Από βαμπίρ σε νυχτερίδα: Ο νέος Μπάτμαν έχει babyface αλλά είναι ιδανικός
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Από βαμπίρ σε νυχτερίδα: Ο νέος Μπάτμαν έχει babyface αλλά είναι ιδανικός

Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Μπάτμαν ήδη κράζουν μαζικά την επιλογή Πάτινσον για τον ρόλο αλλά -μεταξύ μας- τι ξέρουν αυτοί;

Είναι γνωστό από την μια ως την άλλη άκρη των υπερηρωικών συμπάντων πως υπάρχει ένας βασικός διαχωρισμός ανάμεσα σε όλους τους υπερήρωες και αυτός έχει ως εξής: από την μια στέκεται ο Μπάτμαν και από την άλλη όλοι οι υπόλοιποι. Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν που δεν υπάρχει κανένας άλλος υπερήρωας που να τον έχουν υποδυθεί τόσοι πολλοί ηθοποιοί.

Είναι λογικό: ο Μπάτμαν είναι τόσο βαθύς και τόσο πολυδιάστατος χαρακτήρας που οι οπτικές γωνίες που μπορεί να τον «κοιτάξει» κανείς είναι πάρα πολλές. Χωρίς υπερβολή, οι Άνταμ Γουέστ, Μάικλ Κίτον (αγαπάμε!), Βαλ Κίλμερ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Κρίστιαν Μπέιλ και Μπεν Άφλεκ ενσάρκωσαν και από μια διαφορετική εκδοχή του Σκοτεινού Ιππότη.

Μετά την αποχώρηση του Άφλεκ από τον ρόλο και την ταυτόχρονη επιβεβαίωση πως η επόμενη solo ταινία του Μπάτμαν θα έρθει το καλοκαίρι του 2021 (και θα είναι μια νουάρ ταινία που θα εστιάζει στα πρώτα χρόνια δράσης του Μπάτμαν) μια άτυπη μάχη για την απόκτηση του βαρύτιμου στέμματος ξεκίνησε. Και ως συνήθως, οι φανατικοί οπαδοί του Μπάτμαν δεν γούσταραν κανέναν από τους υποψήφιους.

Αν εξαιρεθεί ο Τζορτζ Κλούνεϊ άλλωστε, κανένας ηθοποιός που υποδύθηκε στο παρελθόν τον Μπάτμαν δεν αντιμετωπίστηκε ως κατάλληλος για τον ρόλο από τους ξερόλες οπαδούς. Και είναι δεδομένο πως με βάση αυτό το παρελθόν, οι παραγωγοί της νέας ταινίας ήξεραν απόλυτα τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν όταν επέλεγαν τον Ρόμπερτ Πάτινσον για νέο Μπάτμαν, τον ηθοποιό δηλαδή που έχει συνδέσει την καριέρα του με το μισητό όσο δεν πάει -με εξαίρεση ορισμένες έφηβες- franchise του «Twilight».

Από βαμπίρ σε νυχτερίδα: Ο νέος Μπάτμαν έχει babyface αλλά είναι ιδανικός

Ο Πάτινσον αν και δεν αποτελεί τον μικρότερο σε ηλικία κινηματογραφικό Μπάτμαν (όταν ο Κρίστιαν Μπέιλ έπαιζε στο «Batman Begins» ήταν 31, δηλαδή δύο χρόνια νεότερος από τον Πάτινσον) είναι σίγουρα ο πιο «baby face»Μπάτμαν του κινηματογράφου. Και με δεδομένο πως κουβαλάει πάνω του την κατάρα του «Twilight» δύσκολα μπορεί ο μέσος θεατής να τον αντιληφθεί διαφορετικά. Κι όμως, ανάμεσα στα πρώιμα χρόνια του στο Χόλιγουντ όταν και έκανε καριέρα υποδυόμενος το τεκνό βαμπίρ και τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι το βαρύ σαν ιστορία όνομα του Μπάτμαν πλέον του ανήκει, ο Πάτινσον είναι μια πολύ εξελιγμένη περίπτωση ηθοποιού.

Πράγματι, την εμπορικότητα του «Twilight» δεν την άγγιξε καμία μετέπειτα δουλειά του ωστόσο αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία: τα δείγματα γραφής του δείχνουν πως μια χαρά το έχει να ενσαρκώνει ρόλους με τα χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν στον Μπάτμαν.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Για παράδειγμα στο «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ, πανεύκολα θα μπορούσε να είναι ένας νεαρός Μπρους Γουέιν:

Από βαμπίρ σε νυχτερίδα: Ο νέος Μπάτμαν έχει babyface αλλά είναι ιδανικός

Ή στο σχεδόν τρομακτικό και ασύλληπτα υποτιμημένο «Η Γέννηση ενός ηγέτη»:

Από βαμπίρ σε νυχτερίδα: Ο νέος Μπάτμαν έχει babyface αλλά είναι ιδανικός

Και φυσικά στο πολύ άνισο και ιδιαίτερο Sci Fi της Κλερ Ντενί, «High Life» όπου ωστόσο ο ίδιος ο Πάτινσον είναι εξαιρετικός:

Από βαμπίρ σε νυχτερίδα: Ο νέος Μπάτμαν έχει babyface αλλά είναι ιδανικός

Να μας συγχωράνε οι σκληροπυρηνικοί φαν, δεν ήμαστε όλοι τόσο πολύξεροι όσο εκείνοι αλλά όποιος δεν βλέπει ότι αυτή η φάτσα σε συνδυασμό με τις ερμηνευτικές τάσεις του κατόχου της είναι ταμάμ για νέος Μπάτμαν, πάσχει μάλλον από προκατάληψη: ο Πάτινσον, και ειδικά από τη στιγμή που η προσέγγιση της επόμενης ταινίας θα έχει να κάνει με τα πρώτα χρόνια παρουσίας του Σκοτεινού Ιππότη στην Γκόθαμ Σίτι, μοιάζει να είναι ιδανικός για τον ρόλο.

Στην τελική, αναφορικά με τους αμφισβητίες, θα υπάρχει πάντα το επιχείρημα που ακούει στο όνομα Χιθ Λέντζερ. Ας θυμηθούμε άπαντες τι ακριβώς λέγαμε στο μακρινό 2007 όταν ανακοινώθηκε ότι ο επόμενος Τζόκερ (και μάλιστα στον ρόλο που εκείνη την περίοδο κανείς δεν φανταζόταν άλλον πλην του μεγάλου Τζακ Νίκολσον) θα ήταν ο Χιθ Λέντζερ, ένας σταρ δηλαδή εφηβικών χαζοταινιών…

Όπως και να έχει, το καλοκαίρι του 2021 δεν είναι τόσο μακρινό όσο φαντάζει (και βέβαια είναι αλλά οκ…). Τότε θα μας λυθούν όλες οι απορίες. Και εκτός από το «Joker» με τον Χοακίν Φίνιξ (παρεμπιπτόντως, οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν πρέπει να έχουν αποφασίσει καν αν το «Joker» και το επερχόμενο «The Batman» θα ανήκουν στο ίδιο σύμπαν…) διάφοροι άλλοι δευτεροκλασάτοι υπερήρωες θα σεργιανίζουν στη μεγάλη οθόνη για να να περνάμε την ώρα μας.

Είπαμε: ο πρωτοκλασάτος υπερήρωας είναι ένας.