Το MEGA τους «έφτυσε»: Η θρυλική σειρά του ΑΝΤ1 με τον «πιλότο» που δεν προβλήθηκε ποτέ
Βρείτε μας στο

Σήμερα, αν και έχουν περάσει δεκαετίες από την πρώτη προβολή του, θεωρείται ένα από τα πλέον επιτυχημένα κωμικά σίριαλ στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Και όμως θα μπορούσε να μην είχε φτάσει ποτέ στο σημείο να παίξει στην τηλεόραση εάν ο ANT1 έκανε το ίδιο λάθος με το MEGA και γύριζε την πλάτη του στη σειρά «Οι μεν και οι δεν», όταν ο Χάρης Ρώμας και οι συνεργάτες του τους χτύπησαν την πόρτα!

Για πολύ καιρό η φήμη κυκλοφορούσε περίπου ως αστικός μύθος, αλλά η ίδια η Άννα Κουρή, βασική συντελεστής ως Βάνα Δάγκα, την επιβεβαίωσε και μάλιστα σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 το 2019, δηλαδή περίπου 27 ολόκληρα χρόνια μετά τους τίτλους τέλους. Όντως το πρώτο κανάλι στο οποίο απευθύνθηκαν ήταν το MEGA, όμως οι τότε υπεύθυνοι θεώρησαν ότι μια σειρά της οποίας οι πρωταγωνιστές δεν ήταν (εκείνη την εποχή) πολύ μεγάλα ονόματα, δεν θα έκανε γκελ στο κοινό.

Το MEGA τους «έφτυσε»: Η θρυλική σειρά του ΑΝΤ1 με τον «πιλότο» που δεν προβλήθηκε ποτέ

Ωστόσο τόσο η Φρόσω Ράλλη που είχε αναλάβει την διεύθυνση παραγωγής από το στούντιο ΑΤΑ, όσο και οι Χάρης Ρώμας και Άννα Κουρή που ήταν από την αρχή συμμέτοχοι στο εγχείρημα, πίστευαν πολύ στο σίριαλ και δεν έχασαν το κουράγιο τους μετά το ηχηρό «όχι».

Βέβαια ακόμη κι όταν o ANT1 άναψε το «πράσινο φως», τα πράγματα δεν ήταν εξ αρχής ρόδινα και δεν κύλησαν απολύτως ομαλά. Οι ηθοποιοί συγκεντρώθηκαν και σχεδόν επί έναν ολόκληρο χρόνο έκαναν πρόβες περιμένοντας υπομονετικά την έναρξη των γυρισμάτων η οποία συνεχώς αναβαλλόταν. «Το είχαμε βρει στις πρόβες, δεν το βρήκαμε πάνω στα γυρίσματα. Όταν βγήκε το σίριαλ δεν το περιμέναμε ότι θα κάνει επιτυχία! Ήμασταν οι outsiders! Δεν το πολυπιστεύανε (σ.σ οι υπεύθυνοι του ΑΝΤ1), αλλά τελικώς δικαιώθηκαν» αποκάλυψε η Άννα Κουρή!

Το MEGA τους «έφτυσε»: Η θρυλική σειρά του ΑΝΤ1 με τον «πιλότο» που δεν προβλήθηκε ποτέ

Επιπλέον αντιρρήσεις υπήρχαν ακόμη και για τους συντελεστές στους οποίους υπήρξαν αρκετές αλλαγές. Ξεκινώντας μάλιστα από την σκηνοθεσία η οποία αρχικά είχε προταθεί στον Στέλιο Ράλλη και όταν αυτός αρνήθηκε, ανέλαβε η Φωτεινή Κοτρώτση, σύμφωνα με όσα είχε πει η ίδια η Τζόυς Ευείδη, η οποία επίσης βρέθηκε από… σπόντα να πρωταγωνιστεί.

Φτιάχνει παντόφλες, έχει επιβραβευθεί 46 φορές: Η εντυπωσιακή αλλαγή του Πάσσαρη, δεν αρκεί για να του δώσει ό,τι ζητάει
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Φτιάχνει παντόφλες, έχει επιβραβευθεί 46 φορές: Η εντυπωσιακή αλλαγή του Πάσσαρη, δεν αρκεί για να του δώσει ό,τι ζητάει

Η αρχική επιλογή για το ρόλο της Νανάς Σταμάτη-Κουρούπα ήταν η Κατερίνα Πετούση και για αυτόν του συζύγου της, Τίμου Σταμάτη, ο Χρήστος Ευθυμίου. Με αυτούς τους δύο μάλιστα γυρίστηκε και ο πιλότος το καλοκαίρι του 1992, όμως οι υπεύθυνοι του ΑΝΤ1 διατύπωσαν αντιρρήσεις και επέμειναν στην αντικατάστασή τους.

Ειδικά για την Τζόυς Ευείδη, καθοριστική ήταν η παρέμβαση της Άλκηστις Μαραγκουδάκη, η οποία την είχε δει στο «Ρετιρέ» και επιθυμούσε να την εντάξει στο δυναμικό του καναλιού, παρά το γεγονός ότι άλλοι για κάποιο λόγο την θεωρούσαν ήδη «καμένη» και ζητούσαν ένα πιο άφθαρτο πρόσωπο… Όσοι για τον Στέλιο Μάινα, «καθάρισε» η Άννα Χατζησοφιά (η οποία παλιότερα είχε συνεργαστεί με την Ευείδη στην ΕΡΤ). Τον πρότεινε στους συντελεστές του ΑΝΤ1 και όταν πέρασε η επιλογή της, τα γυρίσματα ξεκίνησαν έστω και με καθυστέρηση μηνών.

Το MEGA τους «έφτυσε»: Η θρυλική σειρά του ΑΝΤ1 με τον «πιλότο» που δεν προβλήθηκε ποτέ

Ακόμη κι έτσι, σύμφωνα με την Τζόυς Ευείδη, οι «μεν και οι δεν»  πριν την πρεμιέρα και στα πρώτα επεισόδια μετά την επίσημη έναρξη των προβολών, ήταν όχι μόνο αουτσάιντερ, αλλά και η πρώτη υποψήφια σειρά για να κοπεί από το κανάλι. Αντίθετα, εκείνη την πίστευε πολύ, δηλώνοντας μετά από χρόνια: «Ήξερα από την αρχή ότι θα πάει καλά η σειρά, μου είχε διαβάσει ο Χάρης ένα σενάριο στο σπίτι του και έπεσα κάτω από τα γέλια»!

Τελικά το σίριαλ βγήκε στον αέρα στις 16 Σεπτεμβρίου 1993, με τους πρωταγωνιστές που γνωρίζουμε σήμερα αλλά και με τον τίτλο που ξέρουμε, αν και αρχικά είχε προταθεί «Το ζευγάρι της διπλανής πόρτας» και γνώρισε την τρομερή επιτυχία που όλοι ξέρουμε! Στις 3 σεζόν που κράτησε η προβολή του καθήλωσε τους τηλεθεατές οι οποίοι ακόμη και σήμερα το τιμούν κάθε φορά που ο ΑΝΤ1 αποφασίζει να το προβάλει σε επανάληψη, υπενθυμίζοντας στο MEGA το τρομερό λάθος στο οποίο υπέπεσε πριν από 32 χρόνια!