The Life of David Gale
Βρείτε μας στο

Πώς γίνεται αυτή η ταινία να έχει 19% στο Rotten Tomatoes; Τι το τόσο διαφορετικό έχει σε ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το Usual Suspects ή το Seven; Ελάχιστα ή και καθόλου διαφέρει απ΄ αυτές το The Life of David Gale.

Δεν έχουν υπάρξει πολλές ταινίες τα τελευταία 25-30 χρόνια που να έχουν ταυτόχρονα ένα καλλιτεχνικό και κοινωνικό υπόβαθρο, δίχως το δεύτερο να είναι τόσο έντονο που να επισκιάζει το πρώτο.

Στο The Life Of David Gale βλέπουμε την προσπάθεια τριών ανθρώπων να επικυρώσουν με την ίδια τους τη ζωή την πίστη τους πως η θανατική ποινή είναι αχρείαστη και κατά βάση άδικη ως μέρος του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Ο Ντέιβιντ Γκέιλ είναι ένας καθηγητής και ακτιβιστής που ηγείται ενός γκρουπ που διαδηλώνει κατά της θανατικής ποινής στο Τέξας. Συναγωνιστές του σε αυτό είναι η Κόνστανς Χαρογουέι και ο Ντάστιν Ράιτ.

Ο Γκέιλ δέχεται κάποια στιγμή το φλερτ μιας φοιτήτριας του, που είναι ένα εργαλείο της για να περάσει το μάθημα. Η Μπερλίν τον πετυχαίνει μπόσικο σε ένα πάρτι και κάνουν σεξ μέσα σε μια τουαλέτα. Μετά τον κατηγορεί για βιασμό και ο Γκέιλ βρίσκεται κατηγορούμενος για κάτι που δεν έκανε. Η υπόθεση δεν ολοκληρώνεται δικαστικά γιατί αποσύρει την κατηγορία η Μπερλίν.

Σε αυτό το διάστημα ο Γκέιλ έχει όμως το στίγμα και δε βρίσκει πουθενά δουλειά. Τότε είναι που μαζί με την Κόνστανς συλλαμβάνουν ένα σχέδιο για να δείξουν στον κόσμο πως η θανατική ποινή πρέπει να καταργηθεί.

Μείωση τζίρου και απολύσεις: Οι 4 εταιρίες που έχουν στριμώξει στα σκοινιά το Netflix

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

Το The Life of David Gale είναι μια επώδυνα to the point ταινία

Είναι ένα δημόσιο ντιμπέιτ με τον κυβερνήτη του Τέξας, στο οποίο ηττάται πανηγυρικά ο Γκέιλ, που τους αναγκάζει να θεμελιώσουν το επιχείρημα τους με κάτι παντελώς outside of the box.

Η Κόνστανς βρίσκεται νεκρή και βιασμένη. Ο Γκέιλ έχει αποτυπώματα πάνω της, όπως και το σπέρμα του. Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θανατική ποινή. Τότε καλεί μια δημοσιογράφο, την Μπίτσι Μπλουμ, για να της πει σχεδόν όλη την ιστορία και αυτή να κρατήσει το όνομα του ζωντανό ακόμα και μετά την εκτέλεσή του.

Η Μπίτσι πάει σε αυτές τις συνεντεύξεις βέβαιη πως ο Γκέιλ είναι ο θύτης. Η ευκολία με την οποία τον καταδικάζει μέσα της, αντικατοπτρίζει και την ευκολία με την οποία μπορεί να καταδικάσει το δικαστικό σύστημα, ιδίως εν μέσω κοινωνικής πίεσης. Σας θυμίζει τίποτα αυτό το φαινόμενο; Είναι μπροστά από την εποχή της αυτή η ταινία.

Κι ενώ ο θεατής πάει από την σιγουριά περί της ενοχής του Γκέιλ στην πεποίθηση πως όντως κάποιος άλλος έκανε τον φόνο και τον παγίδευσε, έρχεται η τελευταία σκηνή της ταινίας για να μας στοιχειώσει.

Δεν είναι υπερβολική η χρήση αυτού του ρήματος. Όντως αυτό κάνει. Το The Life of David Gale έχει την απόλυτη ανατροπή, αφού ο Γκέιλ αποδεικνύεται πως έστησε τον θάνατο της Κόνστανς με τον Ντάστι και την ίδια.

Στο ντιμπέιτ που είχε με τον κυβερνήτη, του είχε ζητηθεί να πει ένα όνομα που καταδικάστηκε σε θάνατο αδίκως. Ο Γκέιλ δεν είχε κάτι να απαντήσει. Αποφάσισε να γίνει αυτός αυτό το όνομα για να αλλάξει αυτό που θεωρούσε και ήταν λάθος.

Η Κόνστανς έπασχε από λευχαιμία, οπότε αργά ή γρήγορα θα πέθαινε. Προτίμησε να πεθάνει με τρόπο που να προσφέρει ένα πάτημα στον αγώνα τους. Και ο Γκέιλ προσφέρθηκε να υπηρετήσει τον ρόλο του θύτη και να πεθάνει για να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα. Η Μπίτσι αποτέλεσε το μέσο του.

Το The Life of David Gale δεν έχει το στοιχείο της λύτρωσης για τον θεατή, αλλά με κάποιο τρόπο του δίνει μια ανακούφιση σε αυτό το συναίσθημα της αδικίας, του μοιραίου, του μη αναστρέψιμου που είναι ο θάνατος.

Και γι΄αυτό, χάρη στο φινάλε της, μπαίνει σε μια κατηγορία ταινιών που από απλώς ενδιαφέρουσες, γίνονται must watch..