Netflix Cobra Kai
Βρείτε μας στο

Η πορεία του Cobra Kai μέχρι σήμερα, ήταν πέραν κάθε αισιόδοξης προσδοκίας. Έφτασε εκεί που δεν περίμεναν ούτε οι ίδιοι οι δημιουργοί του. Το εύχονταν, δούλευαν γι΄αυτό, το ήθελαν, αλλά υπάρχει πάντα μια απόσταση από την επιθυμία ως την πράξη.

Πολλά τα παραδείγματα που οι συντελεστές μιας σειράς ήθελαν, είχαν κάνει τέλεια τη δουλειά τους κι όμως το μήνυμα δεν έφτασε στο κοινό, με αποτέλεσμα η σειρά να τελειώσει εξ’ ανάγκης και άδοξα.

Είναι κάμποσα τα στοιχεία που έφεραν το Cobra Kai στην 5η σεζόν, να αποτελεί ένα από τα διαμάντια στο Γάντι Αιωνιότητας του Netflix. Κι έχουν αναλυθεί.

Η 5η σεζόν ήρθε, νωρίτερα από κάθε άλλη, με μόλις 9 μήνες να τη χωρίζουν από την προηγούμενη, κι αυτό που αφήνει ως αίσθηση είναι πως αυτή η μειωμένη χρονική απόσταση επηρέασε.

Κάποιες σκηνές μάχης δεν είναι τόσο καλοδουλεμένες. Αρκετοί χαρακτήρες που είχαν δείξει πράγματα και εξελίσσονταν, σε αυτή τη σεζόν έκαναν ένα ή και δύο βήματα πίσω. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο Ιλάι και ο Ρόμπι. Στάσιμοι έμειναν η Σαμ και ο Μιγκέλ. Η Τόρι είχε μια περαιτέρω εξέλιξη.

ΟΚ., αντιλαμβάνομαι πως όταν εισέρχονται διαρκώς νέοι χαρακτήρες, δεν μένει και πολύς χώρος σε επεισόδια των 30 λεπτών για όλους ώστε να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν. Κάποιοι θα πρέπει να θυσιαστούν.

Κι ενώ στις προηγούμενες 4 σεζόν τα παιδιά ήταν στο επίκεντρο, σε αυτή είναι η ώρα των μεγάλων να λύσουν τις διαφορές τους μεταξύ τους.

Από το trailer που είχε κυκλοφορήσει πριν μερικές εβδομάδες, αυτό που μπορούσε να υποθέσει κάποιος, είναι ότι ο Κριζ θα έβγαινε από τη φυλακή και θα έκανε team up με τους Λαρούσο και Λόρενς για να κατεδαφίσουν τον Σίλβερ. Ό,τι θα εξιλεωνόταν κι αυτός.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Σε αυτό πρέπει να αναγνωρίσουμε στο σενάριο ότι δεν ακολούθησε τον προφανή δρόμο και πήγε προς μια κατεύθυνση που είναι δίκοπο μαχαίρι, αλλά ανατρεπτική.

Δίκοπο μαχαίρι γιατί μπορεί πολύ εύκολα να κουράσει εν όψει της 6ης σεζόν και να βαλτώσει το Cobra Kai, να οδηγηθεί σε μια διαρκή ανακύκλωση.

Τα όσα είδαμε στην 5η σεζόν είναι μια σαφής ένδειξη πως η σειρά δεν έχει μεγάλα περιθώρια να πάει προς τα πάνω, ίσως να έπιασε το ταβάνι της και από εδώ και πέρα θα αναγκαστεί να πάει προς τα κάτω για να φτάσει στο οριστικό φινάλε.

Αυτό που μπορεί κάποιος να καταλογίσει στο Cobra Kai, είναι ότι δεν επιλέγει το στοιχείο του θανάτου, της απώλειας, που θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς, τα κίνητρα, την ψυχολογία. Όποτε πάει να το κάνει, εν τέλει το μετανιώνει.

Η 5η σεζόν κλείνει με ένα happily ever after, παρά το ότι ο Κριζ δραπετεύει και θέλει να τιμωρήσει τους Λαρούσο και Λόρενς. Κάτι που θα ήταν πολύ σωστή επιλογή αν το Cobra Kai τελείωνε εδώ. Έχει όμως και συνέχεια.

Μέχρι στιγμής οι δημιουργοί της σειράς έχουν δείξει ότι μπορούν να φέρουν ένα υψηλό επίπεδο και δεν είναι απίθανο να το επανακτήσουν στην 6η σεζόν. Η αίσθηση πάντως που μένει, είναι πως το Cobra Kai δεν μπορεί να κολυμπήσει πλέον πέρα από τα νερά που πατώνει!

H 5η σεζόν μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα μάθημα για το Netflix πως αν πιέζει, αν μειώνει το χρόνο που έχει ανάγκη μια παραγωγή για να δουλευτεί σωστά, περισσότερα θα χάσει απ’ όσα θα κερδίσει.