκαίρια ερχόταν πάντοτε στην Ελλάδα και ζούσε στην Κρήτη. Απ΄όταν χώρισαν οι γονείς της, ακόμα περισσότερο.

Και κάπως έτσι η Evangelia, μια κοπέλα που μπορεί να διδάξει όλα τα μαθήματα δημοτικού, σε παιδιά χωρίς και με ειδικές ανάγκες, με αγάπη για την Ιστορία και τα Φιλολογικά, που έκανε παράδοση μαθήματος σαν να είναι παραμύθι, μια δραματική αφήγηση, είναι σήμερα μια ανερχόμενη popstar της Ελλάδας, που κουβαλάει χωρίς να ντρέπεται όλο αυτό το πολιτιστικό στοιχείο που φέρουν οι ομογενείς που στα μάτια μας φαίνεται κάπως κιτς.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Γουστάρει αυτή την εμπειρία του να χτίζει ένα όνομα στην Ελλάδα η Evangelia και μετά τη φετινή εμπειρία, να τραγουδήσει για πρώτη φορά σε μπουζούκια, στο πλάι κιόλας του Ρουβά και του Αργυρού, ετοιμάζεται για την επόμενη πίστα.

Σε αυτή θα βρεις και το τραγούδι της Pali που κυκλοφόρησε σήμερα από την Panik Records. Το είχε στείλει στη Eurovision κι αφού δεν προκρίθηκε για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, το έβγαλε και το έβγαλε μαζί με τον Mente Fuerte, με τον οποίο είναι φίλοι. Του το έβαλε, το άκουσε, του άρεσε και κάνουν μαζί αυτό το ντουέτο. (Άκουσέ το κι εσύ εδώ)

Πριν έρθει αυτή η στιγμή, η Evangelia μίλησε στο Menshouse.

– Αν υπάρχει ένα σενάριο της ζωής σου που θέλει την Evangelia δασκάλα και όχι τραγουδίστρια, το αγοράζεις; 

Τώρα για μένα υπάρχει αυτό το όνειρο και δεν το αφήνω. Αλλά βλέπω να ασχολούμαι με την εκπαίδευση και όσο μεγαλώνει το κοινό που με ξέρει, θέλω να φέρνω φως σε θέματα που με ενδιαφέρουν γύρω από την εκπαίδευση. Ειδικά για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Θέλω να κάνω και ημερίδες.

– Ποια είναι τα πρώτα σου μουσικά ακούσματα στο Νιου Τζέρσι;

Από τον μπαμπά μου Χαρούλα Αλεξίου και Πορτοκάλογλου και από τη μαμά μου Έτα Τζέιμς, Ρέι Τσαρλς και γενικά jazz/blues. Αυτά ήταν τα ακούσματα. Θυμάμαι όμως έντονα και Καίτη Γαρμπή και έναν δίσκο της Βανδή, αυτόν που είχε το Τι Κάνω Μόνη Μου Μες Στο Σαλόνι Μου. Αυτό το άκουγα συνέχεια. Κι από μόνη μου άκουγα Backstreet Boys, Μπρίτνι Σπίαρς, Κριστίνα Αγκιλέρα, Σακίρα.

Πάνε μαζί «popstar, ποδόσφαιρο και σπανακόπιτα»; Με την Evangelia πάνε

– Έβαζες Βανδή και στα αμερικανάκια στο Νιου Τζέρσι;

Ναι, εννοείται. Όταν έρχονταν σπίτι μου, τους έβαζα συνέχεια.

– Τι έκανες με την παρέα σου στο σχολείο;

Πολύ χρόνο περνούσαμε την ώρα του φαγητού στο σχολείο. Εγώ με τις φίλες μου θέλαμε πάντα να μαγειρεύουμε, να κάνουμε μπισκότα και μπράουνις και να βλέπουμε Disney. Με κάποιες φίλες μου στην 5η Δημοτικού είχαμε φτιάξει συγκρότημα που το λέγαμε Heart’s Desire. Εγώ έγραφα τα τραγούδια και κάναμε χορογραφίες, talent show, είχαμε ένα girl band. Ήμασταν τύπου Spice Girls.

– To μεσημεριανό στο σχολείο ήταν αυτό το κλασικό που βλέπουμε στις ταινίες;

Ναι ναι. Υπήρχε η ποζεριά, το ποιος θα κάτσει με ποιον, παίζει όλο αυτό.

– Εσύ ήσουν στα δημοφιλή κορίτσια; 

Όχι. Ήμουν φίλη με τα δημοφιλή παιδιά και με τα μη δημοφιλή. Στο Λύκειο, όταν τα δημοφιλή παιδιά έκαναν πάρτυ, δεν πήγαινα γιατί δε μου το επέτρεπε ο μπαμπάς μου.

– Τα παιδιά σε έκαναν παρέα παρόλο που δεν πήγαινες στα πάρτυ τους; Δε σε θεωρούσαν σνομπ ή κάτι τέτοιο;

Όχι. Ίσα ίσα που στην επετηρίδα με είχαν ανακηρύξει και κορίτσι Role Model, ήμουν το καλό κορίτσι. Ήμουν καλή απέναντι σε όλους, έπαιρνα καλούς βαθμούς, δε μεθούσα, δεν πήγαινα σε πάρτυ και είχα αυτή τη φήμη.

– Όταν ο μπαμπάς σου δε σε άφηνε να πας στα πάρτυ, το αποδεχόσουν ή αντιδρούσες;

Έκανα λίγο την επανάστασή μου, αλλά συνήθως δεν πήγαινα. Πρώτη φορά κατάφερα να τον πείσω, ήταν τέλος Λυκείου μετά τον σχολικό χορό. Μετά τον χορό υπάρχει το λεγόμενο Prom Weekend, όπου πάμε στο Jersey Shore, νοικιάζουμε σπίτια και περνάμε ένα σαββατοκύριακο. Ο μπαμπάς μου δεν ήθελε με τίποτα να πάω. Τον παρακάλεσα, του είπα πως θα μείνω με κάποια καλά κορίτσια και με άφησε. Πρώτη φορά είδα τότε πάρτυ από κοντά και είπα «καλά είναι, αλλά δεν έχασα και τίποτα». Τι ζήλευα τόσο καιρό; Έβλεπα τις φωτογραφίες που ανέβαζαν όταν δεν πήγαινα και ζήλευα. Και από κοντά δεν ένιωσα κάτι το ιδιαίτερο. Περνούσα καλύτερα όταν έφτιαχνα μπισκότα και έβλεπα ταινίες με τις φίλες μου.

Πάνε μαζί «popstar, ποδόσφαιρο και σπανακόπιτα»; Με την Evangelia πάνε

– Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις που έχεις από την παιδική σου ηλικία;

Στην οικογένεια μας το ποδόσφαιρο ήταν ο πυρήνας. Ο μπαμπάς μου ήταν προπονητής, εγώ έπαιζα σε ομάδα, οπότε όλες οι αναμνήσεις ξετυλίγονται γύρω απ’ αυτό. Στην αυλή μας είχαμε κι ένα τέρμα και έκανα προπόνηση. Η ζωή μας ήταν το ποδόσφαιρο. Τα σαββατοκύριακα ερχόταν κόσμος στο σπίτι και τρώγαμε όλοι μαζί. Ανάβαμε κάποιες φορές το τζάκι και έψηνα ζαχαρωτά και τα έτρωγα.

– Ποιο είναι το πρώτο σου βήμα μουσικά εδώ στην Ελλάδα;

Ήταν όταν επέλεξα να γυρίσω το πρώτο μου βιντεοκλίπ, το Πάμε Πάμε, στην Κρήτη. Το γύρισα στο σπίτι της γιαγιάς και στο χωριό της στα Χανιά, απ΄όπου κατάγομαι. Το γύρισα εκεί γιατί ήθελα να δείχνει το κλιπ ποια είμαι κι από πού είμαι, για να ξέρει ο κόσμος ότι όλα πηγάζουν από δω. Αυτό το έκανα πριν υπάρξει δισκογραφική. Έβγαλα τότε μια πιστωτική και κάλυγα εγώ όλα τα έξοδα των γυρισμάτων. Έφερα κι έναν φίλο μου από το εξωτερικό να γυρίσει το κλιπ και να το μοντάρει, έβαλα κι όλο το χωριό να συμμετέχει, τους μίλησα και πριν το γύρισμα, τους εξήγησα το όραμά μου, και με αυτό το κλιπ έκανα το συμβόλαιο με τη Sony.

– Και μετά τι ακολουθεί;

Μετά γράψαμε το Fotia με τον Αλέξη, έναν Ελληνογερμανό που ζει στη Γερμανία και τυχαία μας έφερε σε επαφή η Sony. Το Fotia βγήκε πρώτα το δικό μου στα ελληνικά και μετά στα αγγλικά. Πέρασαν 8 μήνες και μου στέλνει η Φουρέιρα ότι το άκουγε για 8 μήνες και θέλει να το πούμε μαζί. Κι έπαθα την πλάκα μου. Η Ελένη είναι η κορυφαία. Δεν χρειαζόταν καν να είναι τόσο δοτική και γενναιόδωρη μαζί μου. Κι όμως ήταν. Για μένα ήταν σοκ όλο αυτό γιατί κάθε καλοκαίρι άκουγα ένα τραγούδι της Ελένης που ήταν επιτυχία. Μιλήσαμε, μου έλεγε ότι θέλει να πάω στη Eurovision και καταλήξαμε να συνεργαστούμε.

– Εσύ θες να πας στη Eurovision;

Θέλω, ναι. Νιώθω έτοιμη. Έστειλα και φέτος και πέρσι τραγούδι. Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου, δεν το είχα σκεφτεί. Αλλά όλα τα σχόλια στα τραγούδια μου μου έλεγαν αυτό. Είδα τα τελευταία χρόνια πως η Eurovision σου δίνει την ευκαιρία να χτίσεις καριέρα και εκτός Ευρώπης. Αποφάσισα να στείλω, αλλά δεν προέκυψε. Τα τραγούδια που έχω στείλει, έχουν κυκλοφορήσει. Τα Όνειρα, το Paradise και το Aphrodite τα είχα στείλει. Και τώρα, το Pali που θα κυκλοφορήσει, το είχα στείλει.

Πάνε μαζί «popstar, ποδόσφαιρο και σπανακόπιτα»; Με την Evangelia πάνε

– Τι υπάρχει από δω και πέρα μουσικά;

Θέλω να συνεχίσω να βγάζω τραγούδια, τη μουσική που αγαπάω, να κάνω συναυλίες, τα όνειρα μου είναι τεράστια. Θα το πω, δεν ξέρω αν θα γίνει, αλλά θέλω να πάω τον ήχο μου στα Grammy. Να ακουστεί μπουζούκι κι ελληνικός στίχος στη σκηνή των Grammy.

– Έξω από τη μουσική με τι καταπιάνεται η Evangelia;

Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω και να τρώω. Ειδικά το φαγητό στην Κρήτη είναι το thing μου. Στην Κρήτη γίνομαι food blogger. Το Instagram μου έχει μόνο φαγητά. Έχει ο θείος μου έναν κήπο γεμάτο με πράγματα. Όποτε και να πας, κάτι θα φας απ΄τον κήπο.

– Ποδόσφαιρο παρακολουθείς ακόμα;

Τελευταία όχι. Απλώς, όταν έχω ευκαιρία, θα παίξω. Ψάχνω παρέα. Έμαθα για μια ομάδα κοριτσιών, αλλά με το ωράριο μου δεν έχω καταφέρει ακόμα να πάω. Έχω μια μπαλίτσα στο σπίτι και κάνω τα τσαλιμάκια μου.

– Λες σου αρέσει να μαγειρεύεις. Αν με φώναζες σπίτι σου, τι θα με τάιζες;

Θα σου έκανα σπανακόπιτα οπωσδήποτε και θα σου έφτιαχνα οπωσδήποτε κοτόπουλο με λεμόνι και ρίγανη. Κάνω πολύ καλά επίσης λαχανικά στον φούρνο. Αυτά.

– Μου είπες healthy πράγματα. Γουρουνιές θα κάνεις;

Ναι, το τρώω το junk μου. Τώρα που ήμουν στην Αυστραλία, στη Μελβούρνη, μόλις τέλειωσε η τελευταία συναυλία, κάναμε πάρτυ με τους συνεργάτες και δίπλα είχε ένα McDonald’s. Κι ενώ εγώ δεν τρώω, εκείνη τη μέρα έφαγα 20 chicken nuggets, δύο μεγάλες μερίδες πατάτες και ήταν ό,τι καλύτερο για εκείνη την ώρα.

– Πώς ήταν η περιοδεία στην Αυστραλία;

Φανταστικά. Έκανα την πιο μεγάλη σόλο συναυλία που έχω κάνει. Σκεφτόμουν καιρό ότι ήθελα να πάω στην Αυστραλία και ευτυχώς προέκυψε η περιοδεία. Λες και με άκουσε το σύμπαν. Ήταν πιο ιδιαίτερο γι’ αυτόν τον λόγο. Τώρα θα έρθουν και οι συναυλίες στην Ελλάδα και σε 5 πόλεις στην Αμερική (Λος Άντζελες, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια, Βοστόνη) και στο Τορόντο στον Καναδά.

– Όπως σε παρατηρώ, μου φαίνεσαι για ένα άτομο καλοκάγαθο, αντιμετωπίζεις τα πάντα με καλή διάθεση. Αυτό, εκτός από καλό, σε κάνει και στόχο εκμετάλλευσης. Μήπως κρύβεις καθόλου πονηριά;

Όχι, έχεις δίκιο. Είμαι αυτό που περιέγραψες. Πάντα πρέπει να προσέχεις ποιοι σε περιτριγυρίζουν. Εγώ νιώθω τυχερή με τους γύρω μου. Με τον σύντροφό μου γράφουμε μαζί μουσική, είμαστε ομάδα, έχω καλούς φίλους και συνεργάτες, οπότε νιώθω πως θα με προστατεύσουν αν κάποιος πάει να με εκμεταλλευτεί.

Πάνε μαζί «popstar, ποδόσφαιρο και σπανακόπιτα»; Με την Evangelia πάνε

– Έχεις κάνει φιλίες αυτόν τον ένα χρόνο που είσαι περισσότερο εδώ;

Έχω κάνει αρκετές. Χαίρομαι που έχω λόγους παραπάνω, εκτός από τον μπαμπά μου και τους συγγενείς στην Κρήτη, να έρχομαι εδώ. Αλλά πάντοτε, είτε είμαι εδώ είτε στην Αμερική, μου λείπει κάτι. Έτσι είναι η ζωή μου. Όταν είμαι εδώ μου λείπει η οικογένεια στην Αμερική και ο σύντροφός μου. Τώρα περισσότερο, αφού δεν έρχομαι μόνο καλοκαίρια.

– Μου είπες πριν ότι θες να κάνεις οικογένεια. Θες να συνδυάσεις την μουσική καριέρα με την οικογένεια;

Ναι, κάποια στιγμή θα το κάνω. Πρώτα θα πρέπει να καταφέρω ορισμένα πράγματα στην καριέρα μου. Είμαι γυναίκα βέβαια και δεν έχω όλο το χρόνο για να κάνω παιδί. Θα ήθελα στα 35 μου να κάνω παιδί, αλλά στη ζωή ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει. Θέλω να καταφέρω πολλά μουσικά την επόμενη 5ετία.

– Από τότε που έγινες πιο γνωστή, που σε ακολουθούν αρκετοί στα social, δέχεσαι φλερτ; Δεν ξέρουν όλοι, φαντάζομαι, ότι έχεις σχέση.

Είμαι όμως πολύ open ως προς αυτό, το δείχνω. Ανεβάζουμε φωτογραφίες μαζί. Με φλερτάρουν σίγουρα. Έχω στα μηνύματα διάφορες προσπάθειες, τις επιβραβεύω, μα ως εκεί. Έξω, αν με προσεγγίσει κάποιος, θα το ξεκαθαρίσω. Τους λέω συνήθως «έχω σχέση, αλλά έχω και ελεύθερες φίλες». (γέλια)

– Όταν ήσουν ελεύθερη, φλέρταρες;

Πάρα πολύ. Ήταν μια πολύ ωραία εποχή. Μου άρεσε να γνωρίζω κόσμο, να υπάρχει ερωτική διάθεση και μέσα από το φλερτ μάθαινα τι μου αρέσει και τι όχι. Νομίζω είναι πολύ σημαντικό να είσαι καιρό ελεύθερος πριν καταλήξεις σε μια σχέση που τη βλέπεις να κρατάει για πάντα. Εγώ έχω ζήσει όσα ήθελα, είμαι γεμάτη στο πριν τη σχέση και τώρα γι’ αυτό είμαι ευτυχισμένη σε αυτή τη σχέση.

Πάνε μαζί «popstar, ποδόσφαιρο και σπανακόπιτα»; Με την Evangelia πάνε

– Είσαι κορίτσι της καλής ατάκας ή δεν υπάρχει αυτό;

Είμαι κορίτσι του vibe. Μπορώ να καταλάβω αν υπάρχει χημεία και μου αρέσει αν ο άλλος έχει πλάκα. Έτσι έγινε με τον σύντροφό μου. Ένιωσα όταν τον γνώρισα πως είμαστε κολλητοί. Κι αυτό μου αρέσει περισσότερο από την εμφάνιση. Αν κάποιος έχει ωραίο χαρακτήρα, η εμφάνιση δε μετράει. Υπάρχουν όμορφοι με χάλια χαρακτήρα που γίνονται άσχημοι.

– Έχεις συναντήσει τέτοια περίπτωση, του ωραίου δηλαδή που ο χαρακτήρας του τον ασχήμυνε στα μάτια σου;

Ουυυυ, πολλές φορές.

– Το ανάποδο; Να είχες σχέση με έναν όχι αντικειμενικά εντυπωσιακό, αλλά λόγω χαρακτήρα να σε γοήτευσε;

Ναι, έχει συμβεί. Όλοι μου οι σύντροφοι ήταν ωραίοι στα μάτια μου, αλλά δεν ήταν τα μοντέλα που θα δεις σε εξώφυλλα. Δε με ενδιαφέρει κιόλας.

– Έχεις φόβους, πράγματα που τα σκέφτεσαι συνέχεια και κάπως σε τρομάζουν;

Όπως έχω πει σε πολλούς, έχω ζήσει δύο ζωές. Πολλοί νομίζουν ότι είμαι μικρούλα. Είμαι 30. Οκ, δεν είμαι μεγάλη, αλλά ξεκίνησα τη μουσική σχετικά αργά. Και πολύ συχνά σκέφτομαι ότι αν είχα ξεκινήσει πιο νωρίς, ίσως είχα κάνει περισσότερα πράγματα. Και κάποιες φορές με ανησυχούσε παλιότερα μήπως έχω καθυστερήσει. Μετά όμως σκέφτομαι πως ήμουν τότε, τι μουσική έκανα, τι ικανότητες είχα και λέω πως έπρεπε να περάσω όλα αυτά τα στάδια. Έχασα στα 26 τη δουλειά μου ως δασκάλα και στράφηκα στο τραγούδι.

Evangelia

* Φωτογραφίες: Intime/Δημοσθένης Καμσής

** Η φωτογράφιση και συνέντευξη έγινε στον Τράγο στου Ψυρρή.

*** Μπορείς να μαθαίνεις τα νέα της Evangelia στο Instagram στο κανάλι της στο Youtube.