Σκληρή, ωμή, αληθινή: Δες απόψε δωρεάν τη συγκλονιστική ταινία με τις 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ (Vid)
Βρείτε μας στο

Είναι 2017. Όλοι έχουν στραμμένα τα μάτια τους σε ταινίες όπως το The Shape of Water ή το Three Billboards Outside Ebing Missouri. Το Mudbound περνά απαρατήρητο, παρόλο που έχει τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ και πλήθος βραβεύσεων σε άλλες απονομές.

Πολλές φορές ρέπουμε προς την υπερβολή και λέμε πράγματα που θέλουν να καταδείξουν ένα κοινωνικό φαινόμενο, όμως το τοποθετούμε σε μια εποχή πραγματικά πολύ πιο σκληρή. Λέμε για παράδειγμα σήμερα για Χούντα, αλλά δεν ξέρουμε τι ήταν η Χούντα και γι΄αυτό εύκολα την εφαρμόζουμε ως μέτρο σύγκρισης.

Λέμε πως υπάρχει καταπίεση και ρατσισμός, αλλά υπήρξε μια εποχή που το να έχεις το δικαίωμα να μιλήσεις γι΄αυτό, ήταν ουτοπικό. Δεν είναι εύκολο από το σημείο που στεκόμαστε, να αντιληφθούμε πως, έστω με κάποια αργοπορία, κάπως σβήνουμε τα κακώς κείμενα.

Γι΄αυτό έρχεται ο θεματοφύλακας του παρελθόντος, η τέχνη, να μας δείξει τι έχει περάσει η κοινωνία, τι συνέβαινε όταν εμείς ήμασταν αγέννητοι ή δεν είχαμε ακόμα αντίληψη του τι συνέβαινε γύρω μας.

Το σινεμά είναι η πιο αποδοτική καταγραφή του παρελθόντος και η παράδοση του στο σήμερα έστω με μυθιπλαστικό τρόπο.

Η ταινία Mudbound αποτελεί το πιο άρτιο δείγμα του σύγχρονου σινεμά στην απεικόνιση της βαναυσότητας των μέσων του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ ως προς τους μαύρους. Μαζί με το Green Book, δεν έχουν υπάρξει ταινίες που να εξηγούν με τρόπο σχηματικό ή και επακριβή, όσα συνέβαιναν τότε.

Κι αν το δεύτερο επέλεξε το μονοπάτι της κωμωδίας, το πρώτο, το Mudbound, είναι μια ταινία γεμάτη με πόνο, με δάκρυα, με ερωτήματα για την απανθρωπιά και το άκρατο ρατσισμό της εποχής και περιοχής.

Λίγο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι η στιγμή της επιστροφής για όσους πολέμησαν. Ανάμεσα τους και οι μαύροι. Θα περίμενε κανείς ότι έστω αυτούς θα τους σεβόταν η κοινωνία. Εις μάτην…

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Η επιστροφή τους τους στέλνει ξανά στην καταπίεση της αγροτιάς, αλλά με κάποιον τρόπο η οικογένεια Τζάκσον μπορεί να ονειρεύεται πως θα κάνει την γη πιο αποδοτική και πως θα έχει πράγματα καλά να περιμένει στο μέλλον.

Λογαριάζει όμως χωρίς την Κου Κλουξ Κλαν και την οικογένεια ΜακΆλαν, τους γαιοκτήμονες που τους έχουν δώσει τη γη για να την καλλιεργούν. Οι ΜακΆλαν δεν αποδέχονται παρά τη συνεργασία την ανέλιξη τους και ειδικά του Ρονσέλ, του νεαρού γιου που έχει γυρίσει από τον πόλεμο.

Υπό την πίεση κιόλας της κοινωνικής κατακραυγής, οι ΜακΆλαν, με το άπραγο βλέμα του Τζέιμι, που ήταν στον πόλεμο μαζί με τον Ρονσέλ και ο δεύτερος του έσωσε τη ζωή, συνεργάζονται με τα θηρία της Κου Κλουξ Κλαν για να κάψουν το βιος των Τζάκσον και να σαπίσουν στο ξύλο τον Ρονσέλ.

Το Mudbound είναι σκληρό, αλλά επ΄ουδενί τόσο σκληρό όσο η εποχή του. Η σεναριογράφος και σκηνοθέτης Dee Rees καταθέτει στο χολιγουντιανό σινεμά ένα αριστούργημα που σου ταράζει την ψυχή, που σε αφήνει εκτεθειμένο μπροστά στο ψυχόδραμα και σε οδηγεί στο απόλυτο ψυχικό κενό.

Η ταινία βρίσκεται από την Παρασκευή στο Ertflix και είναι ήδη στα πιο δημοφιλή. Δικαιολογημένα αν σκεφτούμε πως εκτός της ιστορίας, έχουμε και ερμηνείες συγκλονιστικές, όπως της Μέρι Τζ. Μπλάι.

* Τσέκαρε και το review μας εδώ.