11 γκολ σε ένα ματς: Ο Έλληνας «μπόμπερ» των 1.000 γκολ που έγινε ο φόβος και ο τρόμος των αμυντικών στα ξερά

Διέπρεψε σε ξερά και στο γαρμπίλι

Οι περισσότεροι ποδοσφαιρόφιλοι στο άκουσμα του ονόματος Ζιώγας, σκέφτονται τον Μιχάλη. Τον επιθετικό της ΑΕΛ που έκανε σπουδαία καριέρα την δεκαετία του 1980. Κατέκτησε τίτλους, πέτυχε 123 γκολ στη μεγάλη κατηγορία κι έφτασε μέχρι και την Εθνική ομάδα. Κι όμως, υπάρχει ένας άλλος Ζιώγας, ο Δημήτρης που όχι μόνο δεν ζηλεύει τα ρεκόρ του, αλλά κοντράρει στα ίσια ακόμη και τον Πελέ!

Υπερβολές, θα πείτε… Και όντως θα έπρεπε κάποιος να είναι τρελός για να συγκρίνει τον κατά πολλούς κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών με οποιονδήποτε. Πόσω μάλλον με έναν ποδοσφαιριστή που σήμερα πολλοί αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή του. Σε αντίθεση πάντως με τον Βραζιλιάνο μύθο που για να φτάσει στον απίθανο αριθμό των 1.000 τερμάτων, μέτραγε ακόμη κι αυτά στην… αλάνα, του Δημήτρη Ζιώγα είναι ΌΛΑ καταγεγραμμένα!

Μια άλλη διαφορά βέβαια είναι ότι για το 1000ό γκολ του Πελέ, υπάρχει στιγμιότυπο. Για τον Ζιώγα όχι, όπως και για τα περισσότερα από τα υπόλοιπα, αφού διέπρεψε σε ξερά, στο γαρμπίλι και στα γήπεδα με χλοοτάπητα των τοπικών κατηγοριών.

Από μικρός… κανόνι

Ξεκινώντας να κλωτσάει το τόπι, ο Δημήτρης Ζιώγας έναν Βραζιλιάνο είχε πρότυπό του. Όχι όμως τον Πελέ, αλλά τον Ρομάριο. Και φυσικά τον Γκερντ Μίλερ. Το απόλυτο Γερμανό γκολτζή. Καριέρα σαν και τις δικές τους ονειρευόταν ο μικρός που έδειξε με το «καλημέρα» τις προθέσεις του. Σε ηλικία μόλις 6 ετών με την ακαδημία του Κενταύρου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ σε ένα πανθεσσαλικό τουρνουά.

Περνά από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού Βόλου και ακολουθεί το 1996, στα 15 του, το συμβόλαιο με την με την νεοϊδρυθείσα Ακαδημία Ποδοσφαίρου Βόλου. Σε δύο σεζόν με την AΠOΒ πετυχαίνει 35 και 36 γκολ. Φυσικά αμφότερες κερδίζει τον τίτλο του κορυφαίου γκολτζή της Γ΄ κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας!

Το επαγγελματικό συμβόλαιο

Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το υπέγραψε με τη Νίκη Βόλου της τότε Β’ Εθνικής και είχε διάρκεια 5 ετών. Αν και κατέκτησε το Κύπελλο Θεσσαλίας με την ομάδα, δεν κατορθώνει να στεριώσει εκεί. Σύντομα παραχωρείται δανεικός και συνεχίζει στα τοπικά να φορτώνει κατά ριπάς τα αντίπαλα δίχτυα.

Εκείνη την περίοδο στη Νίκη πέρασαν προπονητές όπως οι Αντωνιάδης, Πρόκοπ, Μίχος, Γιοβάνοβιτς και Γούναρης. Ίσως να μην του έδωσαν τις ευκαιρίες που έπρεπε. Από την άλλη βέβαια είχαν στη διάθεσή τους και επιθετικούς όπως οι Αντεμάρ, Γιακόβλεβιτς, Παφλιάς, Τριχιάς, Μπούις και Κάστρο. Τελικά, το 2001 αποχώρησε ως ελεύθερος από το σύλλογο της Μαγνησίας…

Επιστροφή στο φυσικό του χώρο

Όπως απέδειξαν τα επόμενα χρόνια, η Δ’ Εθνική και τα τοπικά ήταν ο φυσικός του χώρος. Εκεί ήταν πραγματικά ασταμάτητος. Πέρασε από δεκάδες ομάδες σε μια διαδρομή που κράτησε 23 ολόκληρα χρόνια και πέρασε από όλη την Ελλάδα. Έκανε φίλους, έκανε και εχθρούς είναι αλήθεια, ενώ οι αμυντικοί τον… έτρεμαν.

Και πώς να μην συμβαίνει αυτό αφού ο Βολιώτης φορ δεν έπαιρνε ποτέ… ρεπό από το γκολ, όπου κι αν αγωνίστηκε. Μετρήστε ομάδες, μετά την ΑΠΟΒ και τη Νίκη Βόλου. Αστέρας Ριζομύλου, Ανδρούτσος Γραβιάς, Αναγέννηση Καρδίτσας, Ένωση Πόρου-Γαλατά, Αστέρας Ιτέας, Νίκη Πολυγύρου, Αναγέννηση Γιαννιτσών, Νέα Ιωνία, Ασπρόπυργος, ΑΕ Δηλεσίου, Αναγέννηση Σχηματαρίου, ΑΟ Αυλώνας, Κορωπί, Λήλας Βασιλικών, ΑΟ Νάξου, Οδυσσέας Νυδρίου Λευκάδας, ΑΠΟ Νικηφόρος, Κυπαρισσία Καλαμάτας, Ολυμπιακός Ηλείας, Ευβοϊκός Αγ. Νικολάου Χαλκίδας, ΑΟ Ύδρας, ΑΟ Γέρακας, ΓΣ Ηλιούπολης, Ολυμπιακός Λιοσίων, ΑΟ Κυψέλης, Μπουμπουλίνα Σπετσών, Σαρωνικό, ΑΟ Καρδίτσας, Σαρακηνό, ΑΕ Λεονταρίου, ΑΕ Διμηνίου! Σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε και ομάδες από Αλβανία και Βουλγαρία στις οποίες έπαιξε όταν τιμωρήθηκε για ντόπινγκ…

Αν και είχε πει ότι θα έλεγε αντίο από τα γήπεδα όταν θα έχανε την επαφή του με το τέρμα, η αλήθεια είναι ότι ακόμη και την τελευταία σεζόν της καριέρας του βγήκε πρώτος σκόρερ στον 1ο όμιλο της Α’ Τοπικής με την ΑΕ Διμηνίου.

Αμέτρητοι τίτλοι και ρεκόρ

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Δημήτρης Ζιώγας πανηγύρισε 19 πρωταθλήματα και Κύπελλα σε τοπικά και 4 κύπελλα ερασιτεχνών. Και επιπλέον 16 τίτλους πρώτου σκόρερ, αλλά και ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθούν.

Έχει βάλει 11 γκολ σε ένα ματς, την σεζόν 2006-07 με τη φανέλα της Ενωσης Πόρου-Γαλατά. Σκόραρε για 21 παιχνίδια σερί. Την περίοδο 2015-16 με την Α.Ε. Δημινίου έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα που σημείωσε 5 τέρματα σε μόλις 45′ λεπτά! Είναι επίσης ο νεότερος που έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ σε πρωτάθλημα, σε ηλικία 16 ετών με την AΠOΒ στην Γ΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας το 1997. Και είναι από τους νεότερους παγκοσμίως που έχουν σημειώσει χατ-τρικ.

Από τότε που κρέμασε τα παπούτσια του, έχοντας πετύχει τουλάχιστον 750 γκολ (κάποιοι το ανεβάζουν στα 1.000) ασχολείται με την προπονητική.