Τον πατσά ή θα τον λατρέψεις ή δεν θα αντέξεις ούτε την μυρωδιά του. Ενδιάμεση κατάσταση δεν υπάρχει. Και για όσους ανήκουν στην πρώτη κατηγορία πλέον οι κάποτε πολλές επιλογές για μεταμεσονύχτια -και όχι μόνο- απόλαυση έχουν λιγοστέψει, με ένα μαγαζί να… φυλάττει τις Θερμοπύλες της μυσταγωγίας!
Αυτό δεν είναι άλλο από το «Οινομαγειρείο Ήπειρος»… Ονομασία που μαρτυρά την καταγωγή του ανθρώπου που είχε την ιδέα να στήσει το… κονάκι του στην καρδιά της αγοράς στην Βαρβάκειο και να δώσει ζωή σε αυτή την ιστορική γωνιά της Αθήνας όταν κλείνουν τα χασάπικα και τα υπόλοιπα καταστήματα που κυριαρχούν όσο φέγγει το φως της ημέρας.
Ο Δημήτρης Καρατζένης γεννήθηκε στα Πράµαντα Ιωαννίνων, εργάστηκε ως πλανόδιος πωλητής αλλά και κουλουρτζής, πριν ασχοληθεί με την μαγειρική ανοίγοντας δικά του μαγαζιά και τελικά κατόρθωσε να γράψει την δική του γαστρονομική ιστορία ως βραβευμένος σεφ και ιδιοκτήτης του θρυλικού «Jimmy’s Cooking» στο Κολωνάκι.
Ένας χώρος που πολύ σύντομα είχε μετατραπεί σε στέκι για καλλιτέχνες, πολιτικούς και διασημότητες της εποχής. Το επόμενο επιχειρηματικό σχέδιό του, όμως, δεν αφορούσε μόνο την λεγόμενη «καλή κοινωνία», αλλά ένα στέκι που θα ένωνε ετερόκλητες παρέες πάνω από ένα πιάτο πατσά, ποδαράκια, μαγειρίτσα ή γίδα βραστή, για να αναφέρουμε το μενού που σε μεγάλο βαθμό παραμένει απαράλλαχτο στον χρόνο.
Μετά τα Χριστούγεννα του 2013, όταν έφυγε από την ζωή ο Δημήτρης Καρατζένης, η σκυτάλη πέρασε στα χέρια της κόρης του, Ράνιας. Ενδεχομένως μεγαλώνοντας ούτε η ίδια να μην περίμενε την σημερινή εξέλιξη. Όταν άνοιγε η «Ήπειρος» το 2000 εκείνη σπούδαζε στην Ελβετία Διεθνείς Σχέσεις, Πολιτική Επιστήμη κι έκανε το μεταπτυχιακό της στην Διεθνή Νομισματική Πολιτική, ενώ μάθαινε και ξένες γλώσσες. Άπταιστα Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά και 4-5 ακόμη! Πλέον, έχοντας όλα αυτά στη φαρέτρα της, μπορεί και να διοικήσει το μαγαζί και να συνεννοηθεί με πελάτες από όλον τον κόσμο που καταφθάνουν εκεί, αλλά και να έχει μετατραπεί σε μια εμπειρική μαγείρισσα, παραδεχόμενη βέβαια ότι ο πατέρας της φρόντισε να τις μεταλαμπαδεύσει όλες τις συνταγές!
Όπως πάντα την διαφορά την κάνουν όχι μόνο τα μικρά μυστικά αλλά οι κατάλληλες πρώτες ύλες. Μοσχαράκι γάλακτος, κοτόπουλο από τη Ναύπακτο, φέτα από την Φωκίδα. Απλά πράγματα από έμπιστους προμηθευτές, η σχέση με τους οποίους χάνεται στα βάθη του χρόνου, όπως ακριβώς κι αυτή του Έλληνα με τον πατσά.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο πολλά έχουν αλλάξει. Κάποτε η νυχτερινή διασκέδαση (ειδικά τα μπουζούκια) ήταν καθημερινή, σχεδόν, υπόθεση και η κατάληξη πολλών θαμώνων ήταν το πατσατζίδικο. Κάτι που δεν ισχύει πια, ενώ ο κορωνοϊός άφησε το αποτύπωμά του και σε μια άλλη κατηγορία κλασικών πελατών, τους ηλικιωμένους που πια φοβούνται τα κλειστά μέρη κι έτσι έχουν χάσει μια από τις λίγες αγαπημένες δραστηριότητες τους είχαν απομείνει, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής.
Ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η «Ήπειρος» κατάφερε να αντέξει και να μην έχει την ίδια τύχη με ανάλογα μαγαζιά που το ένα μετά το άλλο αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Και παραμένει εκεί, χωμένη στην Βαρβάκειο, ανοιχτή και έτοιμη να ικανοποιήσει τα γούστα του καθενός για πατσά ψιλοκομμένο ή χοντροκομμένο, με μπούκοβο ή άνευ, ή ακόμη και το «παντρεμένο», δηλαδή πατσά και ποδαράκια μαζί!
Θα το βρείτε ανοιχτό τις καθημερινές από τις 5 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ Παρασκευή και Σάββατο θα σας περιμένουν εκεί η Ράνια Καρατζένη και οι υπόλοιποι από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 8 το βράδυ. Κι αν δεν είστε φαν του πατσά και ανάλογων εδεσμάτων, υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες επιλογές όπως κοτόσουπα, μοσχαρόσουπα, ψαρόσουπα, αρνάκι λεμονάτο ή φρικασέ και γιουβετσάκι με μοσχάρι ή πατροπαράδοτη γίδα! Όρεξη να ‘χει κανείς…
*Οι φωτό από τον λογαριασμό του οινομαγειρείου στο facebook