No 1 σε Ελλάδα και 83 χώρες: Η σειρά του Netflix που βλέπουν πάνω από 80 εκατ. θεατές τρυπάει τη Γη (Vid)
Βρείτε μας στο

Πρώτα ήταν το Riverdale. Μετά το Stranger Things. Μετά το Queen’s Gambit. Και πόσα ακόμα που τώρα διαφεύγουν της μνήμης μας. Η σκυτάλη παραδίδεται στο Wednesday για να κάνει το Netflix το νέο pop culture icon την Τζένα Ορτέγκα.

Το είδαμε να συμβαίνει με την Μίλι Μπόμπι-Μπράουν και με την Άνια Τέιλορ-Τζόι. Σαν να ζούμε τη μέρα της μαρμότας.

Το Netflix μοιάζει να ανακαλύπτει κάθε φορά τον τρόπο να τρυπήσει τη γη και να σκάψει βαθύτερα για να βρει τον νέο εθισμό των χρηστών του, που λειτουργεί ως υπενθύμιση για το ότι παραμένει ο κυρίαρχος της αγοράς.

Disney+ και Apple TV+ μπορεί να έχουν πίσω τους έναν πακτωλό χρημάτων, το Amazon το ίδιο, αλλά θα πάρει πάρα πολύ καιρό για να κοντράρουν στη συνείδηση του μέσου χρήση το Netflix.

Δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάτι αντίστοιχο με το «Netflix and chill» και σειρές όπως το Wednesday το ισχυροποιούν.

Η Οικογένεια Άνταμς είναι ένα saga γνωστό στις αρκετά παλιές γενιές (ναι, τα παιδιά των αρχών 90s και πίσω θεωρούμαστε πια παλιά γενιά, σόρι γι΄αυτό) που ποτέ του δεν γνώρισε την επιτυχία και δεν είχε την απήχηση που έχει τώρα το Wednesday.

Μέσα σε λιγότερο από δύο βδομάδες στην πλατφόρμα του Netflix και έχει καταφέρει με εκθετικό τρόπο να αυξάνει την επικράτηση του έναντι οποιουδήποτε άλλου πρότζεκτ, με τα social media να βρίθουν σε αναφορές από τη σειρά και σε φωτογραφίες της 20χρονης Ορτέγκα που μέσα σε λίγες ημέρες πήδησε από τον 6ψήφιο αριθμό χρηστών στα 14 εκατομμύρια!

Και πώς να γίνει αλλιώς όταν το Wednesday είναι πρώτα σε 83 χώρες, το έχουν δει για τουλάχιστον ένα ολόκληρο επεισόδιο πάνω από 50 εκατομμύρια accounts (όπερ σημαίνει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια τηλεθεατές) και έχει ξεπεράσει αυτό που κατάφερε το Stranger Things της 4ης σεζόν, μένοντας για μια εβδομάδα στην πρώτη θέση.

No 1 σε Ελλάδα και 83 χώρες: Η σειρά του Netflix που βλέπουν πάνω από 80 εκατ. θεατές τρυπάει τη Γη (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

No 1 σε Ελλάδα και 83 χώρες: Η σειρά του Netflix που βλέπουν πάνω από 80 εκατ. θεατές τρυπάει τη Γη (Vid)

Η πλοκή του Wednesday

Η Wednesday Addams, κόρη της Μορτίσια και του Γκόμεζ, είναι ένα παιδί με ειδικές δυνατότητες και απόκληρη. Όταν αμολάει μια αγέλη από πιράνχας σε μια πισίνα σχολείου κι αυτά κατασπαράζουν τον όρχι ενός συμμαθητή της, οι γονείς της την αλλάζουν σχολείο.

Η επιλογή της Ακαδημίας Nevermore είναι μονόδρομος, μιας κι εκεί φοίτησαν οι γονείς της και φοιτούν κι άλλα παιδιά με τόσο ειδικά χαρίσματα. Μόνο που η Wednesday έχει το μέγιστο, έχει οράματα για το παρελθόν και το μέλλον, αγγίζοντας αντικείμενα, ενώ είναι και πολύ ικανή στη μάχη.

Πάνω της όμως βρίσκεται και ένας οιωνός θανάτου για τους μαθητές στη Nevermore, με εκείνη να τον ξεκλειδώνει με την παρουσία της εκεί και εν αγνοία της.

Σύντομα θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας πολύπλοκης κατάστασης που περιλαμβάνει ένα τέρας του δάσους, δολοφονίες, συγκάλυψη και μυστικά που διαφυλάσσονται πάση θυσία και οι Θεματοφύλακες των δεν προτίθενται να τα κάνουν κοινά με ευκολία.

Μια σειρά που επαναφέρει απόλυτα τον Τιμ Μπάρτον

Αν και τα στοιχεία της σειράς παραπέμπουν σε εφηβική σειρά, έμπλεη σεναριακής αφέλειας και άχρωμων, άοσμων, άγευστων γνωρισμάτων, εν τέλει, στην πράξη πρόκειται για μια σειρά που απωθεί αυτή την στερεοτυποποίηση και έχει άσους, όχι στο μανίκι, αλλά πάνω στο τραπέζι, που δεν φοβάται να ανοίξει όλα της τα φύλλα.

Είναι επίσης το Wednesday μια σειρά προσωποκεντρική. Είναι σχεδόν τα πάντα, αν όχι τα πάντα, η Τζένα Ορτέγκα. Η 20χρονη είναι μια από τις πιο σωστές επιλογές σε κάστινγκ σε σειρές. Έχει όσα ορίζει ο ίδιος ο ρόλος, προσθέτει όμως κι η ίδια. Κάνει τον ρόλο δικό της και ταυτόχρονα διατίθεται στον ρόλο.

Σε 8 επεισόδια δεν ανοιγοκλείνει τα μάτια της καθόλου. Ο σαρκασμός της είναι μεταδοτικός και αποθεώνεται. Η εκφορά των λέξεων, η τοποθέτηση των εκφράσεων της, είναι για σεμινάριο.

Το δημιούργημα του Τιμ Μπάρτον, εκτός από το gothic στοιχείο που χαρακτηρίζει τον δημιουργό του, έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το Harry Potter, έχει κάτι το παραμυθένιο, όχι βέβαια με την mainstream μορφή, και φαίνεται πως συνδέει κάμποσα διαφορετικά πράγματα για να αποκτήσει αυτή τη μορφή.

Δεν χρειάστηκε και πολύ χρόνο το Netflix για να αρχίσει ετοιμασίες για τη δεύτερη σεζόν, με τον Μπάρτον να μην έχει δει κάτι αντίστοιχο σε τόσα χρόνια καριέρας μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα, παρά μόνο αν προσθέσεις τα Ψαλιδοχέρης, Σκαθαροζούμης και Τσάρλι Και Το Εργοστάσιο της Σοκολάτας.